Rusya ve Dugin Amerikancıları haklı çıkarıyor!

Rusya Federasyonu Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Başdanışmanı ve Rusya’nın önde gelen strateji uzmanı Aleksandır Dugin, Cumhuriyet’ten Deniz Berktay’a yaptığı açıklamada,  “ABD’ye aşırı yakın bir politika, Türkiye için yararlı değil. ABD’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin feshinden yana olduğu ve Kuzey Irak’ta neler yapmak istediği ortadayken Türkiye hükümetinin bu tavrı, kendi çıkarları açısından da çok yanlış. Bu son olanlar, Rusya ile Türkiye arasında son dönemlerde yaşanan yakınlaşma sürecine darbe indirdi”  dedi.
Dugin,  “Artık gerek dünya, gerekse bölge ülkeleri, enerji hatlarının güvenliğini NATO’nun değil, ancak ve ancak Rusya’nın sağlayacağını gördü. Bu bağlamda, Türkiye’nin enerji politikası konusunda da söylemek gerekiyor ki, Bakû-Tiflis-Ceyhan boru hattı şu anda çalışmıyor ve bir daha da çalışmayacak”  diye konuştu. 

***

Dugin’in bu sözleri Erzincan’da petrol boru hattının patlatılması ve yine aynı şehirde hattın güvenliğini sağlayan 9 askerimizin şehit edilmesinden sonra söyleyebilmesi dikkat çekiyor! Evet, Dugin resmen Rusya’yı temsil etmiyor ama strateji konusunda ülkesinin bir numaralı ismi. Dolayısıyla Rusya adına değilse bile Ruslar adına konuştuğundan emin olabiliriz.
Peki bu durumda Dugin, Rusya adına Erzincan’daki saldırıların sorumluluğunu da üstlenmiş olmuyor mu? Dahası İstinye’de Amerikan Başkonsolosluğu’nun kapısında nöbet tutan Türk polislerine yönelik saldırı ve Güngören’deki katliamı onaylamış olmuyor mu?

***

Diğer taraftan Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya ve Gürcistan gezisinde Bakû-Tiflis-Ceyhan boru hattının güvenliği için çaba sarf etti. Hatta önümüzdeki hafta Azerbaycan’a giderek Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile boru hattının güvenliğini nasıl sağlayabilecekleri üzerinde konuşacaklarını da söyledi. Gürcistan’daki savaşın asıl sebebinin enerji hatlarının kontrolü meselesi olduğu böylece teyit edildi. Bu itibarla  “Rusya, Türkiye niyetine Gürcistan’ı bombaladı”  tespitinin doğruluğu da anlaşılıyor!
PKK, boru hattını havaya uçuruyor, 9 askerimizi şehit ediyor, bundan Rusya kazançlı çıkıyor; derken Amerikan yönetimi de İran Devlet Başkanı Ahmedinecat’ın İstanbul ziyareti sırasında  “İran ile enerji işbirliği anlaşması imzalarsanız, PKK ile mücadelenizde artık yardımcı olmayız”  diye Türkiye’yi tehdit ediyor. Yoksa PKK profesyonelleşti de  “Rusya veya Amerika fark etmez; parayı verenin düdüğünü çalarız”  mı diyor? 

***

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önerdiği  “Kafkas ittifakı” nın boyutları da net olarak anlaşılamadı. Bazı yorumlarda bu ittifakın ABD, İngiltere, Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’ı kapsayıp İran’ı dışlaması ihtimalinden söz ediliyor!
Ahmet Kılıçarslan Aytar imzalı yorumda  “Bu kez, Bush, oynanan satrançta, Tayyip Erdoğan’ın elini kullanarak ve dünya kamuoyunda kendini kamufle ederek, ’Şah mat!’ diyor.
BOP Eşbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı daha ağır bir görev bekliyor: Ermenistan”  deniliyor.

***

Türkiye’deki devlet yetkilileri, ABD’den seslendirilen  “ulusalcılığı aşacağız”  formülünü uygular ve herkes ağzı açık Ergenekon davasına bakarken, Türk Dünyası’nın Kafkasya kapısı tamamen kapatılmak isteniyor. Rusya bu işi, Karabağ’ı ve diğer Azerbaycan topraklarını Ermenistan’a işgal ettirerek büyük ölçüde bitirmişti. Türkiye, Gürcistan üzerinden boru hattı ve demiryolu ile bu engeli aşınca, terörün düğmesine basıldı, yetmeyince Gürcistan’da savaş başlatıldı.
Rusya, Gürcistan üzerinden Türk’ün boğazına çökmeye devam ederse, Türkiye’deki Amerikancıları haklı çıkarır! Bu arada uzun vadede kendi çıkarlarını da kaybeder. Rusya, Türkiye ile işbirliği yaparsa ayakta kalır!

Yazarın Diğer Yazıları