Dünya yeniden kurulurken Türk çiftçisi ne yapacak?

Gürcistan krizi, dünyada olayları hızlandırdı. Rus istihbaratından bir yetkili, “Amerikalı askeri yetkililer, Gürcü birliklerinin Güney Osetya’ya düzenleyeceği askeri operasyonun tarihini ve başlama saatini biliyordu” dedi.
Amerika’nın gerçek derdi, Gürcistan bahanesiyle Karadeniz’e savaş gemilerini çıkarabilmekti ki düşük tonajlı gemilerle de olsa şimdi onu yapıyor.

***

Rusya ABD-Polonya arasındaki füze kalkanı anlaşmasına Belarus Cumhuriyeti ile benzer bir anlaşma imzalayarak cevap verdi. Yine ABD’nin Karadeniz’e askeri gemi göndermesine karşılık, Suriye ile anlaşarak Doğu Akdeniz’e gemilerini gönderecek.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Soçi’de Medvedev ile görüştü ve “Suriye dünyadaki güvenlik için iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin geliştirilmesi taraftarıdır” dedi.

***

Taliban’ın üssü haline getirilen Pakistan’da ise Amerika’nın Afganistan işgaline zemin hazırlayan Müşerref, iktidardan düşürüldü.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Afganistan’ın başkenti Kabil’e sürpriz ziyarette bulundu ve Karzai’yi, Pakistanlı yetkililerle daha geniş işbirliği yapılması konusunda teşvik edeceğini söyledi.
Türkiye’de terör bütün hızıyla ve polise, askere yönelik bombalı araç saldırılarıyla sürerken İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, “Türkiye NATO üyesi olarak kaldığı müddetçe teröre karşı mücadelede sonuç alamaz. Amerika’nın iş birlikçileri, CIA ile çalıştıklarını gizleyen ve gizlemeyen özel görevliler, bütün NATO savunucuları, şimdi gladyoya karşı mücadele ettiklerini söylüyor. Oysa bilinen bir gerçeği hatırlatmak gerekiyor: Gladyo, Amerikan icadıdır. Ancak Amerika ile var olabilir” dedi.

***

ABD’nin Irak’tan çekilmeye hazırlandığına dair haberler de Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Polonya’dan özel bir uçakla İncirlik Üssü’ne indi, burada çeşitli görüşmeler yaptıktan sonra Irak’a geçti. Rice, Bağdat’ta ABD ile Irak’ın Amerikan askerlerinin Irak’ta Aralık 2008’den sonraki varlığına ilişkin anlaşmaya çok yakın olduğunu açıkladı.
ABD’nin karadan ve Türkiye’nin Güneydoğusu üzerinden çekilmek istediği göz önüne alınırsa, Kuzey Irak ve Güneydoğu ile ilgili yeni planları var demektir.

***

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, bütün bu gelişmeleri İsrail aleyhinde yorumluyor ve “Siyonizm, Nil’den Fırat’a kadar tüm toprakların işgali rüyasıyla kuruldu, ancak bu rejim bugün varlığını sürdürebilmek için etrafına duvarlar örmek zorunda kalıyor” dedi.
Prof. Dr. Anıl Çeçen, Başbakan Erdoğan’ın “Kafkas İttifakı” içine Ermenistan’ı alma düşüncesine karşı Rusya ve Batı’nın desteklediği Ermeni ordusunun SSCB’nin dağılmasından hemen sonra Azerbaycan topraklarına girerek, bu ülkenin beşte birini işgal ettiğini hatırlattı ve Ermenistan’ın da içinde bulunduğu bir ittifakın ancak Ermenilerin sürdürdüğü haksız işgale son verilmesi ile mümkün olabileceğine işaret etti.

***

Ve bence günün en anlamlı değerlendirmelerinden birini TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar yaptı:
“Eğer Türkiye’de üretici desteklenmez ise gıda sıkıntısı baş gösterecek ve insanlar aç kalacak. Üretimi desteklemekten başka bir çaremiz yok. Bu nedenle topraklarımız çok kıymete bindi. Çiftçilerimize çağrıda bulunarak, arazilerinizi yabancılara satmayın, çünkü gelecek 10 yıl içinde en zenginimiz çiftçiler olacak’diyorum.”

Yazarın Diğer Yazıları