"Ya tutarsa!"

“Ya tutarsa” ve  “olmayacak duaya âmin” ;  iki zıt kavram... Biri umudun, bir yerde de, inadın, bilgisizliğin, diğeriyse gerçekçiliğin, realizmin ifadesi! Kabul etmek gerekir ki, çoğu icatlar ve devrimler, “Ya tutarsa”  umuduyla yapılmış ve somunda da, ya  “tutmuş” ya da hüsrana uğramıştır...  “Olmayacak duaya âmin”  demenin ceremesi de ağır olmuştur... Hele “ya tutarsa”  kumarı, bir devletin, milletin varlığı ve onuru sırtından oynanmışsa!    

Kafkas oyunu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gürcistan olaylarından sonra ortaya attığı,  “Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Projesi”  de böylesine bir şey... Göle çaldığı maya tutar da, bu “ittifak”  gerçekleşirse, mucize olur. Ama ya tutmazsa,  “olmayacak duaya âmin”  demenin, Erdoğan’a pahası büyük olur... Kişisel prestiji bir yana, asıl TC’nin saygınlığı söz konusu!
Önce, bu proje ortaya atılmadan, enine, boyuna düşünüldü mü? Yoksa bazı  “danışmanların”  fikri mi? Profesyonel, tecrübeli hariciyecilere danışıldı mı? Eğer danışılmış, onlar da tasvip etmişlerse, demek TC’nin, şimdiye kadar fire vermeyen bu kurumu da AKP tarafından delinmiş demektir! 
Erdoğan, Rusya-Gürcistan olayını vesile yaparak, uluslarası platformda boy göstermek istemiştir;  “Ya tutarsa” , ucunda Nobel Ödülü bile var!

ABD’den de “Ya tutarsa” 
ABD emellerine, bir süre  “yıldızlar ve çizgilerde” , hizmet ettikten sonra,  misyonunu Taraf’taki köşesinden sürdüren Yasemin Çongar, Erdoğan’ı öven şiirimsi bir şeyler yazmış:  “Nüktedanlığını severim... Hayata muzip bakışını, meşakkatte ironi buluşunu önemserim... Üstelik fuzuli de gelmez bana, abes de.
İlla ki cesaret gerektirmesine, imkânsızı reddeden inadına saygı duyarım. Yenilgiyi göze alan, kaybetmekten gocunmayan özgüvenine özenirim.
Hayır, gülüp geçmem göle maya çalana;   “Gerçekçi değil” deyip omuz silkmem... “Ya tutarsacılığını”, evet biraz delice ve evet epey zekice bulurum...  “Yeni”nin mimarlarının “ya tutarsa” diyebilenler olduğuna inanırım”  diyor.
Alay mı, methiye mi? Hangisi  “tutarsa” ! Methiye ise, “yalakalığın”  (haydi yeni bır kelime icat edeyim “yallakeliğin) böylesi görülmemiştir! Ancak bu sözlerin altında maksat var: Yasemin kadın “ya tutarsa” derken, Washington’daki  “görev şeflerinin”, Erdoğan hususundaki hislerini ve umutlarını yansıtıyor!? Çongar der ki: ” Başbakan Erdoğan’ın Moskova ve Tiflis’e götürdüğü  “Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Projesi”  teklifi, tam bir  “ya tutarsa”  egzersizi! ...Gerçekçi olup olmadığına, altyapısının sağlam kurulup kurulmadığına bakarak kolayca eleştirilebilecek bir girişim...  “İçi boş”  bulunabilir;  “tutmaz”  denebilir;  “lafta kalmaya mahkûm”  sayılabilir... Erdoğan’ın  “rol çalma çabasında”  olduğu söylenebilir... Bütün bu eleştirilerde doğruluk payı da olabilir. Ama bence bunlar, Ankara’nın teklifinin önemini azaltmıyor.
...Ona ve herhalde, Washington’a göre,  “Erdoğan’ın Rusya ve Gürcistan liderlerine sunduğu, önümüzdeki hafta Azerbaycan Cumhurbaşkanı’na da anlatacağı Kafkas planının ham ve uçucu görünmesi, nihai bir zaaf değil” . Tek başına,  “ya bu teklif üzerinden bölgede yeni ve çok taraflı bir konuşma başlarsa”  diyebilmenin bile, Ankara’nın teklifini büsbütün fuzuli olmaktan çıkardığını, hatta epey zekice kıldığını düşünüyorum. ... “Ya tutarsa”  zihniyetine değer vermek, mayanın tutması için gerekeni yapmanın önemini göz ardı etmeyi gerektirmiyor. Tam tersine...
Kısacası, Erdoğan bu kumarı sonuna kadar götürür de,  “Ya tutarsa”, sonunda ABD yaralanır!
 “Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Projesi tabii ki Ermenistan’sız olmaz!”  diyor Çongar...  “Erdoğan’ın Kafkas Planı’nın tutması için, bu planın Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine dönük adımlarla desteklenmesi şart... Bunun için zemin ve zaman elverişli... Ankara’dan edindiğim izlenim, Cumhurbaşkanı Gül’ün 2010 Dünya Kupası eleme grubundaki Ermenistan-Türkiye maçını izlemek için 6 Eylül’de Erivan’a gideceği yönünde...”

Ermenistan
Gerçekten de öyle; ABD’nin, AB’nin istedikleri de,  Türkiye -Ermenistan ilişkilerinin kurulması ve Türkiye-Ermenistan hududunun açılması! Bundan sonra,  “arazi ve tazminat talepleri”  gelecekmiş, ne gam! Başlıca işleri, zaten,  “ticari alışveriş”, daha doğrusu  “almadan vermek”  olan AKP hükümeti için, bunların ne ehemmiyeti olur? Ermeniler, Türk Yurdu Azerbaycan topraklarını işgal etmişler, onlar için ne yazar!
Bundan sonra AKP’nin sloganı  “Ya tutarsa”  olmalı... İsim anası Yasemin Çongar-babası da Washington!  “Türkiye Cumhuriyeti’ni 2. Cumhuriyet’e, Ilımlı İslam şeriat devletine”  çevirmek.  “Ya tutarsa...” 

Yazarın Diğer Yazıları