İçerdeki Ermeni lobisinin başı Volkan Vural mı?

Türkiye’nin önemli görevlerde bulunmuş bir diplomatı ve bir dönem AB ile ilişkilerin teslim edildiği kişi olan Volkan Vural, Neşe Düzel’e konuştu ve “Devlet Ermenilerden özür dilemeli, Ermeni ve Rumlar tekrar eski topraklarına dönsün, tekrar vatandaş olsun” dedi.

* * *


Volkan Vural hakkında bildiklerimizi hatırlayalım!
 “İkiz yasalar” denilen ve ülkeleri etnik temelde bölmeyi hedefleyen, ABD’nin halen onaylamadığı, Birleşmiş Milletler Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’ni Türkiye adına ilk imzalayan kişi 15 Ağustos 2000 tarihinde Büyükelçi Volkan Vural’dır.
ABD, bu yasaları 1977 yılında imzaladı ama onaylamadı.
59’uncu Hükûmet’in Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, sözleşmeler TBMM’de onaylanırken, Türk kamuoyuna yanlış ve eksik bilgi vermiş, ABD’nin bu sözleşmeleri onaylamadığını gizlemişti.

* * *


Volkan Vural, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileriyle ilgili bir toplantıda, “Lozan ile kovduğumuz azınlıklar Türkiye’ye gelmeden bu sorun çözülmez” demişti!
Yine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Prof. Dr. Baskın Oran’ın Lozan’ın azınlıklarla ilgili hükümlerinin kaldırılması hakkındaki konuşmasını dinledikten sonra, “Bu yönde çalışmalar yapılıyor” dediği Ankara kulislerinde konuşulmaktaydı.
Patrik Bartholomeos da her fırsatta, eski azınlıkların Türkiye’deki topraklarına yerleşmesi talebini seslendirmekteydi. Türkiye’nin bir Türk devleti olmaktan çıkarılması ve tehcirle uzaklaştırılan Ermenilerin ve gönderilen Rumların torunlarının Türkiye’ye yerleşebilmesi için AKP kullanılmaktaydı.
AB Genel Sekreteri Volkan Vural, Mesut Yılmaz’ın desteğiyle AB’nin Türkiye temsilcisi gibi davranıyor, Katılım Ortaklığı Belgesi’nde istenen hususları yerine getirmek için büyük çaba harcıyordu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bülent Ecevit’in hastalığından dolayı hastanede yapılan zirvede Vural’ı “Çalışmalarınızı yaparken AB adına değil, Türkiye adına düşünün” yolunda azarlamıştı ama süreç hiç değişmeden devam etmişti.

* * *

İngiltere Başkonsolosluğu ve Almanya’nın Heinrich Böll Vakfı ile işbirliği içinde “İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Azınlık Hakları Çalışma Grubu” tarafından düzenlenen, Lozan Antlaşması’nın da tartışıldığı Azınlık Hakları Sempozyumu’nun açış konuşmasını Karen Fogg ile birlikte yapanlardan biri Volkan Vural idi.
Bu sempozyuma katılanlardan biri ulus devletleri etno-kültürel temelde parçalama projesinin mimarlarından biri olarak tanınan Steven Wheatley idi. Toplantıda İstanbul Barosu’nun o zamanki başkanı Yücel Sayman da bulunuyordu.
İstanbul Barosu’nun o zamanki yönetimi, 28 Ekim 2000 tarihinde de “Türkiye ve AB/Ulusal Egemenlik Hakları’nın devri” konulu bir sempozyumu, Konrad Adenauer Vakfı’nın desteğiyle yapmıştı.
Bütün bu etkinliklerin ortak paydası, ulus devletin, bağımsızlığın ve milli duyarlılıkların, Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in temel niteliklerinin tartışılır hale gelmesi ve süreç içinde aşındırılmasıydı.

* * *


Şimdi Abdullah Gül Ermenistan’ı ziyaret etti, Volkan Vural biraz daha cesaretlendi.
“Ermeni ve Rumlar tekrar vatandaş olsun. Yaşananlar Cumhuriyet’e yakışmıyor. Ben yetkili olsam, özür de dilerim. Verdiğimiz acılardan ötürü Rumlardan, Ermenilerden özür dileriz. Bizim gibi bir devletin yapması gereken budur. Osmanlı’da tehcire uğramış Ermenilere ve 6-7 Eylül’de gönderilen Rumlara, devlet, ’Ben, sana ve senin soyundan gelenlere tekrar vatandaş olma hakkını veriyorum’demeli”  gibi öneriler açıklıyor.
Volkan Vural gibi diplomatların bugüne kadar neye hizmet ettiğinin anlaşılması bakımından faydalı açıklamalar!
Ayrıca içerideki Ermeni lobisi artık ortaya çıkmaya başladı, bunu da görüyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları