Kıbrıs hikâyesi

Kıbrıs -yavru vatan-yeşil ada-KKTC hiç gündemden çıkmasın. Ama alev son zamanlarda Rumların, AB’nin gene Türkiye’yi kafese koyması teşebbüsleriyle alevlendi. Kıbrıs’ta hem de Türk Cumhuriyetindeki Türkiye aleyhinde son alçakça nümayişler, ahlâksız pankartlar Kıbrıs’ı gene Türkiye’den kopartmanın gayretleri. Biz unutuyoruz; unuttukça da içli dışlı gâvurlar azıyor.

Kıbrıs hakkında ne biliyoruz?
Necip halkımız Kıbrıs konusunda yakın tarihi ve genelde sorun hakkında ne biliyor, ne hatırlıyor?.. Dün de gazetemdeki köşemde yazdım: STARTV habercisi Osman Serkan, elinde mikrofon kamera önünde İstanbul sokaklarını dolaşıyor, rastladıklarına Kıbrıs’ı soruyor. Ve çok gelişi güzel sorguladıkları vatandaşların çoğu Kıbrıs’ın nerede olduğunu bile bilmiyorlar.
Ben bu Pazar yerim yettiği ölçüde yakın tarihinin kilometre taşlarını yazıyorum. Kronolojisini yazıyorum. Çerçeve içinde Kıbrıs’ın Türkiye için önemini gösteren bir harita var. Gelecek hafta da yakın tarihinin ve nücadelemizin öyküsünü anlatmaya çalışacağım. Ve Kıbrıs Rum egemenliğinden kurtulduktan sonra AKP hükümetlerini, Annan Planı fiyaskosunu hatırlatmaya çalışacağım.  
Kısaca: Kıbrıs, Rumların egemenliğinden, katliamından kolay kurtarılmadı... Bunca şehit verdik ve KKTC de kolay kurulmadı.
Eğer bunu bilir ve yakın tarihi, hele AKP iktidara geçtikten sonra Kıbrıs politikasında yapılan yanlışları daha da iyi anlarız.
Barış Harekâtından sonra dört dilde  bir broşürde“Kıbrıs Bir Ada Değildir” demiştik. Ada değildir ama kırılırsa depremin artı şokları ülkemizde yankılanacak bir fay hattıdır. Gönüllü bir grup tarafından yayınlanan ve ada broşüründeki Kıbrıs kronolojisi şöyle: Rahmetli Mehmet İsvan’ın yayınlamış ve dünyaya haklı davamızı hatırlatmıştık. Ve broşürün adı: “Kıbrıs Bir Ada Değildir”di.

Broşürde neler dedik?
Yukarıda dış kapağını ve yan tarafında da fotokopisi yer alan takdim yazısında özetle şöyle deniliyordu:
“Bu sorulu - cevaplı broşür; Altemur Kılıç, İbrahim Çamlı, Sami Kohen, Nüvit Özdoğru ve Mehmet İsvan’dan oluşan bir grup tarafından, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki tutumunun haklılığını belirtmek amacı ile önce İngilizce olarak yazılmış ve basılmıştı.
Aynı eserin Türkçe olarak da yayınlanmasını isteyen yurttaşlarımızın dileğini şimdi yerine getiriyoruz.
Bu broşür, her ne kadar bir hükümet yayını değilse de, resmî demeçler dikkatle incelenmiş, yetkili kişilere danışılmış ve böylece belirtilen görüşlerin Türk Hükünıeti’nin tutumuna uygunluğu sağlanmıştır.
Ülkemiz, Kıbrıs davasında, dallı budaklı bir propaganda örgütü ile karşı karşıyadır. Çeşitli ülkelerdeki bazı basın, radyo ve televizyonlar, bu örgütün etkisi altında, tek yönlü ve gerçek dışı yayınlarla haklı davamıza gölge düşürmektedirler.

Yunanistan’ın yalanları...
Rum yanlısı propagandacılar, hiç sıkılmadan “Demokrasinin Beşiği Yunanistan”  sözünün arkasına sığınıp yaptıkları vahşeti ve katliamları ört bas ederek Türkiye’nin saldırgan bir ülke olduğu yalanını dünyaya yaymak çabasındadırlar. Oysa, tarih kitaplarında sözü geçen bu deyim, bizzat çağdaş Yunanlılar tarafından utanç duyulacak bir duruma düşürülmüştür. Yunanistan’da diktatörlükler birbirini izlemiş ve Kıbrıs’ta Türk toplumunu yok edip Kıbrıs’ın bağımsızlığına son vererek adayı Yunanistan’a ilhak etmek için “uygar” (!) Yunanlılar yıllardır katliam ve vahşeti göz kırpmadan sürdüregelmişlerdir.
Bu broşürde, Atina’daki diktatörlük idaresinin Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği 15 Temmuz Hükümet Darbesi üzerine Türkiye’nin Birinci ve İkinci Barış Harekâtının neden zorunlu ve kaçınılmaz girişimler olduğunu anlatmaya
çalıştık.
Türkiye, Kıbrıs’ta sürekli barışın sağlanması için, coğrafî temellere dayanan ve her iki toplumun özerk yönetimlerinden oluşan bağımsız bir Kıbrıs Federasyonu önermektedir. Bağımsız Kıbrıs devletinin ancak bu yolla devam edebileceğini, Türk ve Rum toplumlarının da ancak böyle bir federasyon sayesinde barış ve güvenlik içinde yaşayabileceğini ayrıntılara girerek belirtmeye çalıştık.

Gönüllü bir hizmet
Kıbrıs davamızın haklılığını bütün dünyaya anlatmaya çalışan bu broşür, İngilizce aslından başka Fransızca ve Almanca olarak da basılmıştır. Yabancı dildeki bu broşürlerin başka ülkelerdeki dost ya da tanıdık yabancılara gönderilmesinde yarar olduğu inancındayız.
Bu broşürü yazan ve basanlar gönüllü olarak çalıştıklarından, broşür yalnız masraflarını karşılayan bir ücretle halkımıza sunulmuştur. Kıbrıs davamızla ilgili gerçekleri toplu bir halde anlatıp size yararlı olabildikse ne mutlu bize.

Yazarın Diğer Yazıları