Futbolda zaman kayıpları

Bu hafta müsabakalar sonunda Eskişehirspor Teknik Direktörü Samet Ayababa, ile Rizespor Teknik Direktörü Hikmet Karaman’ın  hakem yönetimlerinin önemli bir bölümüne değinmeleri, benim yıllardır üzerinde durduğum ‘Zaman Çalmalar’dı.Tempo düşürme varyasyonlarına dikkat çeken FIFA’nın hakemlerden istediği golü ve zamanı çaldırmamalarıydı. FIFA bu hareketlere kırmızı kart uygulamasını koyarak bir nebze olsun buna çare buldu, ancak zaman kayıplarında hakemlerin kurallara uygun yorum getirmesine bıraktı. Ülkemizde topun oyunda kalma süresi hiçbir zaman Avrupa seviyesinde olmadı. Bunun nedeni serbest vuruş kararı hakemler için zor değil de, vuruşların kullanılması zaman için önemliydi. Bir kalecinin topu oyuna sokması, taç atışının hemen yapılmayıp el değiştirmesi, takımı dinlendirmek için sakatlanma hünerleri, rakip takım tempo kazandığında futbolcuların sakatlık numaraları ve bunların sıkılan spreyden sonra hemen nasıl koştuklarını, bu oyuncuların oyunun temposunu düşürmek için yaptıklarını anlamak için futbol eksperi olmak gerekmiyor. Serbest vuruşlarda topun oynanmasını engellemek için topun önünüde durmalar, verilen karara itirazlar, serbest vuruşların kaleye yakın olduğu pozisyonda bu davaranışların çoğaldığı sık sık görülmektedir. Bunları önleyecek, zamanı çaldırmamak, kaybolan zamanları oyuna eklemek hakemin görevidir. Bunun için ona yetki verilmiştir. Bu konu futbolun gelişmesi için önemlidir ve  iki teknik adamımızın düşünceleri çok doğrudur.

 

*

 

Galatasaray-Trabzonspor

Deniz Ateş Bitnel

Deniz Ateş Bitnel, yıllarca konuşulacak ve hatalar dolu bir maç yönetti. Henüz oyunun başında Sabri’nin hareketine penaltı veremedi. Penaltıyla yakından uzaktan ilgisi olmayan pozisyona penaltı verdi. Özer’e verilen ikinci sarıda faul yoktu, karar yanlıştı. Hakan Balta’nın yerde topu koluyla taşıması penaltıydı. Galatasaray lehine çaldığı penaltıdaki karar da yanlıştı. İtiraz için hakeme çarpan Cavanda’nın kırmızı kart görmesi doğruydu. Elinden kırmızı kartı alıp kendisine gösteren Salih’e kırmızı göstermesi doğruydu. Ancak Bitnel’in Cavanda’ya kırmızıyı gösterdikten sonra kartı cebine sokmaması olaya çanak tuttu. Aykut’a verilen iki sarıdan kırmızı kart doğruydu. Maç sonuna eklenen 1 dakika uzatma anlaşılamadı. Bu kadar hata yapılan bir maçı yıllardır görmemiştik.

 

*

 

Torku Konyaspor-Sivasspor

Cüneyt Çakır

Kasap et derdinde (Konyaspor). Koyun can derdinde (Sivasspor) deyimine örnek olan bir müsabakaydı. Maçı iki tarafında şikayeti olmayan bir şekilde sonlandırdı.

 

*

 

Kasımpaşa-Eskişehirspor

Serkan Tokat

Eskişehir tribünde, Kasımpaşa sahada galipti. Verdiği kartlar doğruydu. Ancak Popov’un Engin Pektemek’i çelmeyle düşürmesini penaltı ile değerlendirilmeliydi.

 

*

 

Antalyaspor-Rizespor

Volkan Bayarslan

Koray’ın Danilo’ya yaptığı harekete verdiği penaltı kararı kesinlikle doğruydu. Pozisyonu iyi yakaladı. Kaleci İtanje’nin kendisine şarj yaptı diye Serdar’ın arkasından koşması, sarı karttı. Onun haricinde iyi yönetim gösterdi.

 

*

 

Bursaspor-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

Vermediği kartların en önemlisi Fernandao’nun rakibe attığı dirsekti. Neticeye tesir edecek kararları yoktu. Kritik mücadelede geçer not aldı.

 

*

 

Kayserispor-Gaziantepspor

Özgür Yankaya

Puanların paylaşıldığı müsabakayı hatasız yönetti, tebriği haketti.

 

*

 

Osmanlıspor-Mersin İ.Y.

Kutluhan Bilgiç

Birinci Osmanlı golünde ince bir ofsayt vardı. Onun haricinde iyi bir maç yönetti.

 

*

 

Akhisar Belediye-Başakşehir

Bülent Yıldırım

Altı puanlık müsabakalardandı. Ahmet Cebe’nin arkadan müdahalesi penaltıydı. Bekir’in taç atışları tek elleydi. Ancak hakemler bunu çözemedi.

 

*

 

Beşiktaş-Gençlerbirliği

Halis Özkahya

İyi bir yönetim gösterdi. Quaresma’ya değişik futbolcuların sıkı sık yaptığı faullere kartını çok geç çıkarttı.  Daha önce çıkartmalıydı.

Yazarın Diğer Yazıları