Futbolcuların dikkatine

Sezon başlarken ve ikinci yarı ara seminerlerde hakemlerden istenenleri sıralarken yazmıştım. Eller kollar ile rakibin suratına gelen darbeler için ihlali yapan oyuncuya sarı kart, kolları silah olarak kullanarak rakibine yüzüne özellikle dirsekle vurmalarda direk kırmızı kart gösterileceğini, futbolcuların ellerini kollarını dikkatli kullanmaları gerektiğinden bahsetmiştim. Bu hafta Mersin İdmanyurdu’ndan Tita’nın, sarı kartı gördükten sonra aynı hareketi rakibinin suratına tekrar edip ikinci sarıdan kırmızı kart görererek takımını daha müsabakanın başında 10 kişi bırakması bir profesyonele yakışmadı.  Yine sıkça rastlanan kontrolsüz müdahaleler sonucu ayağa basmalar için sarı kart veriliyor, bu da kural emri. Bilek ve bilek üstü basmalara kırmızı kart gösterilmesi FIFA’nın kuralı. Bu hafta Konyasporlu Rangelov, Wederson’un bileğine basarak sarı kart gördü. Ancak şanslıydı çünkü kırmızı görmesi gerekiyordu. Yine topu hedeflemeyen ve topla buluşamayan çift ayakla dalma hareketlerine kırmızı kart, FIFA’nın sporcu sağlığı açısından üzerinde en önemle durduğu konudur. Çift ayak dalmalarda sağ ayak topla buluşsa da sol ayak rakibe temas etmişse yine kartlıktır. Oyuncu, “Topa müdahele ettim” itirazını edebilmesi için diğer ayağını rakiple buluşturmamalı. İkinci yarı huninin ağzı daralıyor. Takımınızı eksik bırakmamak için bunlara dikkat etmelisiniz.

 

*

 

Başakşehir-Kayseri

Halis Özkahya

Genelde iyi götürdüğü müsabakada Mossoro’nn düşmesine inanmadı ancak önce Zeki’nin  koluyla sonra Furkan’a ayağıyla yaptığı hareket penaltılıktı verilmedi. Taktiksel fauller bazen sadece faul olarak kalmamalı ve kart gösterilmeli.

 

*

 

Ç.Rize-Kasımpaşa

Ali Palabıyık

Rize’nin korkulu rüya görmemek için 3 puan alması gereken müsabakayı iyi yönetti. Yalnız Viera’nın, Eren’e havadayken yapılan müdahelesi sarı kartlıktı. Faul bile çalınmadı.

 

*

 

Mersin-Konya

Alper Ulusoy

Tita’nın rakibin yüzüne isabet eden kolu iki kez kopya gibiydi ve kırmızı kart doğruydu. Konya’nın ikinci golünde yardımcı ofsaytı atladı. Yerinden atılmayan taç atışlarını karşı takıma vermesi çok doğruydu.

 

*

 

Eskişehir-Bursa

Serkan Çınar

Ev sahibi Eskişehir için çok önemli olan müsabakayı hatasız yönetti, tebrik ediyorum.

 

*

 

Trabzon-Osmanlı

Özgür Yankaya

Neticeye tesir eden kararları olmasa da faul değerlendirmelerinde hataları vardı. Müsakabaka biterken Erkan Zengin’in Torje’ye art arda yaptığı kasıtlı hareketler kırmızı kartlıktı ve sarı bile çıkmadı.

 

*

 

Sivas-Antalya

Mete Kalkavan

6 puanlık müsabakalardan biriydi. Faul hataları olsa da neticeye tesir edecek nitelikte değildi. Cicinho’ya bariz gol şansından kırmızı kart doğruydu.

 

*

 

Gençlerbirliği-Akhisar

Halil Umut Meler

 

Sahadaki yerini iyi seçemediği anlardaki bazı önemli faul hataları oldu ancak penatı kararı doğruydu.

 

*

 

Gaziantep-Galatasaray

Fırat Aydınus

 

Maça hakimiyeti ve otoritesiyle müsabakayı yönetirken rahattı.  İyi bir yönetim gösterdi.

 

*

 

Fenerbahçe-Beşiktaş

Cüneyt çakır

Müsabakada kartların çıkması lazım gelen pozisyonlar vardı. Ancak Cüneyt Çakır, 11 kişiyle başlayan müsabakayı yine 11 kişiyle bitirmek düşüncesinde olduğu için o kartlar çıkmadı. Ancak Sosa’nın atış yapacağı topa vurarak oyun dışına gönderen ve “Niye topa vurdun” sözüne önce beline vuran sonra suratına kroşesine atan Volkan Şen kırmızı görmeliydi. Yardımcı hakem Tarık Ongun’un önünde cereyan etmesine rağmen sadece seyretmesi yılların hakemine yakışmadı. Çakır’ın en isabetli sarı kartları aynı anda hakemi el kol ile potesto eden Caner ve Quaresma’ya gösterdiği kartlardı.

Yazarın Diğer Yazıları