Penaltılar ve hakemler

İki hafta önce Galatasaray-Trabzonspor müsabakasında verilen veya verilmeyen penaltılar, arkasından da enteresan kırmızı kartlar uzun süre gündem oluşturmuştu. Pazar günü oynanan Galatasaray-Başakşehir müsabakasında ise verilen yanlış penaltı ve verilmeyen bir başka penaltılık pozisyon yine gündemi meşgul etti. Sahada, bazı hakemlerin zaman zaman yaptığı, telafi zihniyeti güden ve hiç de doğru olmayan bir yönetim biçimi gördük. Daha önce de söyledik. Penaltıyı çalacak hakemin sahadaki pozisyonları net  görebilecek yerlerde bulnması, yahut asistan hakemlerin maçı yöneten hakemler gibi düşüncede olma şartı vardır. Ceza alanlarını hakemden daha net görebilmeleri nedeniyle penaltılarda hakeme yardımcı olmaları gerekir. Hakemler diyagonal koşuyu yapmayı unuttukları için bu pozisyonları net değerlendiremiyorlar. Oyuncuların arkasından koşan hakemin pozisyonları doğru değerlendirmesi zorlaşır. Hep söylediğim konu belki ama önemli. Forvet oyuncusu, ceza alanına girdiği anda hakem bütün dikkatini defans oyuncusuna vermelidir. Hücum oyuncusunu takip ederken, onun düşmesi üzerine vereceği kararlarda yanılgı payı yüksektir. İhlali yapacak olan savunma oyuncusudur. Sağlıklı karar, defans oyuncusuna odaklanmayla ortaya çıkar. Bu önemli görüş, asistan hakemler için de olmalıdır. Bir başka husus, hakem yönetimleri için maçların hepsi aynı kategoride değerlendirilemez. Normal maçlar vardır. Güç maçlar vardır. Normal maçlar, hakemi zorlamayan, ölçülü ikili mücadelelerin olduğu ve dürüstçe oynanan maçlardır. Güç maçlar ise iki takımın da şampiyonluk veya küme düşmeme mücadelesi verdiği ya da iddia olmasa bile derbi maçlarıdır. Böyle maçlarda, çoğunlukla hiddetli ikili mücadeleler, agresif oyun tarzı, kötü niyetli, hakkına razı olmayan ve sürekli aldatmaya yönelik hareketler yapan futbolcular görülür. Bu tür maçlarda adaleti tam sağlamak ve oyunun kontrolünü elinde bulundurmak zordur. Zaten bu tip maçları iyi yöneten hakem klas hakemdir. Merkez Hakem Kurulu’nun da görev dağılımı yaparken, böyle maçların ağırlığını kaldıracak hakemlere görev vermesi en çok dikkat etmesi gereken husustur.

 

Mersin İ.Y.-Sivasspor

Bülent Yıldırım

Hakiki bir 6 puanlık müsabakaydı. Bazı faul hataları olsa da neticeye edecek tesir edecek kararı yoktu. Mersin seyircisi, düşme potasından kurtulma sinyalleri veren takımını yalnız bırakmamalı.

 

*

 

Kayserispor-Gençlerbirliği

Barış Şimşek

Verilen penaltıda Mustafa kolunu ileri çıkardığı için penaltı doğruydu. Ancak Kulusiç’in sol ayağı topa dokunmazken diğer ayağı ile çelme takması penaltıydı. Rakibine kart gösterilmesini isteyen oyuncuya sarı kart göstermesi doğruydu.

 

*

 

Osmanlıspor-Gaziantepspor

İlker Meral (Caner Ak)

Müsabakanın başında sakatlanan İlker Meral için geçmiş olsun diyorum. Yerine geçen asistan hakem Caner Ak başarılı bir müsabaka yönetti. Sadece oyun kuruculara devamlı faullerde kartını esirgememeli.

 

*

 

Bursaspor-Rizespor

Tolga Özkalfa

Bu sütunlarda defalarca yazdığım bir konu. Yere düşmüş bir futbolcunun koluna top çarparsa devam eder demiştim. Bu pozisyonda penaltı çalan hakemler yanlış yapıyorlar. Bu maçtaki pozisyona devam kararı doğruydu.

 

*

 

Kasımpaşa-Antalyaspor

Ümit Öztürk

Sportmenlik gösterisi olan müsabakaydı. Faul yaptığı rakipten özür dileyen, yerden kaldıran centilmenlerin maçıydı. Inkoom’un iki sarı kartı da doğruydu. Müsabaka bitiminde hakemi sorumsuzca alkışlayan Danilo’ya verilen kırmızı kart da doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

*

 

Konyaspor-Trabzonspor

Fırat Aydınus

Konya’nın penaltı beklentisinde devam kararı doğru. Ramazan’ın iki sarı karttan kırmızı kartı tartışmasızdı, iyi bir yönetim gösterdi.

 

*

 

Akhisar Belediye-Fenerbahçe

Hüseyin Göçek

Ele çarpmalarda devam kararı doğru. İyi bir müsabaka çıkardı. Fenerbahçe’nin ikinci golü öncesi Alper Potuk’un kolunun rakibinin yüzüne gelmesini, sahadaki yeri itibarıyla değerlendiremedi. Alper’in bir dahaki maça cezalı duruma düşmesine neden olan sarı kartı doğruydu.

 

*

 

Galatasaray-Başakşehir

Özgür Yankaya

Bazı faul hatalarına karşın iyi götürdüğü müsabakada, Uğur’un Umut’u formasından çektiği pozisyon penaltıydı, onu çalamadı. Sonrasında Umut’un önüne kolunu uzatan Epireaunu’nun hareketi düşme sebebi değildi. Umut kendini bıraktı. çalınan penaltı yanlıştı.

 

*

 

Beşiktaş-Eskişehirspor

Mete Kalkavan

Müsabakayı oynatma isteği olumluydu. Kart tarifesini hakem Cüneyt Çakır gibi erken açmadı. Genelde tatlı otoritesiyle iyi bir yönetim gösterdi.

Yazarın Diğer Yazıları