Nizami şarjı bilmiyoruz

Bu hafta maçlarda futbolcuların omuzunu göstererek "Şarjı omuzumuzla yaptım" şeklindeki itirazlarını çok sık gördük. Yine aynı hatalar devam ediyor. Maalesef futbolcular, teknik adamlar ve hakemlerin de birçoğu nizami şarjı bilmiyorlar. Bir kere daha hatırlatayım. Nizami şarj, iki oyuncunun topa sahip olmak için omuz omuza yaptığı mücadeledir. Nizami şarjda kolların açık olmaması gerekir. Karşılıklı iki oyuncu kollar vücuda yapışık, top ikisinin de oynama mesafesi olduğunda topu almak için omuz omuza gelirler, biri toptan uzaklaşır diğeri topu alır. Yani yere sağlam basan nizami şarjı yapmıştır ve topa sahip olur. Top ikisinden de uzakta iken bu mücadele yapılırsa hareketi başlatanın aleyhine serbest vuruş verilir. Gerekçesi zamansız şarj yaptığı içindir. Top oynama mesafesinde olsa dahi hız alarak gelip omuzuyla rakibin omuzuna yüklenmesi nizami şarj değildir. Bu şiddetli şarjdır ve cezalandırılır. Futbolcu, kendi omuzuyla, rakibine omuzu dışında herhangi bir yerine şarj yapamaz. Fenerbahçeli Serdar Aziz'in ilk yaptığı hareket bu tanıma girer. Çünkü şarjı rakibinin sırtına yaptı. Kural; şarj, dikkatsiz, kontrolsüz ve aşırı güç kullanarak yapılırsa direk vuruş verileceğini zaten emreder. Omuzun dışında şarj yapılacak tek yer, topun köşe gönderine götürüp orada saklayan ve zamana oynayan takım oyuncusuna arkadan omuzla yapılan şarjdır. Bir tek burada omuz dışında şarja müsaade edilir. Tekrar ediyorum. Futbolun unsurları, maalesef bunları bilmiyor ve bilmek istemiyor.

Antalya-Ankaragücü

Fırat Aydınus

41 faulün yapıldığı maçta genelde iyi bir yönetim gösterdi. Ankaragücü'nün beraberlik golü VAR'dan geçerli oldu.

Malatya-Ç.Rize

Ali Palabıyık

Rize'nin iptal edilen golünde VAR'dan bakıldı. Rizesporlu oyuncu kalecinin görüş alanı içinde, hatta kalecinin yanında. İptal kararı doğruydu. Bazı faul hataları olsa da iyi bir yönetim gösterdi.

Kasımpaşa-Gaziantep

Abdülkadir Bitigen

Gaziantep'in ilk golü iptal edilmeliydi. Kaleci topa elini koymuşsa o top kalecinindir. O topa vurulursa fauldür. Hakem ve VAR bunu iyi değerlendirmediler. Karşılıklı verilen iki penaltı kararları da doğruydu. Gaziantep kalecisinin topa vurulmadan çizgiyi terkettiği için kurtarılan penaltının tekrarı doğruydu.

Göztepe-Galatasaray

Serkan Tokat

Hakem için zor bir müsabakaydı. Verilmeyen kartlar, penaltı beklentileri vardı. Galatasaraylı Donk'un, Napoleoni'yi sol koluyla itip düşürmesi penaltıydı. VAR da devreye girmedi.

Gençlerbirliği-Sivasspor

Halis Özkahya

Her iki takımın golleri VAR'dan geçerli çıktı. İkinci Gençlerbirliği golü, yardımcı hakemin bayrağına rağmen VAR'dan temiz çıktı. Lig liderinin son saniyede beraberliği kurtardığı müsabakada hakem geçerli not alır.

Kayseri-Başakşehir

Ali Şansalan

Sahanın en iyi oyuncusu Kayserispor kalecisi Lung ise maçta hakemin işinin ne kadar kolay olduğu anlaşılır. Kayserisporlu futbolcunun kaleciye pastaki kuralı delmesini iyi tespit etti. Çünkü topu ayağına sektirip kaleciye kafayla pas vermek yasak.

Fenerbahçe-Beşiktaş

Cüneyt Çakır

Beşiktaşlı Reboco'nun kolu açık, hakem devam dedi. VAR'daki Mete Kalkavan'ın uyarısıyla izlemeye gidip penaltıyı vermesi doğruydu. İkinci Fenerbahçe golcü öncesi Caner'e yapılan fauldü. Sonraki pozisyonda Diaby'ye yapılan faul değildi. Top Beşiktaşlı oyuncuya gelip oyun devam ettiği için VAR'a gitme ihtimali ortadan kalktı. Serdar Aziz'in 49. dakikada Vida'yı yaka paça yere indirmesini konuşmak bile abesle iştigal. Tartışmasız penaltıydı. Hakemin de görüş alanındaydı ve VAR da devreye girmedi. İsla'nın N'Koudou'yu formasından çekmesi de yüzde yüz penaltıydı. Hakem ve VAR beraber atladılar.

Konya-Trabzon

Halil Umut Meler

Ceza alanının hemen dışında Alper'in Abdülkadir'i düşürüşü frikik ve sarı kartlıktı, devam çıktı. Tıpkı Campi'nin Bajic'i ceza alanı dışında düşürmesi gibi. Maçın hakemi diyagonal koşu yapmaması nedeniyle doğru kararlar veremedi. Sörloth'un Ali Turan'a yaptığı hareket sarı kartlıktı. Ömer Ali'nin iki sarıdan kırmızı kartı doğruydu.

Denizli-Alanya

Hüseyin Göçek

Alanya'nın farklı kazandığı müsabaka hakem için zor olmadı. İyi bir yönetim sergiledi. 5. gol VAR'dan geçerli oldu.

 

Yazarın Diğer Yazıları