Mustafa Balbay AK Parti ve MHP için açıkladı: 330 garanti değil

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili gazeteci yazar Mustafa Balbay ile AK Partinin hazırladığı Anayasa değişikliğinin MHP'ye verilmesinden hemen sonra uzun bir söyleşi yaptım.

Mustafa Balbay AK Parti ve MHP'de bazı milletvekillerinin rejim değişikliğine olumsuz oy verebileceklerine dikkat çekti.

Başbakanlığın ve hükümetin kalkması ve Cumhurbaşkanı adı altında Başkanlık sistemi kurulmasının "rejim değişikliği" olduğunu vurgulayan Mustafa Balbay, "Gazeteci olarak da siyasetçi olarak da izlediğim Devlet Bahçeli bu Anayasa paketi için bazı taktikler düşünüyor. Bir Anadolu öyküsü var ya pehlivan yetiştirdiği pehlivanlara 40 oyununu öğretmiş ama 41. oyunu kendine saklamış. Öğrencisi ile başpehlivanlık güreşinde bu 41. oyun ile rakibini tuş etmiş. Rakibi, 'Ama bu oyunu öğretmemiştin' diye yakınınca da, 'Seni yenmek için 41. oyunu kendime sakladım' demiş. İşte Bahçeli'nin de 41. oyunu olduğunu düşünüyorum" dedi.

Balbay, "Bahçeli'yi, MHP Milletvekillerini hatta danışmanlarını tanıyan birisi olarak, MHP ilkelerini bilen birisi olarak bu Anayasa Paketine gözü kapalı 'evet' diyeceklerini sanmıyorum" diye konuştu.

Balbay'a, "Bu Anayasa değişikliği olduğu için Meclis Genel Kurul'unda gizli oy yapılacak, partiler grup kararı alamayacaklar. MHP'den fire olacağını mı bekliyorsunuz?" diye sordum.

Balbay, "Evet ülkücü tabanın, milletvekilleri üzerinde Başkanlığa karşı tepkileri olduğu yolunda duyumlar var kulislerde.  Bazı MHP milletvekilleri ret oyu verebilirler" diye yanıt verdi.

AK Parti için de benzer bir durum olabilir mi? Soruma Balbay şu yanıtı verdi:

"Evet, AKP'nin içinin de çok tekin olmadığını görüyorum. AKP içinde Fethullah Gülen'e çok yakın olduğunu bildiğimiz hatta ByLock kullanan milletvekilleri olduğunu biliyoruz. Ayrıca merkez sağdan AKP'ye gelenler, Erdoğan'ın çok yakınında iken FETÖ nedeniyle yanından uzaklaştırdığı milletvekillerine baktığımızda homojen yapı yok aslında. Yarın sandık Meclis'e geldiğinde gözü kapalı oy vermeyecek"

Vicdanları ile mi parti politikaları ile mi oy veriyorlar sandık başına gittiğinde milletvekilleri ne düşünüyorlar diye sorunca Balbay, "Orada tabii sürprizler oluyor. Geçtiğimiz Anayasa oylamalarında da yaşandı, teskere gibi konularda da yaşandı. Yani parti politikası var ama milletvekillerinin de vicdani kararları var" diye yanıt verdi. "Ben böyle bir durumun yaşanabileceğini AKP ve MHP milletvekillerini tanıyan siyasetçi ve gazeteci olarak görebiliyor, tahmin edebiliyorum" diye konuşan Balbay'a, Devlet Bahçeli,"Türkiye'yi facia bir akıbet bekliyor" diyor. Ama AK Parti de 14 yıldır Türkiye'yi çok güzel yönettiğini söylüyor ve güzel günler vaat ediyor. Bahçeli çok karamsar tablo çiziyor ki bu sözleri ne anlama geliyor diye Balbay'a sordum ve şu yanıtı aldım:

"Evet, burada büyük çelişki var. Başkanlık ile sanki Türkiye sürüklendiği felaketten kurtulacak diye bir suni hava yaratılıyor ve Bahçeli de AKP'nin bu hayali felaket senaryosuna kanıyor ki işte önemli çelişki de budur. Bu yüzden de AKP ve MHP  için bu anayasa değişikliğinde 330 oyun garanti olmadığını vurguluyorum."

Yazarın Diğer Yazıları