İstismar et, evlen kurtul!

Yuh dedirten bu yasa tasarısının Meclis gündemine getirilmesi akıllara, "Gündem değiştirme" taktiği mi?" sorusunu getirdi. AK Parti'nin MHP'ye verdiği Başkanlık Rejimi için Anayasa değişikliği paketinin bazı maddeleri medyaya sızmaya başladı. Örneğin Cumhurbaşkanlığı yeminindeki, "Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma" cümlesi de dâhil olmak üzere tamamen değişiyor.

14 yıldır AK Parti Türkiye'nin gündemini değiştirmede çok profesyonel taktiklerle başarılı oldu. Gündemde başkanlık rejimi tartışmaları zirve yapmış iken Meclis Genel kurulunda gece yarısı önergesi ile yine gündemi değiştirmek istiyor AK Parti. Şimdi kısaca Meclis'te yaşanan Cinsel İstismar krizine bakalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve bazı milletvekilleri tarafından verilen önerge ile Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılması istendi. Bu teklife göre cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde istismarda bulunanın ceza almaması sağlanıyor.

CHP ve MHP milletvekillerinin Meclis Genel kurulunda yaptıkları itiraz ve sosyal medyada yaşanan tepki patlaması ile kanunun görüşülmesi 22 Kasım Salı gününe ertelendi.

Özetle "taciz et, tecavüz et, istismarda bulun ancak evlenirsen ceza alma" şeklinde tanımlanacak bu uygulamaya Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de şiddetle tepki gösterdi.

Türkiye'de cinsel istismara, tecavüze, kadına saldırıya idam cezasının getirilmesinin tartışıldığı bir ortamda bu teklifi Meclis'e getirmenin başka ne anlamı olabilir? Peki, ya bu kişi evli ise, ya istismara uğrayan evlenmek istemez ama fail evlenmekte ısrar ederse ne olacak?

Aile çocuk yaşta zorla evlendirirse hayatı boyunca bu istismarcı ile yaşayacak bir kadın düşünebiliyor musunuz?

Anlamadığım bir konu da neden bu tür toplumsal konular bilimsel bir çalışma ile değil de baskın yasa teklifi şeklinde Meclis Genel kuruluna getirilir? İşte bu yüzden "gündem değiştirme" diye başladım yazıma ki başka izah tarzı da yoktur.

Şimdi Türkiye medyası ile, siyasetçileri ile, kadın örgütleri ile, bilim adamları ve hukukçuları ile AK Parti'nin bu teklifini geri çekmesi için açıklamalar yapacaklar ve Türkiye'nin bir numaralı gündemini oluşturacaklar. Başkanlık rejimi tartışması ise yeni yeni gündem değişiklikleri ile soğutulacak. Kolay gelsin Türkiye.

Yazarın Diğer Yazıları