Akşener'den AKP-MHP ittifakı yorumu: Buradan bir şey çıkmaz

Vatandaşın sorunlarını, sıkıntılarını yerinde dinlemek için yurt içi gezilerini soluksuz sürdüren İYİ Parti lideri Meral Akşener dün Ankara'da mola verdi. Medyanın Ankara temsilcileri ile kahvaltı masasında buluştu. Gazetecilerin tüm sorularını "açıklık, şeffaflık" içinde yanıtladı. Parti kuruluşundan sonra başkentte ilk kez medya temsilcileriyle toplu halde buluşup sohbet eden Akşener, "Türkiye'nin yüzde yüzüne talibiz" iddiasını yineledi. Uzun süren sohbetten çok sayıda çarpıcı başlık var. İYİ Parti lideri, Devlet Bahçeli'nin önerdiği seçim ittifakı modelini AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın kabul etmeyeceğini düşünüyor. Akşener, bu görüşünü dile getirirken çarpıcı gerekçeler öne sürdü. Meral Akşener, FETÖ ile mücadelenin sulandırıldığı görüşünde.

İYİ Parti lideri Meral Akşener ile söyleşimizden önemli  başlıklar:

--İYİ Parti beklenen ivmeyi yakalayabildi mi?

 "İYİ Parti'ye yönelik hem Batı'da hem Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da  iyimser bir bakış var. Batı'da bunun oya döndüğünü görüyorum. Güneydoğu'da daha düşük ama Diyarbakır'da İYİ Parti 1 milletvekili çıkarabilecek konumda bugün.

Toplumun her kesimden oy alabilme ihtimalimiz var. Bu anketlerimize yansıyor. Daha ilginç bir şey söyleyeyim; AK Parti'nin müthiş bir kadın desteği vardı. Bu oransal olarak İYİ Parti kadın desteğini AK Parti'deki oranlar anlamında yakaladı. Bize erkek seçmenin verdiği oydan daha fazla kadın seçmenin tercihi olarak anketlerde ortaya çıkıyor. Bu çok önemli.

Bu merkezdeki konum en azından bu siyasi kutuplaşmadaki ölçüsüz dili de ortadan kaldıracak bir alan oluşturuyor. Şereflikoçhisar'dan geçiyoruz orada beni durdurdular indik. Yaşlı bir adam... Adam bana dedi ki, gözleri yaşararak 'sadece huzur istiyoruz' dedi. 'Allah  rızası için kimseye sövme' dedi. Bizim alanımız geniş.

AKP'nin yüzde 25-30 arası kor bir seçmeni oluştu. Bunların hepsi, tırnak içi söylüyorum Tayyipçi. Yani Tayyip Bey'in etrafında şekillenen bir seçmen.. Başka alanlardan gelen insanlar orada kendilerini ifade edemiyor. Öyle olunca bu yorgun seçmenin bir seçeneğe ihtiyacı olduğunu görüyoruz anketlerde de çıkıyor."

--Daha önce kendinizi Ülkücü olarak ifade etmiştiniz.

"Ben kökü Ülkü Ocaklı 61 yaşında kendini Ülkücü olarak tarifleyen bir insanım. Bugün evet Ülkücülüğüm devam ediyor. Fakat bir parti kurduğunuz zaman genel başkan sandalyesine sizi tensip ettiklerinde arkadaşlarınız, sadece o zaman sosyal medya hesabınızda Genel Başkan diyorsunuz. Bizim içimizde birçok fikri yapıdan arkadaşımız var. Onların değişmesini dönüşmesini talep etmiyoruz. Çünkü onların değişmesi dönüşmesi halinde bizim de değişmemiz dönüşmemiz gerekir. Böyle bir durumumuz yok. Ama fikri bir zenginliğimiz var. İYİ Parti'nin temel ilkeleri var. Bu temel ilkelerin en önemlisi de Türkiye'nin millî birliği, bekası, milletin birliği beraberliği ve vatanseverlik.  Türkiye'yi sevme anlamında bir araya gelen gömlek değiştirmek yerine, o ceketi giymek şeklinde tarif ediyoruz biz bunu."

-- Seçim ittifakları...

"Şöyle bir iddia koyayım önce; Partilerarası eşit bir ittifak sistemi çıkmaz. Niye çıkmaz? Sayın Erdoğan, kendi partisinin bünyesinde 50-60-70 milletvekili verir MHP'ye. Milletvekili sayısında sorun yok. Ama Sayın Bahçeli dahil olmak üzere  herkes AK Parti'nin şemsiyesi altında onun ismi altında seçime girmesini ister. Şimdi böyle olduğu zaman da benim tanıdığım Bahçeli, o  sandalyeden kalkıp, sonra geri dönüşü ile ilgili sorun yaşayacağını  öngörerek katiyetle o sandalyeden kalkıp AK Parti'nin bünyesinde seçime girmez. Kendi girmediği takdirde diğerlerine de müsaade etmez. Dolayısıyla 2 ayrı partinin yan yana gelip eşit düzeyde bir ittifak söz konusu olmaz. AKP'nin MHP ile 2 ayrı parti üzerinden ittifak yapması demek Sayın Erdoğan'ın bir güç zafiyeti algısına sebep olur. O da onu yapmaz. Sayın Bahçeli de o sandalyeden kalkıp orayı boş bırakıp birine emanet edip gitmez. Velhasılıkelam buradan bir şey çıkmaz.

Diyelim ki partilerarası bir ittifak çıktı. Kimseyle bir görüşmüşlüğüm yok. Benim orada hayalim şu; Demokrat Parti gibi Saadet Partisi gibi partilerle bir ittifak yapmayı arzu ederim. Sorunuzun içinde 'CHP ile bir ittifak yapar mısınız' varsa; hayır. Çünkü Cumhurbaşkanlığı adaylığına bütün siyasi partilerin aday çıkarması gerekir. İYİ Parti iddialı bir partidir. Dolayısıyla CHP ile ittifak yaptığınızda o zaman sizin oyunuz ortadan kalkar, belli olmaz. O nedenle -buna AKP dahil- kesinlikle bu manada bir ittifak anlayışımız olmaz. İkinci tura CHP'nin adayı kalırsa destekleyebiliriz."

--Güneydoğu seçmeni...

"MHP'nin Genel Başkanı, Sayın Cumhurbaşkanından daha fazla  Cumhurbaşkancı bir tavır ortaya koyduğu için burada birçok dengeyi değiştiriyor. Güneydoğu'da insanlar nefes alma ihtiyacı hissediyor. Ders verebilirler herkese. HDP'ye oy veren insanlar ne yapar? Onunla ilgili bir fikrim yok şu an itibarıyla. O oyları almak için AKP, Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru giderken -ittifak işi oradan da gider- farklı açılımlar yapar diye düşünüyorum. Şimdi bir sertlik. Şimdi bu çok sertlikten çok hızlı, tekrar canım ciğerime dönüşebilir. Büyükşehirlerdeki Kürt seçmenin oyları da kayıyor şu anda. Dolayısıyla orada çok sert bir mücadele olur."

--Darbe kalkışması riski... FETÖ ile mücadeleyi nasıl değerlendiriyorsunuz...

"Eski bir İçişleri Bakanı olarak şöyle bir iddianın sahibiyim; Türkiye'de her darbe 'Sam Amca'nın arkasında 'yürü bizim çocuklar' demeden olmaz. Dolayısıyla olup olmama konusundaki ana faktör odur. FETÖ'cüler yapmaz da METO'cular 'yani yürü arkadaş' dendiği zaman METO'cular, KETO'cular çıkar ortaya. İsim değişir. FETÖ ile yapılan mücadelede başından beri söylüyorum, Cumhurbaşkanı çok samimi, çünkü kişisel bir meselesi haline döndü. Karşılıklı birbirini besleyen bir ilişki oluşmuştu. Kolay bir mücadele değil. Bu arada bir şey söyleyeyim, zaten en zenginleri kaçtı. Buna dikkat çekiyorum. Bir borsa oluştu; yani şunlar geliyor duyum olarak. Nedir bunlar? Parası olanın çıktığı şeklinde. O zaman garibanlar üzerinden mi FETÖ mücadelesi yürüyor? Kolay bir mücadele değil ama en büyük tehlikesi sulandırılması. Şimdi bu ByLock işi nedir kardeşim? Biz ByLock kullananların FETÖ'nün kallavi müridi olduğunu biliyorduk. Hepimiz, 'aman şu ByLock'çulara dikkat edilsin' dedik. Şimdi ne oldu? 11 bin kişi ByLock listesinin içine eklenmiş... Bu nasıl bir şey biliyor musunuz? Deydi deymedi hikayesi.. Şimdi bu sulandırıyor işi. Demem o ki, kendisi samimi, ama bu mücadeleden -ha buraya yazıyorum tarihe not olsun-  bir doğru sonuç çıkmaz. Benim FETÖ'cüm senin FETÖ'cün şeklinde bir ayrımla mücadele olmaz."

--Erken seçim...

"15 Temmuz 2018'de Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim bekliyorum. Asla AKP ve Sayın Erdoğan yerel seçimleri önce yapmaz. Çünkü her seferinde düşük alıyorlar."

-- Erdoğan'ın İYİ Parti'ye cevap vermemesi...

 "Normaldir.. Stratejik ve taktiksel tavırdır.. İkili kalırsak neşeli olur."

--FETÖ'nün iadesi.

 "Sam Amca istese verir. Demek ki daha kullanılma ömrü dolmamış."

--Türkiye ABD ilişkileri...

"Şu anda çok belirsiz. Sabahtan akşama birçok şey değişiyor. Benim önerim şu, çok heyecana lüzum yok. İlişkileri gayet karşılıklı açık akla dayanan bir sistem içerisinde sürdürmek lazım. Aklın ve karşılıklı çıkarların, kendi çıkarlarımızın mümkün olduğu kadar yüksek oranda korunduğu bir iletişim diline ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. 'Adi ABD' desen ne olur demesen ne olur."

Yazarın Diğer Yazıları