ABD, PKK'yı kurtarmaya geliyor!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bakan Rex Tillerson'ın 11-16 Şubat'ta Amman, Ankara, Beyrut, Kahire ve Kuveyt'e yapacağı ziyaretlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Dışişleri Bakanı Tillerson'ın programında Türkiye ziyareti de bulunuyor. Burada üst düzey Türk yetkililerle bir araya gelerek çok sayıda ikili ve bölgesel mesele ele alınacak." ifadesine yer verildi.

ABD Başkanı Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster'ın ziyaret programı açıklanmadı ama Tillerson ile eşgüdümlü faaliyetler sürdüreceği belli.

***

Washington'daki Türk gazetecilerden Serdar Turgut'un verdiği bilgilere göre Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda çarşamba günü "Türkiye ve Önümüzdeki Yol" başlıklı ve gizli bir oturum yapıldı. Amerikan kaynakları, bu oturumdan, Rıza Zarrab davası gibi olayların devam ettirilmesi, Ermeni soykırımı karar tasarısının kabul edilmesi gibi Türkiye'ye yönelik bazı yaptırım önerileri çıkacağını ve Türkiye'ye gidecek üst düzey yetkililerin bunları bir koz olarak ellerinde tutacağını söyledi. Aynı kaynaklar, Turgut'a Amerika'nın, Türkiye'ye, bölgeye yönelik bir düzenleme önerisi götüreceğini ve bu sebeple yaptırımlar tehdidini elinde tutmak istediğini vurguladı.

Tillerson'un gezi programı, Turgut'un haberini teyit ediyor.

ABD'nin Türkiye ve Irak Büyükelçisi James Jeffrey, Turgut'un "McMaster ve Tillerson Türkiye'de sadece Münbiç ve Fırat'ın doğusunu mu konuşacaklar?" sorusuna "Hayır, daha büyük konular konuşulacak. Irak ve Suriye bağlamında ikili ilişkilerde daha iyi koordinasyon mekanizmalarının nasıl kurulacağı ve İran'ın ileride nasıl dizginleneceği üzerine de yoğunlaşılacak. Aynı zamanda Cenevre görüşmeleri bağlamında Esad sonrası siyasi çözüme nasıl varılabilir bütün bunlar konuşulacak." diye cevap verdi.

***

Bu haberlerden birkaç gün önce, emekli tuğgeneral Nejat Eslen telefonda, "Tillerson ve McMaster niye geliyor?" diye sordu. Ben de "Yeni bir proje sunacaklar ama öncelikle PKK'yı kurtarmaya geliyorlar" diye cevap verdim. O da aynı fikirde olduğunu söyledi.

Bu konuşmadan sonraki günler, Hürriyet'te Sedat Ergin, Afrin'e girilmemesi ve Halep gibi boşaltılmasına dair önerileri yazdı. Kemal Kılıçdaroğlu, "Afrin'e girilmesin" dedi. Ertesi gün CNN Türk, bu konuyu işledi!

Nejat Eslen tekrar aradı ve "Şehir savaşı zordur ama bu operasyon çocuk oyuncağı değildir. Türk Milleti, orada şehit veriyor. Askeri açıdan terörü yerinde imha etmek en doğrusudur. Bu, PKK'nın sonunu getirebilir" dedi ve "Bunun yerine teröristlerin kaçmasına izin verilmesi için propaganda başladı! Bunlar Afrin'i boşaltırsa nereye gidecek? Amerikan desteğindeki PYD bölgesine... Oradan kime saldıracaklar?" diye sordu.

AKP iktidarı, Amerika'nın yeni önerilerini nasıl karşılayacak? Bu konuda AKP adına Mahir Ünal, "Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki sürekli pozisyon değiştirmeniz gerekiyor. Uluslararası ilişkilerde bugün hiçbir aktörün pozisyonu belirli değildir. Hiçbir aktör uluslararası ilişkilerde değişken olmayan bir pozisyon üzerinde ısrarcı olamaz. Hiçbir ülkenin böyle bir lüksü yok. Şimdi Amerika gelir, Tillerson ve H. R. McMaster da gelir oturur, konuşuruz. Yeni pozisyonları konuşuruz." dedi.

***

Bu bilgiler ışığında ABD'nin Afrin'de sıkışan 10 bin teröristi kurtardıktan sonra Türkiye'ye Afrin ve El Bab'da durmasını önereceği anlaşılıyor. Türkiye, yeni projeyi kabule meyilli durumda. Zaten Erdoğan, ikide bir Beşşar Esad'ı suçluyor!

Büyük Orta Doğu Projesi bütün hızıyla sürüyor. Erdoğan'a 17/25 Aralık belgeleri ve telefon dinleme kayıtları üzerinden şantaj yapılacak ve projedeki eş başkanlık görevi hatırlatılacak! Diğer partiler de Erdoğan'a karşı koz olarak kullanılıyor!

Yazarın Diğer Yazıları