Vatandaşlık görevi...

Cumhurbaşkanı adaylarına itiraz süreci dün başladı. YSK, bugün itirazları karara bağlayacak, yarın da kesin aday listeleri Resmi Gazete'de yayımlanacak. Millî Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, R. Erdoğan ile Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı adaylıklarına itiraz etti. 2 ayrı oldukça kapsamlı dilekçe ile YSK'ya başvurdu. Malum ortamda sonucu tahmin etmek zor değil ama bakalım YSK ne yapacak?..

Ümit Yalım, R. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığına itiraz dilekçesine 5  video görüntüsü ile çok sayıda fotoğraf ekledi. Yalım, dilekçede, Ege'de 18 Türk adası ve 1 kayalığının Yunanistan tarafından işgal edildiğini ve Türk karasularında Yunanistan'ın petrol çıkardığını hatırlatarak, "İzmir, Aydın ve Muğla il sınırları içinde 5 binden fazla Yunan askeri elini kolunu sallayarak dolaşırken, vatan topraklarında Yunan ve Bizans bayrağı dalgalanırken, vatan topraklarında 13 Yunan askeri üssü faaliyet gösterirken, bu ihanetin baş sorumlusu olan Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olamaz "dedi.

Ümit Yalım, benzer itirazı 2014 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanı seçimlerinin öncesinde de yaptığını da hatırlatarak şunları kaydetti;

" Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına itiraz etmiştim. YSK, verdiği cevapta konunun mahkemeye yansımadığını gerekçe göstererek itirazımı kabul etmemişti. Ancak şimdi konu mahkemeye yansıdı. Halkın Kurtuluş Partisi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak işgal edilen adalar hakkında Tayyip Erdoğan ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu ve konuyu yargıya taşıdı. Anılan savcılık ve hâkimlik soruşturma yetkim yok diyerek işin içinden çıkmaya çalıştı. Ancak aynı savcılık ve hâkimlik 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra terör suçu işledikleri gerekçesi ile AYM üyelerini tutukladı. Tayyip Erdoğan'ın işlediği suç da terör suçu olup bu suçları başbakanlığı döneminde işledi. Dolayısıyla, Erdoğan'ın soruşturulmasının, tutuklanmasının ve tutuklu olarak yargılanmasının önünde hiçbir hukuki engel yoktur.

Adalar konusunda Nasuh Mahruki'nin mahkemeye verilmesi üzerine mahkemede Mahruki lehine tanık sıfatıyla ifade verdim. Duruşma sırasında mahkemeye işgal ile ilgili bütün bilgileri sundum. Tayyip Erdoğan'ın avukatı yaptığım suçlamalara karşı en ufak bir itirazda bulunmadı, bulunamadı. Artık YSK'nın hiçbir gerekçesi kalmamıştır."

selahattin.jpg

Ümit Yalım, Selahattin Demirtaş'ın adaylığına da şu fotoğraf  ile itiraz etti.

 Yalım, dilekçesinde, "HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın Kandil Dağı'nda eli kanlı PKK'lı teröristler ile çektirdiği fotoğraf. Demirtaş için başka bir şey söylemeye gerek var mı? Teröristler ile fotoğraf çektiren Demirtaş, Cumhurbaşkanlığına nasıl aday olur?" dedi.

İtiraz dilekçelerini YSK'ya ulaştırdıktan sonra Ümit Yalım ile görüştüm, "ben vatandaşlık görevimi yerine getirdim" diye konuştu. Demek ki, vatandaşlık görevi, sadece siyasi parti genel merkezlerinde milletvekili adaylığı için yoğun kulis yapmakla sınırlı değilmiş!..

***

İnce'ye sitem var!..

"Veterinerden TÜBİTAK Başkanı yapmayacağız" diyen CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye bu meslek grubundan tepkiler sürüyor. Veteriner hekimler İnce'den özür açıklaması bekliyor. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Özer, Muharrem İnce'ye ince bir sitem gönderdi. Şöyle;

"Sayın Muharrem İnce, adaylığının açıklandığı toplantıda 'Veterinerden TÜBİTAK Başkanı yapmayacağım' demiştir. Birkaç gün sonra ise 'danışman arkadaşlarım veterinerler kızıyor' diye uyardı diyerek veteriner hekimleri tekrar incitmiştir. AKP, hayvanat bahçesi müdürünü TÜBİTAK'a müdür yardımcısı olarak atamıştı. Bu bahsettiği müdür Tokat İmam Hatip Lisesi'ni bitirmiş, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olmuş ve 1994 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde çalışmaya başlamıştı. Sonra hayvanat bahçesi müdürlüğüne getirilmiştir. Ardında da TÜBİTAK'a bağlı Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'nin(ULAKBİM) müdür yardımcılığı görevine getirilmiştir. Bir kere bu kişi veteriner hekim değildir. Hayvanat bahçesinde görevli herkesin veteriner hekim olması da gerekmez. Sayın İnce, hem saygın bir meslek grubu olan veteriner hekimleri aşağılamış, hem de mesleğin ismini yanlış kullanmıştır. Mesleğin ismi Veteriner Hekim'dir. Sayın İnce, ilk konuşmanın heyecanı ile olsa gerek böyle bir yanlışa düşmüştür. Zira Yalova'da bir veteriner hekimin belediye başkanı olması için epey çaba harcamıştır. Ayrıca İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy, Süreyya Tahsin Aygün Paşa ve merhum Muhsin Yazıcıoğlu mesleğin önde gelen isimleridir. Veteriner hekimler gerekli donanıma sahip iseler TÜBİTAK'ta müdür veya başkanlık görevini rahatça ifa edebilirler. Veteriner hekimler TÜBİTAK'ta birçok proje ve çalışmaya imza atmışlardır ve atmaya da devam edeceklerdir. Sayın İnce'den söylemlerinde daha dikkatli bir dil kullanmasını diliyor ve bir düzeltme açıklaması bekliyoruz."

Kürşat Hocanın siteminin altına imzamı atıyorum!..

Yazarın Diğer Yazıları