"Tatlı dilli" İngiliz'in mutfağında pişirilenler...

R. Erdoğan'ın bugün başlayacak İngiltere ziyareti öncesinde satışı bağlanan Hürriyet gazetesinde yeni Büyükelçi Sir Dominicik Chilcott ile yapılan röportaj dün manşetten verildi. Klasik sinsi İngiliz diplomasisinin buram buram koktuğu  söyleşide Büyükelçi hazretleri lütfetmiş!.. YPG'yi terör örgütü listesine almamışlar ama YPG, PKK bağlarını görüyorlarmış!.. Vay be!.. Şu iyi niyete bakın hele... Bu bağları gördükleri halde YPG'yi terör listesine almak için daha ne bekliyorlar acaba?..  Chilcott, "tatlı dil forumu"na katılmak için İngiltere'ye  gidecek Erdoğan'ın elini rahatlatmak istemiş olmalı herhalde!..

Ancak, baskın seçim kararının alındığı günlerde 19 Nisan'da kaleme aldığım yazıya koyduğum şu fotoğrafa hâlâ yanıt verilemedi. Seçim kararı alınmadan bir hafta önce, İngiltere derin devletine bağlı olan ve PKK yanlısı olarak bilinen kısa adı DPI olan Democratik Progress İnstitute'de AKP'li Efkan Ala, Mehdi Eker ve Taner Yıldız'ın ne yaptığını sormuştum. DPI'nın CEO'su eski "Kurdish Human Rigahts Project" direktörü Kerim Yıldız ve İngiliz derin devlet elemanları ile neler görüşüldüğüne açıklık getirilmesini istemiştim. Yeni bir "çözüm süreci"mi tezgahlanıyor soruma da çıt çıkmadı.

Onca seçim telaşının yaşandığı şu günlerde haberciliğin ana esaslarından biri olan fikri takip gereği -AKP her ne kadar sağıra yattıysa da- DPI görüşmelerinin devam edip etmediğinin peşine düştüm. Ankara'daki güvenilir kaynaklardan "görüşme trafiği devam ediyor" yanıtını aldım. Masadaki konu başlıkları şöyle sıralandı: "Öcalan'a ev hapsi, PKK'ya siyasi af, eyaletler kurulması, bölge gelirlerinin paylaşımı, banka kurulması, ilkokuldan üniversiteye kadar ana dilde eğitim verilmesi, kadın hakları, LGBT hakları." Kaynakların ifadesine göre, son üç başlık konusunda uzlaşma sağlanmış diğer başlıklarda pazarlıklar devam ediyormuş.

"Tatlı dilli" İngiliz sinsi diplomasisi 25 Haziran sabahı için ne gibi tezgahlar çeviriyor?.. İngiltere'nin Oslo sürecinin garantörü olduğunu unutmadığına inandığım yurdum insanı bakalım bu son numaraları yiyecek mi?..

***

"TSK'yı siyasallaştırmayın. Yapmayın,etmeyin" diye avaz avaz bağırdık. Sesimizi kimselere duyuramadık. FETÖ temizliğine destek verdik, "yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın" diye de ısrarla uyardık. Bu konuda iktidarı, muhalefeti ile siyaset kurumu maalesef başarılı bir sınav vermedi. KHK'larla darmadağın edilen TSK'nın iç yapısında, büyük sıkıntı yaratan nice atama ve terfi örnekleri biliyorum. "Eşi AKP  üyesi" diye terfi ettirilen generalden tutun, AKP  il ve ilçelerinden gelen asker atama listelerine, bu listelerin gereğini yapmadığı için istifa ettirilen  generallere kadar... Sadece TSK değil devletin diğer kurumlarında da FETÖ'nün yerini almak için kıyasıya çarpışan cemaatler var. Kuvvetlerde bugünlerde de aynı sıkıntılar yaşanıyor. Mayıs ayının 2 ve 3'ncü haftalarında atamalar, Temmuz ayında ise terfiler gerçekleşecek. Temel kıstas olan sicil dosyaları raflarda duruyor. AKP teşkilatlarından gelen listeler değerlendirmeye alındı. Somut bir örnek mi istiyorsunuz?.. Biliyorsunuz, sarayda Cumhurbaşkanı baş danışmanı  olan SADAT'çı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi var. Onun da danışmanlığını yapan Üstteğmen iken Jandarmadan ihraç edilen Ekrem Çoraklık isminde bir danışmanı var. Jandarma da yapılacak atamaların listesini bu zat-ı muhterem yönlendiriyormuş. Jandarma çalkalanıyor!.. "Ne var" mı bunda?.. Mustafa Kemal ATATÜRK diyor ki:

"Efendiler, biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil; bilakis bu yapılar, din ve devlet düşmanı olduğu, Selçuklu ve Osmanlıyı bu yüzden batırdığı için yasakladık. Çok değil yüz yıla kalmadan eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki; bazı kişiler, bazı cemaatlerle bir araya gelerek, bizlerin din düşmanı olduğunu öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek ama sıra devleti bölüşmeye geldiğinde birbirine düşeceklerdir. Ayrıca unutmayın ki; o gün geldiğinde her bir taraf diğerini dinsizlikle suçlamaktan geri kalmayacaktır."

Cumhurbaşkanı adaylarına itina ile hatırlatılır!.. Bir zahmet,  geçen yıldan bu yana zorla TSK'dan emekliye sevk edilenlerin ve yerlerine getirilenlerin sicil dosyalarını dikkatlice inceleyiversinler...

Yazarın Diğer Yazıları