"Cumhur İttifakı, Ankara ve İstanbul'u kaybedecek"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün Ankara'da medya temsilcileri ile kahvaltıda buluştu. Akşener, partisine yöneltilen "HDP ile ittifak" ve Tunç Soyer'in  İzmir Belediye Başkan adaylığının desteklenmesi başlıkları başta olmak üzere tüm eleştirilere cevap verdi. Meral Akşener,"Bu iktidarı mutfak yıkacak mutfak. Yani ateş almış gidiyor. İddia ediyorum Ankara ve İstanbul'u Cumhur İttifakı kaybedecek" dedi.

Meral Akşener'in  sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:

-CHP ile ittifak ve Tunç Soyer'in İzmir adaylığı içinize siniyor mu?..

Çoğunuz o günleri hatırlarsınız, DYP ile SHP hükümet kurmuştu. SHP içinde HADEP'in milletvekilleri vardı. Daha sonra en sert PKK mücadelesi o günün hükümeti tarafından yapılmıştır.

Gelelim babalar ve oğulları meselesine. Biz bunu sanıyorum rahmetli Ecevit ve Sayın Bahçeli'nin yaptıkları ittifak döneminde  geride bırakıldı diye düşündük hep. Öyle olmalı zaten. Babadan oğula suç geçmez. Oğuldan babaya da suç geçmez. Ama Nurettin Soyer bir vaka burada ben sözü işkenceye maruz kalmış Müsavat Dervişoğlu'na bırakıyorum (Dervişoğlu; "Aday olmasının hiçbir mahsuru yok. 2009'dan beri tanırım kimin oğlu olduğu konusunda hiç eleştiri yapmadım".)

-İYİ Parti İzmir İl Başkanının Soyer açıklaması

İl başkanımızın bana sorarak açıklama yaptığını söyleyemem. O metni çok dikkatle okudum. Orada söylenen şey şu; Sayın Dervişoğlu'nun söylediği istismar bataklığı oluşturulacağı için Sayın Soyer'in bu manada üzerine düşeni, bataklığın kurutulması manasında üzerine düşeni yapması gerektiğine dair bir beyanat bu. Oy vermeyeceğiz desteklemeyeceğiz sonucunun çıkmayacağı bir açıklama.

-Mansur Yavaş'ın İYİ Parti'den adaylığı reddetmesi

Mansur Bey'in endişeleri vardı. 2014'te de CHP'den oy alıp şaibeli bir biçimde kaybettiği için orayı tercih etmiş olabilir. Ama Mansur Bey Ankara'da hem İYİ Parti'nin hem CHP'nin ortak adayıdır. Kendisinin kazanacağına dair gözlemlerin çok kuvvetlidir.

-İYİ Parti-HDP ittifak eleştirileri

HDP 3 yerde aday çıkarmıyor. Biri İstanbul biri İzmir, diğeri Adana. İzmir'de HDP aday çıkarsa ne olur çıkarmasa ne olur. Doğru mu?.. CHP'nin çok güçlü olduğu bir şehir.

Ben ısrarla bir şey söylüyorum. HDP'nin AK Parti ile olan ilişki biçimi ile muhalefet partileri ile olan ilişki biçimi arasında dağlar kadar fark var. Dolayısıyla birbirlerine alışıklar. Birlikte çözüm süreci götürdüler, birbirlerinin huylarını sularını biliyorlar. En son Sayın Miroğlu'nun yaptığı açıklama da İzmir'de İstanbul'da ve diğer yerlerde HDP'nin oylarına talip olduklarını ifade ettiler. HDP ile haşır neşirlik iktidar ve ortağı partisi ile daha yakın oluyor ve göreceğiz bu seçimde kim kimi destekliyormuş.

-HDP oylarına talip değil misiniz?

Biz Türkiye'nin bütün seçmeninin, yaşayan herkesin oylarına talibiz. Kendileri her haltı yapıp karşısındakini çerçevelemeye çalışan bir tarz ve tavır var Türkiye'de. Benim itirazım bunadır. Şimdi bu sorulardan anladığım kadarıyla demek ki, Ak Parti ve MHP iktidarı Türklerin oylarını istemiyormuş. Ama Orhan Miroğlu'na bakarsak, Pervin Buldan ile Naci Bostancı'nın görüşmelerine bakarsak Türkiye'de bir illüzyon gidiyor. Kendileri yapıp edip bizim üzerimize bırakıyorlar.

- Manisa Milletvekili Tamer Akkal'ın istifası

İstifa tek taraflı bir karardır saygı duyulması gereken bir karardır. Hayırlısı olsun ama Sayın Akkal'ın baştan aşağı çelişkilerle dolu bir açıklaması oldu.

1-Şüpheleri varmış arkadaşımızın ama HDP'nin 3 şehirde aday çıkarmayacağız demesi ile şüpheleri gerçekleşmiş. Peki bu şüpheleri ile Manisa birinci sırada milletvekili seçilirken bu şüpheler bu arkadaşımıza niye engel olmadı?.. Niçin ben olmuyorum kardeşim deyip birinci sıradan istifa etmedi?.

2- Sayın Akkal, hem beni hem de uzun yıllara dayanan dostluğu bulunan arkadaşlarımızı çok yakından tanır. HDP meselesi deminden beri söylemeye çalışıyorum. Valla bir tane PKK'lıya taş atmamış adamlar beni PKK ile yan yana gelmekle suçluyor. İnanamıyorum. Dolayısıyla onu geçelim, Sayın Akkal'ın dili iktidar partililerinin son zamanlarda oluşturduğu dildir. Sanıyorum kendisine bu metin imzalatılmış.

-Mahalli seçimler sistem ve beka tartışması

Bu bir yerel seçim. İddia ediyorum Ankara ve İstanbul'u Cumhur İttifakı kaybedecek. Zaten bütün dert orada. 4 yıla yaklaşık bir süre sonra diğer seçimler. Milletimiz açısından bir daha herhangi bir seçim olmayacak. Yani İstanbul, Ankara'da ne değişecek? Belediye başkanları değişecek. Bu iktidarı mutfak yıkacak mutfak. Yani ateş almış gidiyor. Şimdi ne olacak? Bakın, Ankara İzmir, İstanbul bu 3 ili Millet İttifakı'nın aldığını var sayın. Ertesi gün benim tanıdığım Tayyip Erdoğan çıkacak 'milletimizin verdiği ültimatomu anladım' diyecek, jet hızıyla Bakanları değiştirecek ondan sonra da kongresini yapacak, değişikliklerini yapacak 'aldım dersimi' diyecek. Dolayısıyla belediye başkanlıkları değişti diye haydii seçim diye bir kavram yok ki. Dolayısıyla milletimizin elinde burada bir ders verme imkânı var. Kutuplaştırmadan insanları birbirinin karşısına dikmeden oy alma alışkınlıkları kalmadığı için böyle bir sistem söz konusu. Kutuplaşmanın Türkiye'ye faydası yok. Vatandaş yoruldu, hepimiz yorulduk. Bizim adaylarımız projeler üzerinden gidecek.

Yerel seçimlerin Türkiye'nin bekası ile ne alakası olduğunu anlayabilmiş değilim. Sayın Erdoğan'ın bekası konusunda problem yok. Sayın Bahçeli hepimizi attığı için koltuğu ile ilgili problemi yok. Bu bekaya nasıl geldik? Koltuklar tehlikede değil. Anlayabilene aşkolsun. Elbette Türkiye'nin çevresi ile ilgili teyakkuzda olması gereken bir ülke. Elbette Türkiye'nin dışarı ile ilgili  teyakkuzda olması gerekir. Bunun yolu nedir? Çok iyi bir dış politikadır. Çok iyi bir güçlü bir ordunun olmasıdır. Evet, Türkiye beka sorunu yaşamayan bir ülke değil ama yerel seçimlerin bekayla alakasını anlayabilmiş değilim. Rahat olsunlar, koltukların bekası sağlam.

-İttifak kurarken zorluklar ve çıkardığınız dersler var mı?..

 Çok farklı 2 yapının yan yana gelişinden genellikle doğru sonuçlar üretildiğini gördüm. Tabii ki CHP köklü bir parti, zorlu bir parti. Yani, Sayın Kılıçdaroğlu açısından bakıldığında da çok kolay yönetilebilir bir parti değil. Ciddi ağırlığı olan kişilerin bulunduğu bir siyasi parti. O nedenle belli dengeler var. Biz ise yeni bir siyasi partiyiz. Hedefimiz kalıcı olmak. Müzakereler çok uzun sürdü. Çıkan sonuç yüzde 100 içinize sindi mi?.. Elbette yüzde 100 olamaz. Sayın Kılıçdaroğlu'na sorsanız, o da elbette yüzde 100 olmaz. Ama mesele burada karşılıklı iyi niyetli adımlar atmaktır. Çıkan sonucun seçmenlerimiz açısından sinerji yarattığını görüyorum.

-Ankara'da ortak aday, bazı ilçelerde meydana gelen anlaşmazlıklar

Bazen hisler sağduyuyu matematiği ortadan kaldırıyor. Teşkilat denen organizasyonda bazen dirençler oluyor. O dirençler bazen aşılamıyor. Hissi biraz olabiliyor onlar da tolere edilmeye çalışılıyor.

-Seçim güvenliği

 Burada 2 mesele var. Birincisi, hileler sandık başında olur. Esas mesele sandıktır. O da şu. Diyelim ki, İYİ Parti'nin müşahiti, İYİ Parti'nin sandık görevlisi kumanya yetişmedi diye kızar giderse, sigara içmeye dışarı çıkarsa, imzalı tutanağı almazsa o zaman hile olur. Şimdi yazılım üzerinden yıllardır yapılan bir şey var. Bu yalan. Bugüne kadar buradan 45 verip de oradan çıktı olarak 100 oy alınan bir yazılım yer yüzünde yok. Bu bir kısım seçmeni ürkütüp, sandığa gitmemesi için ortaya koyulan bir ayrı propaganda, psikolojik harekât.

Küçük ilçelerde küçük yerlerde Kaymakam, polis müdürü, Jandarma komutanı muhtarlar üzerinden bir çalışma yaparlar. Devlet gücüdür. Bir de iktidar partileri ki bugün çok daha sert yapılıyor, bu hizmet getirme ile ilgili tenkit ederler. Bunlar etkili olur. Güneydoğu'da ise bir dönem PKK'nın sandık başında etkili olduğu dönem vardı bazı dönemlerde devlet dediğimiz o saydığım   insanlar üzerinden oy kullandırılan bir alan var. Ama büyükşehirlerde bugüne kadar bu sandık haricinde çok büyük hilelere ben rastlamadım. Uyanık olunması gereken şey, sandığın başında durabilmektir. Seçmen sandığa giderse siyasi partiler sandığı korursa, sonuçları müthiş değiştirecek şekilde dediğim yerler hariç problem çıkmaz.

- AKP'li İsmet Yılmaz'ın cennet belgesi vaadi

Artık ipin ucu kaçtı. Bu büyük bir endişenin varlığını gösterir. Bunların hepsi şirk. Bizim İslam ulemalarımız ne yapıyor onu da bilmiyorum.

-İYİ Parti'nin 31 Mart başarı kriteri nedir?..

Kuvvetli anlamda 3 büyükşehir bizde, alma ihtimalimizin yüksek olduğu yerlerden bahsediyorum; Manisa, Denizli ve Balıkesir. Şimdi Mersin'i ayrı sayıyorum. Mersin'de ayrı ayrı giriyoruz. Sayın Kocamaz ipi göğüsleyecek görünüyor. Bunların alınması hayalim ve hedefim. İller üzerinde bazı çalışmalar yapıldı. Örneğin Düzce yüksek oranda alınabilir görünüyor. Kırıkkale öyle görünüyor. Isparta öyle görünüyor. Niğde öyle görünüyor. Afyon, alınmış gibi görünüyor. Elazığ var, Uşak var.. Bu şekilde yola gidiyoruz. Bizim toplamda 9 belediyemiz var, 2 de beldemiz var. Bunun üzerine ne koyuyorsak bizim için başarı kriteri olacaktır.

-CHP ile ortak miting yapılacak mı?..

Sayın Kılıçdaroğlu bana şunu söyledi ki, bu olabilir; Denizli ve Balıkesir'e birlikte belki bir ziyaret yapmayı, ben de buna olumlu yaklaştım.

Yazarın Diğer Yazıları