Özhaseki, Cumhurbaşkanlığını böyle tanımlıyorsa...

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın sadece temizliği için 2016 yılında 2 milyon TL harcama yapıldı. 2017 yılında ise temizlik harcaması 3.7 milyon TL'ye çıktı.

***

2017 yılında, dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fatih Kasırga, bin 100 odalı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapım maliyetini 1 milyar 370 milyon TL olarak açıkladı.

***

Yine 2017 yılında sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emrinde 268 aracın olduğu ortaya çıktı. İhale dosyasındaki ek donanımlarla birlikte kasko bedelleri toplandığında, 268 aracın toplam piyasa değerinin yaklaşık 54 milyon TL olduğu anlaşıldı.

***

Saray'ın 2017 yılı için yaptığı 658 milyon 240 bin 289 TL ile ayda yaklaşık 54 milyon, günde ise yaklaşık 1.8 milyon TL harcadığı ortaya çıktı.

***

Harcamaların aşırılığına ilişkin eleştirilere "Türkiye Cumhuriyeti devletinin en yüksek temsil makamı, dolayısıyla ülkemizin vitrini olan Cumhurbaşkanlığı nezdindeki faaliyetlerin 'itibarda tasarruf olmaz' anlayışıyla, ülkemizin vakârına yaraşır şekilde yürütülme mecburiyeti vardır" cevabı verildi.

***

Ahlat'ta yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı saray için Malazgirt'i hatırlartan 1071 metrekarelik bir yer ayrıldı. Ancak sonrasında, alanın yetersiz kaldığı gerekçe gösterilerek Ahlat'taki Saray'ın 25 dönümlük bir araziye yapılmasına karar verildi.

***

Saray'da yapılan 30 Ağustos resepsiyonunda, davetlilere envayi çeşit ikramda bulunuldu. Sokak röportajları sırasında vatandaşlara menüdeki yemeklerin isimleri sorulduğunda doğru telaffuz eden çıkmadı.

Menü şu şekildeydi:

"Ejder Meyveli Smoothie (Chia tohumu eşliğinde), Efuli (Liçi meyvesi eşliğinde), Aloevera (Starex meyvesi eşliğinde), Orman Meyveli Special, Bahçe Naneli Limonata, Taze Sıkılmış Portakal, Taze Sıkılmış Greyfurt, Taze Sıkılmış Havuç, Taze Sıkılmış Elma.

- Pataşur içerisinde Çerkez Tavuğu, Zencefilli Somonlu Suşi, Tartalet içerisinde Antakya usulü Humus, Susamlı Levrek Simidi, Aydın usulü kuzu çöp şiş..."

***

Resepsiyondan kısa bir süre sonra, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın genel bakımı ile diğer hizmetlerini yapmak üzere 'sürekli işçi' kadrosuna 1.108 işçi alındığı öğrenildi.

***

Saray harcamalarıyla ilgili konuşan Erdoğan şunları söyledi "Cumhurbaşkanlığı külliyesiyle ilgili bunun iftiralarını dinlemekten bıktık. Hatırlarsanız külliyemiz ilk hizmete girdiğinde oraya gelmeyeceğini söylemişti. Altın klozetlerden falan bahsetti. Bunlar bu kadar iftira ile yetişmiş tipler. Dünyada başarı olarak gösterilen kamu-özel ortaklığı projelerini eleştirmesini mantıktan uzaktır. İşte üçüncü havalimanı, Bay Kemal, o da öyle. Üçüncü köprü, o da öyle. Bunlar nasıl yapılıyor, bunu öğren. Bay Kemal sen anlamazsın sen bu işten. SSK'yı da böyle batırdın zaten."

***

Erdoğan'ın emrinde bulunan 268 aracın yetersiz kaldığı belirtilerek, 44 yeni araç için ihale ilanı verildi. İlana göre, araçların bazılarında LCD TV, araç buzdolabı, dijital ses sistemi, deri koltuk, perde, halı döşeme, açılıp kapanan çalışma masası, şarj ünitesi bulunması istendi.

***

Saray, 2019 yılı elektrik tüketimini karşılamak için ihale açtı. Bu rakam, bin 300 konutun elektrik tüketimiyle eşdeğerdi.

***

Katar'dan süper lüks uçak alınmak istendi. Katar satışı kabul etmeyip, uçağı hediye etti. CHP'li bir milletvekilinin olayı ortaya çıkarması sonrasında lüks jetin Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edildiği anlaşıldı. Konuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katar bu uçağı satıyordu, hatta rakam bildiğim kadarıyla 500 civarındaydı. O esnada biz de ilgilendik. Katar Emiri, bundan haberdar olunca uçağı Türkiye'ye hibe etti" dedi.

Katar'dan gelen jetin deposunun 260 bin dolara dolduğu ortaya çıktı.

***

Hediye alınan jetin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı'nın envanterinde 2014 yılında 350 milyon dolara alınan bir başka süper lüks jetin olduğu ve hâlâ aktif bir şekilde kullanıldığı anlaşıldı.

***

AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki projelerini anlattığı toplantıda konuyu Erdoğan'a getirdi: "Altın klozet de altın klozet. Ben sarıya boyanmış bile görmedim, bırakın altın klozeti. Her gün oralardayız zaten. Sade, mütevazı. İsrafı hiç sevmeyen bir Cumhurbaşkanımız var. Bazen toplantı yapılacak, diyor ki 'aşağıdaki salonda yapın'. 'Efendim şurayı kiralayalım' dediklerinde, 'siz deli misiniz oğlum, niye oraya para veriyorsunuz, işte orada salon var aşağıda yapın' diyor. Kuruşuna kadar dikkat eden bir Cumhurbaşkanımız var."

Yazarın Diğer Yazıları