Tıptan Uzak Sağlıklı Hayat

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ile tanışmamız, aynı grupta çalışmamızla oldu. Her türlü kötü oluşuma açık bünyemin "açık kapı bıraktığı yerler"den giren mikroplara karşı beni uyaran da hocamdı. Hayy Kitap etiketli son kitabına verdiği ikinci başlık hayat felsefesini anlatmakta:

"Herkes için geçerli, kafa karıştırmayan, ucuz, basit, geleneksel ve bilim dışı." Yayının kapağı da tam ona uygun. Ters tarafa bakan iki kaşık var. Birinde ilaç kapsülleri dolu. Diğerinde ise leblebiler.

Ön sözü de müthiş; "Kitabımı, beni emziren, şahane ev yemekleriyle besleyen, büyüten, sağlıklı yaşamamı sağlayan anneme, anneanneme, babaanneme, kaynanama ve biricik karıma hediye ediyorum."

Aile yapımızı, klasik beslenme ritüelimizi anlatan bu kadar güzel bir ifade tarzı olabilir mi?

Bilgilendirme

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın gerçek amacı ise şöyle:

"Yazdıklarım, halkımızı bilgilendirmeye yöneliktir. Teşhis ve tedavi için kullanılamaz. Bunlar için mutlaka doktorunuza danışınız ve ona göre tedavi olunuz."

Bana verdiği reçete!

Hocamdan benimle ilgili bir örnek aktarmak istiyorum. Aslında bunu bir zamanlar kısaca yazmıştım. Tekrarlayacağım. Hayatımın son 15 senesi bir sürü ağır ameliyatlarla geçti. İnanın bu işlerden bıktığım dönemde sadece Küçükusta'ya içimi döktüm. "Hocam şimdi de yarım düzine kolesterol ilacı verdiler." dedim. O da bununla ilgili değerleri ve ilaçlarımı inceledi. Bana döndü ve "Şimdi benim tedavim başlıyor." diye konuştu. "Yani" karşılığını verince devam etti; "Yarın sabahtan itibaren pastırmalı yumurta yiyerek başlayacağız." Aradan bunca yıl geçti kolesterolümü hiç bu kadar uygun hâlde bulmamıştım. Yani "çivi çiviyi söker" derler ya, aynen o.

Adam gibi beslenme

Kitaptaki "öğüt reçeteleri"nden bazı alıntılar aktarmayı sürdüreceğim:

* Sağlığınız yerindeyse tıptan uzak durun. Gerçekten rahatsız iseniz baş vuracağınız tek yer modern tıptır. (Allah doktora muhtaç etmesin ama doktorsuz da bırakmasın) sözü tam da bunun için söylenmiş olmalı.

* Hasta olmamak büyük ölçüde kendi elimizde. Bütün mesele sağlıklı yaşamanın gereklerini yerine getirmekten ibarettir. Bu felsefeyi (Tıptan uzak sağlıklı hayat) sloganı ile özetliyorum.

Binlerce yıllık uyarı

* Atalarımızın asırlardır uyguladıkları beslenme modeli idealdir. Tıbbın babası Hipokrat bu gerçeği 2500 yıl evvel "besinler ilacınız, besininiz olsun" sözüyle ifade etmişti.

* Modern ticari tıbbın beslenme ile ilgili tavsiyelerinden daima uzak durun. Adam gibi beslenerek tüm kronik hastalıkları önlemek mümkündür. Hatta erken dönemde hepsini tedavi edebilirsiniz.

* Bu kitapta tıptan uzak sağlıklı yaşamanın ne demek olduğu, bunun nasıl başarılabileceği, adam gibi beslenerek nasıl sağlıklı olunacağı anlatılmaktadır.

Netice

Bu bir diyet kitabı değil. İçinde süper gıdalar, mucize kürler yok. Hastalıklar için özel formüller, sihirli reçeteler de bulamazsınız. Anlatılan, insanların binlerce yıldır nasıl beslendiğidir.

Önemli bir örnek

Türkiye'nin en az dörtte birinin şeker hastası olduğunu biliyoruz. Bilmediğimiz bunun çaresinin zeytin ağacında olduğu. Mitolojide tanrıçaların çocuklarını bu ağacın altında doğurdukları yazılıdır.

Esas unutulmaması gereken, zeytinin sadece meyvesinin değerli olması değildir. Yeni bir araştırma "zeytin yaprağı ekstresi"nin insülin direncini azalttığını ispatladı. Böylece pankreastan insülin salgısını artırdığını gösterdi.

Sadece bu örnek dahi hastalıkların temel sebebinin sağlıksız beslenme ve yanlış hayat tarzı olduğunu anlatmakta. Çareleri de yine tabiatta mevcut.

Bir şarkı

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın güzel özelliklerinden biri de TSM tutkusudur. Kitabının son bölümünde zeytin gözlüler için yazılmış bir şarkıya yer vermekte.

Sözleri Hüceste Aksavrın, bestesi Selahattin İçli'ye ait "Zeytin gözlüm"le bitirmesi bu tutkusunu anlatır:

"Zeytin gözlüm sana meylim nedendir,

Bu sevmenin kabahati kimdedir.

Gül olmuşsun dikenlerin bendedir.

Zeytin gözlüm uzaklarda işin ne,

Şarkıları düşürürüm peşine.

Zeytin gözlüm özlem ektim yollara,

Rast gelirsen hâlimi sor onlara.

Gül kurusu akşamlar senden yana

Zeytin gözlüm uzaklarda işin ne,

Şarkıları düşürürüm peşine."

GÜNÜN SÖZÜ

En iyi, iyinin düşmanıdır. Voltaire

 

Yazarın Diğer Yazıları