Acılı Meksika sosu!..

"Meksika" denildiğinde aklınıza sadece Amerikan filmlerindeki kötü sahneler mi gelir?.. Sizleri bilmem ama  ne zaman "Meksika"yı duysam gözümün önüne hemen "Cico Felipe Cayetone Lopez Martinez ve Gonzales" gelir. Benim kuşağımın ünlü çizgi roman kahramanı Zagor'un  sevimli ve candan dostu "Çiko"su... Midesine pek düşkün olan seve seve dostları uğruna can vermeyi göze alan o sevimli ve esprili karakter... Ha, bir de Meksika yemeklerini çok severim.  Onunda basit bir nedeni var; özellikle uzak doğu  başta olmak üzere mutfağına çok yabancı olduğum ülkelerde -Türk lokantası bulamazsam- sürekli karnımı doyuracak bir Meksika mutfağı ararım da ondan. Bizim lavaşa  benzer Tortilla'sı... Arasına dana eti renkli biberler  ve bol baharatla sunulan etli quesedilla... Hele o acılı Meksika  kuru fasulyesi...

Memleketin  onca derdi varken, gündem fokur fokur kaynarken,sizlere, bayram öncesi  seyahat yazısı  okutma niyetinde  değilim. Ama şimdiden söz vereyim, eğer bir gün  "duayen gazeteci" sınıfına terfi edebilirsem -(bende bu kafa oldukça gerçekleşeceğini pek tahmin etmiyorum)  acayip yazı dizileri ile karşınızda olacağım!..

Şimdi, nereden çıktı bu "Meksika" muhabbeti?.. Pek alışık olmadığınız bir habere dikkatinizi çekmek istedim de ondan. Bizim mahallede -her nasıl olduysa- şöyle kıyısından köşesinden yer bulunca çok hayret ettim!.. Belki hafta sonuna denk geldiği ve haber akışı pek yoğun olmadığı içindir... Haber şöyle;

"Uçağa geç kalan Meksikalı bakan istifa etti..."

"Meksika Çevre ve Tabii Kaynaklar Bakanı Josefa Gonzalez-Blanco, iş seyahatine çıkacağı uçağı yarım saatten fazla bekletmesinin ardından yolculardan gelen tepkiler üzerine istifa etti.

İstifa gerekçesini sosyal medya hesabından açıklayan Blanco, '(Uçağın bekletilmesi) Hiçbir gerekçesi yok. Meksika'nın gerçek dönüşümü için eşitlik ve adalet değerleri üzerinde bütünsel mutabakata ihtiyaç var. Hiç kimsenin ayrıcalığı olmamalı. Bir kişinin çıkarı, işlerini yerine getirmek için bile olsa çoğunluğun refahının üzerinde olmamalı' ifadelerini kullandı.

Uçağın yarım saatten fazla bekletilmesi, uçak yolcularının ve medyanın tepkisini toplamıştı.

Josefa Gonzalez-Blanco bir hafta içinde istifa eden ikinci bakan oldu. Geçen salı günü Meksika Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı German Martinez Cazares, sağlık sistemindeki bütçe kesintileri ve personel giderlerindeki azalma nedeniyle görevinden istifa ettiğini açıklamıştı."

Allah Allah, nasıl olur!.. Şu Amerikan filmlerinde bizlere seyrettirilen kötü Meksikalıların ülkesinde oluyor bu iş, öylemi?.. Üstelik, bize de çok yabancı, bünyemizin asla kabul edemeyeceği bir durum... Bırakın bir  Bakanı, bir milletvekili, bir üst düzey bürokratı, onlardan birinin herhangi bir yakını uçağı 4-5 saat bekletecek  sonra da istifa edecek... Öyle mi?.. Akıl alacak iş değil!..  Üstelik densizlik edip tepki göstereceksin... Adamı THY uçağında bir temiz döverler vallahi!.. Ertesi günde havuz medyasında "Bakan'a terbiyesizlik eden yolcu uçaktan atıldı" haberleri ile linç edilirsiniz,toplumun önüne çıkamazsınız!.. Ne Bakanlar ne mebuslar ne müsteşarlar ne genel müdürler için rötar anonsları yapılır benim canım ileri demokrasi ile yönetilen ülkemde... Siz, demokrasiye saygı uğruna kan ter içinde daracık kabinin  içinde beklersiniz... Muhterem, pişkin pişkin gelir VİP'deki en ön sıraya kurulur,  özür bile dilemez, ikram edilen portakal suyunu afiyetle kafasına diker... Hadsizlik edip, şahit olduğum benzer bir olayı haberleştirdiğim için THY'nin şikayeti yüzünden üstlerim tarafından hesaba çekildiğim gazetecilik anılarım arasındadır. Zaten o son oldu (o kurumda), bir daha aynı terbiyesizliği  tekrarlamadım!.. Yazılı savunmamı verdikten sonra üstlerimin engin hoşgörüsü sayesinde paçamı kurtarabildim...

Meksika hakkında benim kadar az bilgisi olan okurlarımız merak edebilirler, ülkenin siyasi görünümünü... Onu da TC. Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden aktarayım;

"Meksika, 31 eyalet ve özerkliğe sahip başkent Meksiko Şehri'nden (federal bölge) oluşan, temsili sisteme dayalı ve Başkanlık sistemiyle yönetilen federal bir cumhuriyettir. Devlet Başkanı, 6 yılda bir yenilenen seçimlerle ve bir dönemle sınırlı olmak üzere halkoyuyla seçilmektedir. Bakanlar Kurulu üyeleri Devlet Başkanı tarafından belirlenmektedir.

Meksika'da yasama organı, Senato ve Temsilciler Meclisi'nden oluşan iki kanatlı Kongre'dir. Üst kanat olan Senato, 6 yıllığına seçilen 128 senatörden oluşmaktadır. 500 üyeli ve üyelerinin tamamı 3 yılda bir yenilenen Temsilciler Meclisi ise alt kanadı oluşturmaktadır. "

Başkanlık sistemi... Bakanlar Kurulu üyelerinin Devlet Başkanı tarafından belirlenmesi.. Ve o Bakanlardan birinin "eşitlik ve adalet değerleri" uğruna kendiliğinden istifa etmesi... Hem de vatandaşın tepkilerine hak vererek... Tövbe tövbee!.. Allah esirgesin...  Ya, bizim ülkemizin başına da böyle bir felaket gelirse?.. Başkan tarafından atanan bir Bakan, "vatandaşlara saygısızlık ettim" gerekçesiyle istifaya yeltenirse?.. Tüm ayarlarımız bozulur!.. Allah yazdıysa bozsun... Demokrasi, dünya lideri olma  yolunda hızla katettiğimiz mesafeleri yitirme tehlikesi ile karşı karşıya kalırız. Zaten Zagor'da buna müsaade etmez. Ondan kaçsa bağımsız yargıdan döner, muhterem Bakan tekrar koltuğuna oturtulur.

Lan Çiko,iyi espriydi be!.. 

 

Yazarın Diğer Yazıları