Vali Yardımcısına soruldu: Görevini neden yaptın!

Her şey, iki buçuk yıl önce, havaalanında tesadüfen karşılaştığı Meral Akşener'le fotoğraf çektirmesi ve bu fotoğrafı sosyal medya hesabında paylaşmasıyla başlıyor.

Mesut Taner Genç, o sırada Uşak Vali Yardımcısı.

Önce yandaş medya saldırıyor. Gazeteci görünümlü meşhur tetikçilerden biri, "Meral Akşener'le fotoğrafı var ama 15 Temmuz'la ilgili bir cümlesi yok. Ve bu şahıs Vali yardımcısı (en azından idi)" diyerek, Genç'i hedef gösteriyor.

İçişleri Bakanlığı, soruşturma başlatıyor.

Müfettişler, Genç'e soruyor:

- Akşener'le neden fotoğraf çektirdin?

- Hanımefendi, benim mensubu olduğum bakanlığın eski bakanı…

İçişleri Bakanlığı Müfettişlerine göre de "İçişleri eski Bakanı Akşener'le fotoğraf çektirmek ve paylaşmak suç oluşturmuyor", "ama" ;

- Akşener'in, Başkanlık referandumu içinde yer aldığı bu süreçte söz konusu fotoğrafı Facebook'ta paylaşmak, belli bir gruba siyasi mesaj ve destek anlamına gelebilir.

Genç,  zaten gizlemiyor:

- Ben, "Hayır" verdim. Bir çok vali ve kaymakam, 'Ben de varım EVET' diye paylaşır ve suç sayılmazken, bu niye suç olsun ki. Sonuçta bir Anayasa değişikliği; siyasi parti seçimi değil!

Ne dediyse nafile; sistem Genç'e karşı "Evet" kampanyasını aktif olarak yürüten mülki amirlere olduğu kadar hoşgörülü davranmıyor. "Kınama" cezası da alarak, "Hukuk Müşaviri" olarak Kahramanmaraş'a atanıyor.

İKİNCİ PERDE

Kahramanmaraş Valiliği'nde 6 ay oda vermiyorlar Genç'e. İlk görevini ise neredeyse bir buçuk yıl sonra, Valilik'te vali yardımcısı kalmayınca, biraz da mecburen veriyorlar; Vali Yardımcılığına vekalet…

Bu kapsamda Başkanlık ettiği Milli Eğitim Disiplin Kurulu'nun ilk toplantısında önüne gelen dosyalardan birinin üzerinde Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan'ın adı var; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan'ın kardeşi kendisi.

Genç, iddialara bakıyor. Turan hakkında üç ayrı suçlama var.

Birincisi, okul müdürlüklerine aday olanlara adaylıktan çekilmeleri, atananlara da göreve başlamamaları yönünde baskı yaptığı yolunda.

İkincisi, Portekiz'de bulunduğu tarihte yapılan sınavda görev aldığı, o tarihte kendisi gibi görevde olmayan bir şube müdürünün de sınav ücret puantajını onaylayarak, haksız yere sınav ücreti almasını sağladığı yolunda.

Üçüncüsü de, proje okul kapsamında bulunan bir Fen Lisesi'ne, Fizik, Kimya, Matematik veya Biyoloji branşlarından bir öğretmenin müdür olarak atanması gerektiği halde, kimya öğretmeni yerine kendi tercih ettiği tarih öğretmenin teklifini yaptığı yolunda.

Turan, hakkında istenen ceza "Bir yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması"yken, aslında yine insaflı davranıyor ve 1/30 oranında aylıktan kesme cezası veriyor kurul. Ama sen misin veren…

Ortalık ayağa kalkıyor.

Turan'la birlikte disiplin kuruluna sev edilen diğer kişiler hakkındaki karar Vali Vekilince onaylanırken, Turan'ın kararı Vali gelene kadar bekletiliyor. Sonra da geri çekiliyor.

Vali, Genç'i çağırıp, "Neler olduğunu" soruyor. Genç de, "Kanunlar ne emrediyorsa öyle davrandıklarını" söylüyor.

FİNAL

Bir Vali Yardımcısını  "görevini yaptığı" yahut "kanunlara uyduğu" gerekçesiyle suçlayamacakları için Genç'i suçlayacak "bir şey" bulunması gerekiyor.

Samsun'daki görevi sırasında "Her türlü milliyetçiliği ayaklar altına aldık" ifadesini eleştirdiği, Uşak'tayken de Akşener'le fotoğrafını paylaştığı sosyal medya sayfası geliyor akıllarına; memba…

Tam bu sırada, hani Suriyelilere ülkelerine gitmeleri için "bayram izni" veriliyor ya…

Genç, Reyhanlı'lı. Ailesinin önemli bir bölümü Afrin'de yaşıyor. Bu kapsamda o da halasının kızıyla birlikte Suriye'ye geçip aile büyükleriyle helalleşmek istediklerini bildiren bir dilekçe veriyorlar Hatay Valiliği'ne; Valilik dilekçeyi almıyor. Genç de, sosyal medya aracılığıyla "Araplara verilen iznin Türk evlatlarından esirgendiğini" duyuruyor.

Soruşturma için aranan gerekçe de böylece bulunmuş oluyor!

Görevinden uzaklaştırılan Genç şimdi; "suçunu" soruşturacak müfettişleri bekliyor, bir kere daha!

Bütün bilgi ve belgelerine açık kaynaklardan ulaştığım bu hikayeden siz ne anladınız bilmiyorum; benim anladığım, milletin ve devletin hayrına düşünmenin, hayrına konuşmanın, hayrına çalışmanın cezasız kalmadığı hiçbir dönemde!

Yazarın Diğer Yazıları