Hentbolda malumun ilanı!

Yıllardır bu sütunlarda el-kol-top buluşmalarında bizde, Avrupa'da hatta dünyada kuralın ruhuna ve yorumuna uygun düdükler çalınmadığını defalarca yazdım. İFAB bu yıl geç kalınsa bile bir nebze olsun bu konuda düzeltmelere gitti. Yapılanlar için 'malumun ilanı' denilebilir.

Geçen yıl ki yazımda 'bu iş komikleşti. Futbolcular toptan elini kolunu korumak için arkalarına bağlıyorlar. Çok gülünç oluyorlar' demiştim. Ancak kurallardan habersiz olan hakemler bildiğini okumaya devam etti. Kısa süre önce İngiltere Premier Lig Hakem Şefi Mike Riley de aynı konulara değindi. Tabii İngiliz söyleyince kulaklar açıldı ve önemli oldu. İşte İFAB'ın yeni düzeltmeleri: 1- oyuncu topa eliyle koluyla temas ettiğinde. 2. Eliyle koluyla vücudunu doğal olmayacak şekilde büyüttüğünde. 3- El-kol omuz seviyesinin üzerindeyse bunlara elle oynama verilecek (oyuncu bilerek topla oynadıktan sonra, topun eline gelmesi hariç). 4- Bu ihlaller top yakındaki başka bir oyuncunun kafasından, vücudundan ve ayak dahil direkt diğer oyuncunun eline koluna değmesi halinde de geçerlidir. İş bu yeni hatırlanan kuralları gazetemizin geçmiş yıllarında defalarca görebilirsiniz. Yine İFAB'da el-kolla bir gol atılırsa kasti veya kasıtsız bu gol geçerli olyamayacağını vurgulanıyor. 80'li yıllarda hakemlere bunu sık sık anlatmış, uzun süredir de gazetemizde defalarca yazıyorum. Kasti el ve kolla atılan gol için iptal ve sarı kart, kasıtsız atılan için se kural bunu kabul etmiyor geçersizdir şeklindeki yazılarımı okuyabilirsiniz. Ayrıca ofsaytlarda hücum oyuncusunun eli kolu ilerdeyken değerlendirme dışı bırakılmasının gerekçesi zaten el-kol ile gol atılamayacağı kuralındandır. 

Yukata Denizli-Galatasaray

Abdulkadir Bitigen

Sezonun açılış maçında Galatasaray'ın kaçırdığı penaltı pozisyonunda ayağa basma ihlalinde hakem yakındı ancak VAR'ın uyarısıyla verildi. (Bir penaltı bu kadar geç atılmamalı) Kartları doğru çıkardı, Galatasaraylı Marcao'ya verilen çift sarıdan kırmızı tartışmasız doğru. Genelde geçen not alır.

Gençlerbirliği-Çaykur Rizespor

Bahattin Şimşek

Gençlerbirliği'nden Ramos'un iki sarıdan kırmızı kartı doğruydu. Yardımcı hakemi Ankara ekibinin sayılmayan golündeki kritik ofsaytı VAR'sız tespit ettiği için kutlarım.

İM Kayseri-Alanyaspor

Kaan Numanoğlu

Bazı sarı kartları vermese de iyi bir yönetim gösterdi. İptal edilen 1. Kayseri golünde, yardımcı durumu iyi süzdü, VAR da okeyledi. Ancak 2. Kayseri iptal golünde ise daha kolay ofsaydı yardımcı atladı, VAR tespit etti. (Yalnız bu tespitler daha çabul olmalı)

DG Sivasspor-Beşiktaş

Mustafa Öğretmenoğlu

Maçın önemli enstantenesinde Beşiktaşlı Boyd ayağını bükerek topu kontrol altına almak isterken, kaleciyi görmüyordu. Kaleci Samassa koşarak pozisyona girdi ve çarpışma oldu. İkiside sakatlandı. Rakibin Body'a kırmızı kart ısrarı yalnıştı. Olay çarpışmadan ibarettir ve sarı kart bile gösterilmez. Ljaliç'in, hakeme Bodyd'a verilen kart sonrası iki elini birbirine vurarak bunun bir çarpışma olduğunu anlatmak isterken hakem bunu yanlış yorumlayarak kendisini protesto ettiği gerekçesiyle sarı kart göstermesi hatalıydı. Bunların dışında iyi bir yönetim gösterdi.

Konyaspor-Ankaragücü

Bülent Birincioğlu

Tek sarı kartla biten maçta Konyalı Sukubiç'in ceza alanında rakibini itişini VAR da değerlendiremedi. Maçın genelinde iyi bir yönetim gösterdi.

Göztepe-Antalya

Zorbay Küçük

Ev sahibinin kaybettiği maçın genelinde iyi bir yönetim sergiledi. Antalyasporlu Celustka'nın sarı kartı varken düdükten sonra topa vurması ikinci sarı kartı çağrıştırıyordu.

Kasımpaşa-Trabzonspor

Cüneyt Çakır

Kasımpaşalı Ben Youssef'un vücudundan sekip koluyla buluşan top için VAR'a gidildi ancak devam kararı çıktı. Romanya'da yöneteceği maç öncesi Cüneyt'e iyi bir idman oldu.

Y. Malatyaspor-Başakşehir

Hüseyin Göçek

Sezonun hemen başında böyle kötü bir zemin olmamalıydı. Federasyon bu konuları fazla ele almıyor. İrfan Can Kahveci iki sarıdan kırmızı kart görürken, MHK'nın hakemlere el-kol ve lisanen itirazlara kart gösterme uyarısı ilk haftada etkisini gösterdi.

Fenerbahçe-Gazişehir

Arda Kardeşler

6. dakikada Fenerbahçe lehine verilen penaltı kararı doğru değildi. Hücum faul çalınması gerekirdi. Devreye VAR da girmedi. Dolayıısıyla penaltıdan yenilen golle Gazişehir'in maçın başında morali bozuldu. 2. penaltıda Emre'nin ayağına basıldı ve doğru karar. Üçüncü penaltı da doğru karardı ancak açık kola topun temasını hakem görmedi ve Var'ın uyarısıyla verildi. 4. golde yardımcının ofsayt bayrağı yanlıştı. Gol VAR ile tescillendi.

Yazarın Diğer Yazıları