VAR kararları uzatılmamalı

Liglerimizde VAR uygulaması başlayınca hakemliğin daha kolay bir hale geleceğini, çok tartışılan gol, kırmızı kart ve penaltı gibi pozitif kararlar, VAR'la halledilecek hakemler diğer görevlerini daha rahat yapacaklar diye düşünüyorduk. Ancak beklentiler umduğumuz gibi olmadı. Hakemlikkolay değil zor maçlarda öne çıkmalı. Tartışılan ve kartları bol olan Kayseri-G.Saray maçının başından itibaren hakem kararına itirazlar yapıldı. Buna rağmen hakem kart gösterme konusunda zamanlama hatası yaptı. Örneğin Umut'a itirazdan gösterdiği kartı maç biterken çıkardı. O ana kadar neredeydin diye sormak lazım. Benim 10 senelik MHK görevim sırasında 12. kural yani fauller ve fena hareketler en ince teferruatına kadar isteklerimi o dönemin hakemlerinin hepsi hatırlarlar. Bir savunmacı rakip forvetteki futbolcuya yaptığı faullerin ikincisinde ikaz, üçüncüsünde sarı kart çıkacaktır talimatını vermiştim. İşte o zaman teknik adamın aynı forveti, bir başka oyuncuyla durdurmasına, ilk faulde kart göstermesi isteklerim arasındaydı. Seyirciler statlara futboldan zevk almak için geliyorlar. Hakemler intikalardan kaçınıp oyun süresini mümkün olduğunca uzatmaya gayret gösterecektir. Futbolun marka değerini buradan geçer. Söz konusu maçta bir oyuncu 6 faul yaptı ama kart görmedi. Ayrıca ilave dakikalarında titiz olunmalı. Uzatma sürecinde sakatlık, oyuncu değişikliği gibi ilave edilecek bir durum yoksa hakem keyfi uzatma yapmamalı. VAR kararlarının Avrupa'da daha çabuk verildiğini görüyoruz. Bizde bu iletişim 5-6 dakika sürüyor. O seviyeye inecek eğitim ve beceriyi göstermeliyiz. Bu yapılmazsa futbolun temposu düşüyor, seyir zevki ortadan kalkıyor.

Kasımpaşa-Ankaragücü

Zorbay Küçük

Genç hakem, Quaresmalı Kasımpaşa'nın kaybettiği maçta VAR'a gidilmeden iyi bir yönetim gösterdi.

Kayserispor-Galatasaray

Mustafa Öğretmenoğlu

Devamlı fauller ve itirazlara rağmen ilk yarıyı kartsız bitirme düşüncesi, ikinci yarıda skorlar maçı zorlayınca kart sağanağını geldi. Kart standartı şaştı. VAR'ın devreye en çok girdiği maç oldu. Emre Mor ve Henrique'nin 2. sarı kartları yanlıştı. Son 3 gol VAR'dan geçerli oldu. 8 dakika uzatma verildi. Bu süreçte Kayseri'nin 2. golünde en az 3 dakikalık VAR uzatması oluştu ve maç 11 dakika uzatmayla bitmesi gerekirken 9 dakikada sonlandı. Yeni kurala göre ilk kırmızı kartı Ümit Davala gördü.

Konyaspor-Antalyaspor

Ali Turan'ın gereksiz faulüyle Antalya'ya verilen penaltı doğruydu. Konyaspor'un golü VAR'dan, Milisevic'in topu eliyle kontrolünden dolayı iptal edildi.

Göztepe-Y. Denizlispor

Suat Arslanboğa

Denizlispor golü Rodallega'nın kaleci Beto'ya faulü nedeniyle VAR'da iptal edildi. Göztepeli Halil'e yapılan müdahalede, VAR uyarısıyla verilen penaltı ve ihlali yapan Lopes'e de ikinci sarıdan kırmızı doğruydu.

Beşiktaş- Ç. Rizepor

Yaşar Kemal Uğurlu

Rizeli Dimitrios'un, Lens'e ceza alanı dışında başlayıp içerisinde biten penaltılık pozisyonunu hakem de VAR da atladı. Ruiz'in rakibin çenesine darbesi penaltı ve kırmızı kartlık dirseği, uzakta olan hakem değerlendiremedi, VAR da müdahale etmedi. N'Koudou'nun rakibin bileğine kramponu, sarı değil kırmızı olmalıydı.

Sivasspor-Gazişehir

Hüseyin Göçek

Takımların iki penaltı beklentisinde devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

Malatyaspor-Alanyaspor

Alper Ulusoy

Sinirlerin gergin olduğu maçta hakem olay çıkmasını kartlarla önledi ve geçerli not aldı.

Fenerbahçe-Trabzonspor

Fırat Aydınus

Trabzonlu Perreira'nın dizinden sekip koluna gelen topa ve Nwakaeme'nin penaltı beklentisinde devam kararı doğruydu. Bu defa oyuncularla az konuştu. Büyük maçı tecrübesiyle iyi idare etti.

Gençelerbirliği-Başakşehir

Cüneyt Çakır

Gençberliğinin golü VAR'dan ofsayt nedeniyle iptal edildi. Verilen penaltıda VAR'a davet edildi. Penaltıyı iptal edip, Criveli'ye de aldatmadan sarı kart göstermesi Cüneyt Çakır'a yakışmadı. 2. penaltı kararı doğruydu.

 

Yazarın Diğer Yazıları