Eller kollarla futbol

Futbol isminden de anlaşılacağı gibi ayakla oynanan bir oyundur. Fakat ne yazık ki oyunda daima ve sıkça eller kollarda boş durmuyor. Top-el-kol buluşmaları her müsabakada öne çıkıyor. Futbolcuların bu alışkanlıkları devam ediyor. Her el-kol-top buluşmasında yine itirazlar havada uçuşuyor. Kuralın değiştirildiği unutuluyor. Ayrıca hangi hareketin cezalandırılacağını öğrenmeleri lazım. El-kolun önemli olduğu diğer benzeri pozisyonlar da ikili mücadelelerde maçın sonucunu etkiliyor. Bunlardan sıkça tutmalar, sarılmalar defans veya hücum oyuncuları tarafından el-kol ile yapılan itmelerdir. Bazen bunlar ustaca yapılıyor hakemler fark edemiyor. Bazen de bu hareketleri hangisinin yaptığını tespit edemiyorlar. Son Beşiktaş-Başakşehir maçında olduğu gibi. (Futbol oynamış hakemler bunları tespitte bir adım önde). Hele, top süren oyuncuya hafif müdahaleler hiç fark edilmiyor. Bu harekete maruz kalan oyuncunun muvazenesinin bozulmasına sebep oluyor, devamında topla oynayamıyor. Bunlar dışarıdan zarar vermeyen bir ihlal gibi görülse de ihlali yapan takıma önemli avantaj sağlıyor. FIFA golü attırmak için kurallarda değişiklik yaparken, maalesef bizde golü önleyici yorumlar öne çıkıyor. Örneğin 'penaltı için yeterli değil' damgası yapıştırılıyor. Rakibine kıyasla top için yeterince pozisyonu müsait olmayan futbolcular genellikle bu ihlali yapanlardır. Tespiti de hiç zor değil..

Göztepe-Konyaspor

Özgür Yankaya

Göztepeli Poko'ya rakibin bilek üstüne kramponuna sarı kart, VAR uyarısıyla kırmızıya döndü. İttifak Holding Konyaspor golünün yardımcının ofsayt kararıyla iptali VAR'la da teyit edildi. Tıpkı Göztepe'nin iptal edilen golü gibi. Bu sezon ilk maçını yöneten hakem geçer not alır.

Kasımpaşa-Antalyaspor

Koray Gençerlera

Antalyaspor'un golü VAR'dan ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Kasımpaşa'nın ikinci golü ise VAR'dan ofsayt olmadığı nedeniyle geçerli oldu. 32 faulün yapıldığı maçta 6 sarı kart çıkması hakemin yönetimiyle örtüştü. 

Kayserispor-Denizlispor

Hüseyin Göçek

Takımların birer puan aldığı ve ikinci yarısı çok tempolu geçen müsabaka, VAR'a gidilmeden tamamlandı. İki takımın teknik adamları sarı kart gördü. İyi bir yönetim sergiledi.

Fenerbahçe-Ankaragücü

Abdül Kadir Bitigen

Yardımcı hakemin açık ve net bir autu korner olarak nitelendirmesi ve ardından Fenerbahçe golünün gelmesi müsabakaya damga vurdu. Pozdan'la Muriç'in ikili mücadelesinde Muriç'in düştüğü pozisyonda VAR'a gidildi devam çıktı. Hakemin yönetimi de iyiydi.

Ç. Rizespor-Gazişehir

Serkan Tokat

Çaykur Rizespor'un ilk golü VAR'dan geçerli, 2. golü ise ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Karar doğru. Yönetimi genelde iyiydi.

Gençlerbirliği-Alanyaspor

Zorbay Küçük

Stancu'nun ayağına Welinton'un temasını tespiti ile penaltı doğru, VAR'da onayladı. Ancak VAR, 4 dakika bekletmemeli ve daha çabuk karar vermeliydi. Hakemin yönetimi iyiydi.

Y. Malatyaspor-Galatasaray

Arda Kardeşler

Zorluk derecesi olan ve 32 faullü üst sınırdaki bir maçta verilmeyen kartlar vardı. Galatasaraylı Andone, kalecinin müdahalesinde ayakta kaldı, düşmediği için hakem devam ettirdi. Andone centilmenlik yapıp düşmedi ve takımı belki de bir golden oldu.

Sivasspor-Trabzonspor

Y. Kemal Uğurlu

Trabzonspor lehine verilen penaltı kararı, VAR ile rakibin kafasına elen krampon nedeniyle karar verildi. Bazı faulleri değerlendirmese de geçer not alır.

Beşiktaş-Babaşkeşehir

Suat Arslanboğa

Verilen ve verilmeyen fauller vardı. Bazı kartlık pozisyonlarda önemli hatalar yaptı. İlk yarı sonunda Medipol Başakşehir'in bariz gol şansında Douglas'ın hareketi kırmızı kartlıktı, ancak hakem pozisyonu Başakşehir'in aleyhine faul olarak değerlendirdi. VAR'ın devreye girmesi gerekirdi. Beşiktaş lehine çalınan penaltı VAR ile verildi. Epureanu, Burak'ın formasından bariz bir şekilde çekmişti. Genelde kötü bir yönetim gösterdi.

 

Yazarın Diğer Yazıları