Tehlikeli oyun

Geçen hafta eller ve kollar ile yapılan ihlalleri ele almıştık. Bu hafta da ayaklarla olanları ele alacağız. Bu sezon el üstü ve rakibin kafasına kadar kalkan ayakları epey görmekteyiz. Futbol oyun kurallarında tehlikeli oyun olarak adlandırılan hareketlerde futbolcunun hedefi daima top olmalıdır. Bu nedenle meydana gelecek tehlikeli hareketlere endirek vuruş verileceği kural emridir. Futbolcunun hedefi top değilse hiç bir zaman tehlikeli oyundan bahsedilemez. Tehlikeli hareketler için bel üstü kalkan ayaklar, röveşata yapılırken oynama alanında rakip oyuncuların bulunması yatarak kayarak hareketler içerisinde bunları görebiliriz. Ancak bu hareketlerin devamında ayakla rakibe temasla neticelenirse verilecek ceza endirek değil direk vuruş olacaktır. Bazen uygulalamarda rakibe temas farkedilemiyor. Hepsine endirek atış veriliyor. Bir de bunların tersi örneği var. Top ayakla oynama mesafesinde ise, rakip topa kafasını sokarsa, bir darbe olmuşsa bile oyun devam eder. Şayet hakem oyunu durdurmuşsa, karar topa kafasını sokan futbolcu aleyhine vermelidir. Hakemlerin dikkat etmesi gereken hususlar şunlar olmalıdır: 1. Oyuncu topa müdahale etmek mi istiyor. 2. Rakibini dikkate almadan mı oynuyor. 3. Rakibini sakatlamaya mı çalışıyor. Kararı, bunları gözönünde bulundurarak vermelidir.

Başakşehir-Çaykur Rize

Fırat Aydınus

Farklı skor, sadece iki sarı kart. Üçüncü gole yardımcı ofsayt verdi VAR'la gol oldu. İki takım da iyi niyetliydi. Fırat iyi bir yönetim gösterdi.

Denizli-Kasımpaşa

Kaan Numanoğlu

Müsabakanın genelinde iyi yönetimi vardı. Ancak iptal edilen Kasımpaşa golünde hatalıydı. Her temas faul değildir. Kasımpaşalı futbolcu sıçrıyor. Önündeki oyuncuya bir baskısı yok. Denizlisporlu oyuncu sıçramıyor. Gol geçerli olmalıydı.

Alanya-Sivas

Halil Umut Meler

36 faullu bir müsabakaydı. Yine de bazı fauller değerlenmedi. Son dakikada Alanyalı Welinton, Fernando'yu kolundan çekti. Penaltıydı, hakem devam ettirdi, VAR da devreye girmedi.

Galatasaray-Fenerbahçe

Cüneyt Çakır

Müsabakanın sertleşmesini önlemek için bütün faulleri eksiksiz değerlendirdi. Karttan ziyade ikazı düşündü. 3 sarı kartla biten bir derbi. Tabi futbolcuların iyi niyeti de vardı. Penaltı için VAR'da bakılan pozisyonda önce Babel'in elle oynaması tespit edildi. Falcao'nun sayılmayan golü öncesi ofsayt netti. Hem yardımcının bayrağı, hem de VAR'la iptal edildi. Derbiyi çok iyi yönetti.

Konyaspor-Kayserispor

Alper Ulusoy

Uzatma dakikalarının sonunda Skubic bile penaltıyı süzemedi ve korner diyerek itiraz etti, hatta sarı kart gördü. VAR'ın uyarısıyla topun elle müdahalesinden penaltı çıktı. Penaltı itirazlarından Kayserisporlu iki oyuncuya kırmızı kart çıktı. Bana göre gri pozisyondu.

Antalya-Malatya

Bahattin Şimşek

Genelde iyi götürdüğü müsabakada bariz gol şansına sarı kart çıkardı. VAR'a gidip sarı kartın yerine Malatyasporlu Mustafa'ya kırmızı kart gösterdi.

Ankaragücü-Gençlerbirliği

Ümit Öztürk

İkinci Ankaragücü golünde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan gol olarak döndü. Antrenör Metin Diyadin oyun alanına girdiği için kırmızı kart gördü. Hep söylüyorum futbolcularla bu kadar konuşma. Düdüğün ve kartların konuşsun.

Trabzon-Beşiktaş

Ali Palabıyık

9 sarı kart çıktı, hepsi doğruydu. Sadece Sosa, oyna işareti olmadan topu kullandığı için sarı kart görmeliydi. 3. golde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan gol olarak döndü. İyi bir yönetim gösterdi.

Gazişehir-Göztepe

Ali Şansalan

Gazişehir'in sayılmayan golü öncesinde top auta çıktı. Ali Şansalan korneri gösterdi. Göztepeli futbolcular aut diyerek uzun süre itiraz etti. Korner atıldığında herhalde hatasını anladı ki top kaleye gelmeden düdük çaldı. Bir faul uydurarak, golü iptal etti. Kaleci Beto, ceza alanı dışında topu tuttuğu için kırmızı kart doğruydu.

 

Yazarın Diğer Yazıları