9. haftadan göze batanlar

Fenerbahçe-Konyaspor maçında ceza alanına ortalanan bir topta önündeki Mücahit'i iki eliyle bariz şekilde itip o topa kafa vuran Gustavo'nun yaptığı hareket penaltıydı. Hakem, topun ortalandığı bölüme baktığı için bu pozisyonu kaçırdı. Peki diyelim ki hakem görmedi. İşte VAR bunun için var. Halil Umut Meler VAR'da görevli. Hakemin atladığı bu penaltıyı niçin vermez. Kendisi maçı yöneten olsaydı bu penaltı düdüğünü çalmaz mıydı? Uluslararası oyun kurallarında, fauller ve fena hareketlerden biri olan 'iterse' için bu pozisyondan başka bir örneği olabilir mi. Ancak bu pozisyonu televizyonda yorumcular penaltı mı? değil mi? diye yorumluyorlar. Yapmayın. Bunun tartışılacak bir yanı yok. Bu net bir penaltıdır. Bir başka konu bu hafta çok görülen omuzla yapılan fauller. Faulü yapan oyuncular, hakeme omuzunu göstererek faul olmadığını anlatmaya çalışıyorlar. Bu hareketleriyle de, omuzu, nerede, nasıl, nereye, ne zaman yaptıklarını bilmediklerini gösteriyorlar. Nizami, cezalanmayan şarj, sadece omuz omuza yapılan şarjdır. Her iki oyuncu da, topla oynama mesafesinde olacak. Değilse, nizami de olsa zamansız şarjdır cezalanır. Rakibin omuzuna, omuzuyla hız alarak yaptığı şarj şiddetli şarjdır ve cezalanır. Futbolcu kendi omuzuyla fakat omuz dışında bir bölgeye yaptığı şarj, şarj olmaz. Omuzuyla arkadan yapılan şarja müsaade edilen tek pozisyon, skoru korumak için topu köşe gönderine saklamak isteyen oyuncuya arkadan yapılan şarjdır.

Çaykur Rize-Ankaragücü

Koray Gencerler

Tempolu oynanan müsabakaydı. Kartlar doğru çıktı. Ankaragücülü Alihan'ın kolu açıktı. Hakem önce korneri gösterdi. Oysa yardımcı hakem kolu işaret etmişti. VAR'dan uyarı geldi. İzlendikten sonra verilen penaltı kararı doğruydu.

Sivasspor-Antalyaspor

Alper Ulusoy

90 dakikanın genelinde yönetimi iyiydi. Antalyalı Serdar'ın düşürülüşüne verilen penaltı kararı doğruydu. Antalyaspor'un sayılmayan golünde en az 1 metre ofsayt görüldü. VAR'ın bu açık ofsaytı göstermesine gerek yoktu.

Gaziantep FK-Alanyaspor

Serkan Tokat

Gaziantep golünde yardımcının bayrağı VAR'dan da ofsayt olarak teyit edildi. 32 faulun yapıldığı müsabakada değerlendirmelerde hatalar vardı. Yedek kulübesinde çıkan kartın kime çıktığı anlaşılamadı. İhlali yapan belli değilse, kart, oranın patronu olan teknik adama çıkar.

Fenerbahçe-Konyaspor

Ali Şansalan

Erken atılan goller hakemin işini kolaylaştırdı. Maçın temposunu düşürmemek için oynatmak istemesi nedeniyle bazı faulleri cezasız bıraktı. Gustavo'nun ceza alanında rakibini itmesi penaltılıktı. Hakem pozisyonu göremedi. VAR'dan da uyarı çıkmadı.

Göztepe-Kasımpaşa

Ümit Öztürk

Müsabakanın kırılma anındaki Kasımpaşa lehine verilen penaltı kararı VAR'ın uyarısıyla izlendi. Beto'nun Aytaç'ın ayağına basışı tespit edildi ve bu karar verildi. Devre arası itirazlarını sürdüren Kasımpaşa Teknik Direktörü Kemal Özdeş'e kırmızı kart çıktı.

Malatyaspor-Kayserispor

Zorbay Küçük

Malatya'nın açık farkla kazandığı müsabaka hakem için zor olmadı. Yönetimi iyiydi. VAR'daki Yaşar Kemal Uğurlu, ilgisiz bir pozisyon için niye VAR'a davet etti, anlaşılamadı.

Gençlerbirliği-Denizlispor

Halis Özkahya

Bazı faul hataları olsa da genelde iyi bir yönetim gösterdi. Son dakikada Denizlispor lehine verilen penaltı kararı da doğruydu.

Beşiktaş-Galatasaray

Mete Kalkavan

Bir derbi müsabakasında hakem konuşulmayan bir yönetim sergiledi. Maça hakimdi, oyuncular da genelde iyi niyetliydi. Tek bariz hatası Nzonzi'nin Umut'un ayağına basışını kaçırmasıydı. Bu pozisyona kart çıkmalıydı. Zorluk derecesi yüksek olan bir maçtan yüzünün akıyla çıktı.

Başakşehir-Trabzonspor

Ali Palabıyık

Haftanın en iyi futbolunu oynayan iki takım puanları paylaşırken, hakemin iki takım lehine verilen penaltı kararları da doğruydu.

 

Yazarın Diğer Yazıları