Atatürk Hz. Muhammed'in sancağına ne yaptı. Yılmaz Özdil açıkladı

Atatürk Hz. Muhammed'in sancağına ne yaptı. Yılmaz Özdil açıkladı
Yılmaz Özdil, Sözcü gazetesindeki bugünkü yazısında Hz. Muhammed’in Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan Sancak-ı Şerif’ine nasıl bakım yaptırdığını ve Atatürk’ün tarihi dehasını kaleme aldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından, Mustafa Kemal Atatürk Asar-ı Atika Müzeler Müdürlüğü kurulmasını emrederek, kültür varlıkları için envanter çalışması başlatmıştı.

Yılmaz Özdil, Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilk müzesi olan Topkapı Sarayı’na yaptığı ziyarette Hırka-i Saadet Dairesi''ne gelerek kutsal emanetleri incelemesini aktardı.

Özdil’in aktardığı bilgilere göre, Atatürk, Sancak-ı Şerif''i görmek istedi ve sandıktan çıkarılarak getirildi.

Özdil, Sancak-ı Şerif''i görünce Atatürk’ün sert bir ifadeyle “Sancak-ı Şerif bu değil, aslı nerede, aslını bulun getirin” dediğini ifade etti.

Özdil, Atatürk’ün bu ifadelerinin nedenini Sancak-ı Şerif’in orijinal halinin yerinde olmaması olarak açıkladı.

Sancak-ı Şerif çürümüş, bir torbanın dibinde parçalanmış olduğunu söyleyen Özdil, siyah renkli orijinal halinin yerinde yeşil renkli Sancak-ı Şerif koyulduğunu belirtti.

Özdil, Atatürk''ün anında emir vererek, sanat tarihi uzmanlarını çağırttığını ve böylelikle, Sancak-ı Şerif’in mevcut haliyle korunabilmesi için gereken tüm bilimsel çalışmaları yaptırdığını anlattı.

İlgili Haberler