‘Selendi’li çiftçi iktidardan hesap sordu ‘Benim 140 litre mazotumla 6 torba yemim nerede?’

‘Selendi’li çiftçi iktidardan hesap sordu  ‘Benim 140 litre mazotumla 6 torba yemim nerede?’
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen Manisa’nın Selendi ilçesinde esnafların kapılarını çalarak sorunlarını dinledi.

Başevirgen, “Ekonomik kriz tüm Türkiye’de olanca şiddetiyle hissedilirken Selendi’li esnaf da bundan payını alıyor. Maliyetlerin altından kalkamayan, üstelik vatandaşın alım gücünün düşmesiyle satış da yapamayan esnaf dükkanını kapatıp gitmeyi düşünüyor” dedi. 

“Bir Kilo Kıyma Alabilen Yok”

Selendi’de bir kasabı ziyaret eden Başevirgen’e esnaf “ Yem çok pahalandı. O nedenle et fiyatları da sürekli artıyor. Şu an dana etinin kilosu 130 lira. İnsanlar ancak 200 gram alabiliyor. 1 kilo et ya da kıyma alabilen yok. Kendi çiftliğimiz var ama hayvan bakmıyoruz. Bu maliyetlerle hayvan bakmanın bir anlamı kalmadı. Giderler bizi çok zorluyor. Özellikle son yapılan elektrik zamlarından sonra, önceki ay 4 bin 500 lira ödediğim elektrik faturası bu ay 9 bin 500 geldi. Ne kadar devam edebiliriz bilmiyorum.” dedi.

“80’lere Döndük”

Selendi’de bir lokantaya uğrayan Başevirgen’e lokantacı esnafı gıda ürünlerine gelen zamlar üzerinden dert yandı. Esnaf, “İşler hiç iyi değil. Gelir sıfırlandı. İşlerimiz üçte bire düştü. Maliyetlerin altından kalkmak mümkün değil. Eylül’de 14-16 liraya aldığımız tavuğu şimdi 48-50 liraya alıyoruz. Bir marul 15, 2 domates 20 lira olmuş. 1981 yılında yine bu işi yapıyordum. O zaman öğrenciler okullarda ekmeğe salça sürer yerdi. Şimdi içi boş tost ve sandviç alıyor vatandaş. Aynı o günlere döndük.  Bir tostun maliyeti 14 lira. 15 liraya satıyorum nasıl para kazanayım? Tüp 310 lira oldu. 300 lira gelen elektrik faturası 920 lira geldi. Dükkana ödediğim kira 550 lira. Faturalarım kiramın 1,5 katı haline geldi. Emekli maaşımıza kaldık. Onu da daha cebimize koymadan bankada borca ödeniyor.” diye konuştu.

“Bağ-Kur Maaşıyla Geçen sene 250 Litre Mazot Alınıyordu, Bugün 110 Litre Alınıyor”

Selendi ilçesinde karşılaştığı çiftçilerle de sohbet eden Başevirgen’e artan mazot fiyatları nedeniyle zorlandıklarını söyleyen çiftçiler, “Bir bidon mazot aldım 500 lira tuttu. Geçen sene Bağ-Kur’lu çiftçiye bin 500 lira maaş veriyorlardı, 250 litre mazot alıyordum. Bugün 2 bin 500 lira maaş veriyorlar ama 110 litre mazot alabiliyorum. Nerede benim 140 litre mazotum? Geçen sene bin 500 lira maaşla hayvanlarımıza 13-14 torba yem alıyorduk. Yem bugün 300 lira oldu. 8 torba yem alabiliyoruz. Nerede benim 5-6 torba yemim?" diye sordu.

“Her Gün Cepten Yiyerek Ne Kadar Dayanabiliriz?”

Fırıncı esnafıyla görüşen Bekir Başevirgen’e esnaf “ İşlerimiz iyi değil. Unun çuvalını 500 liraya alıyoruz. 2,5 liraya simit satıyoruz. 8 bin 500 lira elektrik faturası ödüyoruz. Ben 2,5 liraya sattığım simitten ne kazanayım? Fiyatı arttırsak vatandaş yiyemeyecek. Şekerin çuvalı 900 lira oldu. Zaten çuval şeker bulamıyoruz, mecburen hep kiloyla alıyoruz. Bağ-Kur primlerimi bile ödeyemiyorum. Her gün cepten yiyerek kaç gün dayanabiliriz? Kapatıp gideceğiz başka ne yapalım?” dedi.

“Zamcıları Değiştirirsek İyi Olacağız”

Bir bakkal dükkanında gençlerle sohbet eden Başevirgen’in ‘işler iyi mi?’ sorusuna gençler ‘Zamcıları değiştirirsek iyi olacak’ diye cevap verdi. Dükkan sahibi esnaf ise “ İşler çok iyi, kazandığımızın hepsini elektrik parasına ve vergilere veriyoruz. Geriye bir şey kalırsa onu da biz yiyoruz.” diyerek ironi yaptı.

İlgili Haberler