Tayfur Sökmen kimdir?

Tayfur Sökmen kimdir?
Bazı siyasi partilerin Hatay’da “Demografik yapı değiştiriliyor” çıkışlarının yanı sıra Hatay’ın Türkiye’ye katılmasının yıl dönümü sebebiyle Hatay, Hatay’ın ilk ve son Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen en çok aranan kelimelerden oldu.

Tayfur Sökmen Hatay’ın ilk ve son Cumhurbaşkanıdır.

Tayfur Sökmen 1892’de Antep’te doğdu. Babası Oğuzların Bayat boyuna mensup Reyhanlı Aşireti’nin reisi Mürselzâde Mustafa Şevki Paşa, annesi Şayan Hanım’dır. Mustafa Şevki Paşa çeşitli yerlerde kaymakamlık, mutasarrıflık ve valilik yaptı. Tayfur Sökmen’in çocukluk ve gençlik yılları Hatay’ın Kırıkhan ilçesi Alaybeyli köyünde babası tarafından tamir ettirilen Eba Yezid-i Bestami Hazretlerinin türbesinin yanındaki konakta geçti. İlk ve orta eğitimini burada tamamlayan Tayfur Sökmen, 1909’da meydana gelen Ermeni olayları nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı ve eğitimini özel dersler almak suretiyle sürdürdü.

Tayfur Sökmen, Hatay Cumhuriyeti’nin ilk ve son Cumhurbaşkanıdır. Hatay’ın Dışişlerinde Suriye’ye bağlı bir sancak olmasına karar veren Fransa’nın bu hamlesi, Türkiye’nin Milletler Cemiyeti’ne başvurması ile yeniden gündeme alınmıştır. Türkiye ve Fransa arasında oluşan bir kurulun Milletler Cemiyeti’nde yaptığı görüşmeler neticesinde Tayfur Sökmen Cumhurbaşkanlığında Hatay Cumhuriyeti kuruldu.

2 yıllık devlet geçmişinin ardından Hatay Cumhuriyeti Tayfur Sökmen ve milletvekillerinin kararı ile Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararı aldı. Böylece Tayfur Sökmen de Hatay milletvekili olarak TBMM’de yerini almış oldu.

Siyasi ve askeri kariyerinde Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti temsilciliği, İskenderun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruculuğu ile başkanlığı, Antakya - İskenderun muaveneti İçtimaiye cemiyeti başkanlığı ve Hatay Erkinlik Cemiyeti Reisliği yapmıştır.

Hatay Cumhuriyeti''nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.

Bu görevi 29 Haziran 1939 Millet Meclisi''nin aldığı karar ile Hatay''ın Türkiye Cumhuriyeti''ne bağlanması kararına kadar devam ettirmiştir.

TBMM 5. ,6. , 7. ,8. dönem Antalya ve 9. dönem Hatay milletvekilliği yapmıştır.

Reyhanlı’da 1922’de Medine Hanım ile evlenmiştir.

1922’de evlendiği Medine Hanım’dan Bahir, Nimet, Nedret, Sevda, Solmaz ve Mustafa Murat adında 6 çocuğu dünyaya gelen Tayfur Sökmen, 3 Mart 1980’de İstanbul’da vefat etti.

1978’de hayata gözlerini kapayan eşinin yanında Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

17., 18. Dönem Hatay, 21. Dönem İstanbul milletvekilliği ile TBMM Başkanvekilliği görevinde bulunmuş olan Murat Sökmenoğlu''nun babasıdır.

 

Murat Sökmenoğlu

İlgili Haberler