Türk şeker ve Sümerbank son kalan malları ve arazileri de satıldı sonra şekere neden zam geliyor diye ağlamayın

Türk şeker ve Sümerbank son kalan malları ve arazileri de satıldı sonra şekere neden zam geliyor diye ağlamayın
Şekere bir zam geldi ki herkesin ağzı açık kaldı. Şekerdeki zamlar niye devam ediyor? Bu soru vatandaşın gündemi çünkü cepleri yakıyor. Eleştiriler “sorunun altında özelleştirme yatıyor”şeklinde. Çünkü artık Türkiye Şeker Fabrikaları’nın neredeyse satacak arazisi kalmadı. Dün onaylanan 24 ayrı özelleştirme kararında Türkiye Şeker Fabrikaları’nın son arazilerinden birkaçı daha sattı. Türk Şeker’in son kalan malları ve arazileri de satıldıktan sonra şekere neden zam geliyor sorusuna cevap her şey ortada.

Şekere gelen yüzde 67''lik zam vatandaşın cebini yakacak cinsten. Peki bu zamlar neden geliyor. Her şey ABD''ye söz verilip şeker pancarına kotayla başladı. Pancar üretimi düşünce şeker üretimi de azaldı. Türkiye yıllar sonra şeker ithal etmek zorunda kaldı. Nedeni belli;Türkiye Şeker Fabrikaları''nın satılması. Her nedense o fabrikaların arazileri satıla satıla bitirilemedi.İşte bunun son örneği dün yaşandı. Özelleştirme İdaresi dün Sümerbank ve Şeker Fabrikaları''nın son arazilerinin satışına onay verildi. 

Mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikaları adına kayıtlı Muş''un Bulanık ilçesi Zafer Mahallesi''ndeki taşınmazlar ile üzerindekilerin 6 milyon 100 bin lira bedelle satışı onaylandı. Hazine adına kayıtlı Yalova''nın merkez ilçesi Kazımiye Mahallesi''ndeki taşınmaz da 6 milyon 50 bin lira bedelle elden çıkarıldı. Aynı mahalledeki bir başka taşınmaz ise 3 milyon 500 bin lira bedelle satıldı.

ŞEKERE BÜYÜK ZAM

 Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türk Şeker''in şekere büyük oranda zam yaptığın duyurdu.Yıldırım, "Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine yüzde 37 zam yaptı" dedi.Yıldırım sosyal medya hesabından Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş''nin zam kararı duyurusunu paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

"Şekere büyük zam. Türk Şeker,Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere % 67, diğerlerine % 37 zam yaptı. Kristal sekerin fabrika satış fiyatı 27 Haziran itibariyle 50 kg.şeker Tarım Kredi vb. marketlere 390 TL’den 650 TL’ye, diğerleri için 550 TL’den 750 TL’ye çıktı "

İşte ortaya çıkan manzara şu:

Önce Amerika''ya önce Amerika''ya söz ver şeker pancarına kota koy sonra da Türk şeker ve Sümerbank son kalan malları ve arazilerini sat ve neden şekere zam geliyor diye ağla. 

İlgili Haberler