Bu yengecin kıskacı aslan ısırmasına eşit

Bu yengecin kıskacı aslan ısırmasına eşit
Bir metreye kadar büyüyen hindistan cevizi yengeçleri, sadece kara yengeçleri arasında değil, eklembacaklılar arasında da en büyük canlı türüdür.

Hırsız yengeçler olarak da bilinen hindistancevizi yengeçleri etkileyici bir görüşe sahiptir. Yaklaşık 4 kilogram ağırlığına kadar ulaşabilen bu yengeçlerin bacakları yaklaşık bir metreye kadar ulaşabilir. Bu devasa ölçüleri de onları karadaki omurgasız hayvanların en büyüğü yapmaktadır. Bu yengeçler, Hint ve Pasifik Okyanusu''ndaki tropikal mercan resiflerinde yaşarlar.

Bu canlıların sayısı konusunda net bilgi yok. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği bu nedenle bu canlıları ‘Veri Eksikliği’ kategorisinde değerlendiriyor. Yani tehlikede olup olmadıklarına bilinmiyor.

PloS one''da yayımlanan bir çalışma, yengeç kıskaçlarının 3300 newton''a kadar bir kuvvetle sıkma uyguladığını ve bu kuvvetin diğer bütün kabuklularınkinden güçlü olduğunu hatta aslan gibi büyük bir avcının ısırık kuvvetiyle karşılaştırılabileceğini gösterdi.

Hindistancevizi yengeçlerinin kıskaçları, vücut ağırlıklarını yaklaşık 80-100 katı kadar bir kuvvet oluşturabilir.

Hindistancevizi yengeçleri, ağaçlara tırmanma yetisi kazanmış ve güçlü kıskaçları sayesinde hindistancevizlerini kırarak açabilecek kapasite geliştirmişlerdir. Öte yandan bu yengeçler bazen etle de beslenirler fakat şimdiye kadar bu beslenme biçimini yalnızca aranırken bir leşe denk gelirseler gösterdikleri düşünülüyordu.