Dalga dalga yayılıyor şimdiden 50 kişi öldü

Dalga dalga yayılıyor şimdiden 50 kişi öldü
Yüksek ateş, baş ağrısı, sıvı kaybı ve bulantı gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalıkta, bazıları kolları ve bacaklarında kızarıklarla hastaneye başvurdu. Gizemli hastalık özellikle çocukları öldürüyor.

"Gizemli hastalık" paniği

Milliyet''in haberine göre, halihazırda dünya üzerinde en hızlı yayılan varyantın ilk kez görüldüğü ve hastaların gözlerinin oyulmasına yol açan kara mantarın binlerce insanı etkilediği Hindistan''dan, bir başka ürkütücü haber var.

Hindistan''ın kuzeyinde görülen gizemli hastalık son bir haftada çoğu çocuk 50 kişinin ölümüne açtı, yeryüzünün en kalabalık ikinci ülkesinde hissedilen panik dünyaya yayıldı.

Uttar Pradesh eyaletinde yüksek ateş, baş ağrısı, sıvı kaybı ve bulantı şikayetleriyle yüzlerce insan hastaneye başvurdu, bazılarının kolları ve bacaklarında kızarıklıklar vardı.

BBC, kuzey eyaleti Uttar Pradesh''in bazı şehirlerinde bir haftadır çocukların sabahları yataklarından yüksek ateş ve tere batmış halde uyandığını bildiriyor.

Bilim insanları hastaların neden hayatını kaybettiğini araştırıyor. Doktorlar, sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan dang hummasının ölümlerin muhtemel nedeni olabileceğini söylüyor.

Firuzabad bölgesinde görev yapan üst düzey sağlık yetkilisi Dr. Neeta Kulshrestha, hastaneye getirilen çocukların çok hızlı şekilde öldüğünü aktarıyor.

Yaşamını yitiren 50 hastadan hiçbirinin korona virüs testi pozitif sonuç vermedi. Yalnızca Firuzabad''da geçen hafta 32 çocuk gizemli hastalık sonucu hayatını kaybetti.

Firuzabad''da bir günde 12 çocuk can verdi, bölgede yer alan tıp fakültesinde tedavi gören 135 çocuktan 72''sinin durumu ağır ve yaşam mücadelesi veriyorlar.

Tropik kuşakta yüzyıllardır görülen Dang humması, Hindistan''da dört farklı türde yaygın. Dişi sivrisineklerden bulaşan hastalık özellikle çocukları etkiliyor.

Resmi rakamlara göre korona virüs salgınının en fazla ölüme yol açtığı üçüncü ülke olan Hindistan''da, gizemli hastalık nedeniyle ülkenin en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh''te panik göze çarpıyor.

ÖLÜ SAYILARINDA 4 MİLYON FARK VAR 

Ancak resmi rakamların aksine, Hindistan''da bir yıl boyunca kaydedilen istatistikler, 2019-2020''nin aynı dönemine göre 4 milyonu aşkın insanın hayatını kaybettiğini gösterdi.

Korona virüsün en yaygın varyantı Delta, ilk kez geçen yıl Ekim ayında Hindistan''da tespit edildi. Tüm varyantlardan daha hızlı yayılan Delta, aynı zamanda farklı belirtilere de yol açtı.

Prof. Tim Spector, Delta varyantına yakalananlar arasında en çok baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görüldüğünü; genç yaştaki hastaların ''daha ziyade ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş gibi'' hissedebildiğini söylüyor.

Hindistan, son aylarda Delta varyantının yanı sıra ''kara mantar-mukormikoz'' hastalığıyla da dünya gündemindeydi. Nadir görülen ve burun, göz ve bazen de beyni etkileyen bu agresif mantar enfeksiyonu ölümcül.

Hindistan''da binlerce insanı etkileyen mukormikoz hastalığına yakalananların çoğu, görme yetilerini yitirmeye başladıktan hastaneye başvurdu ve bu da tedaviyi zorlaştırıyor.

Tedavide geç kalınmış vakalarda enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması gerekiyor. Bazı vakalarda doktorların iki gözü birden alması, bazı nadir vakalarda ise çene kemiğini alması gerekebiliyor.

Hastalığın belirtileri arasında, burun etrafındaki deride siyahlaşma veya renk değişmesi, burunda kanama veya tıkanma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürükle kan gelmesi, gözde şişme veya ağrı, bulanık veya çift görme ve son aşamada da körlük yer alıyor.

Mukormikoz, bağışıklık sistemindeki sorunlar ve diyabet ile bağlantılı görülüyor. Covid-19 tedavisinde kullanılan ve bağışıklık sistemini baskılayan steroid türü bazı ilaçların kullanımındaki artışın bu enfeksiyonun artmasına yol açtığı sanılıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, mukormikoz vakalarının yüzde 54''ü ölümle sonuçlanıyor. Ancak bu oran, hastanın genel durumu ve enfeksiyonun vücudun hangi kısmını etkilediğiyle bağlantılı olarak değişebiliyor.

Kara mantar hastalığı bulaşıcı değil; yani insandan insana veya hayvandan insana bir bulaşma söz konusu değil. Fakat havadaki veya ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabiliyor.

İlgili Haberler