Resmen açıkladılar: 40 yaş altı bu aşıyı tercih etmesin, riski faydasından daha fazla

Resmen açıkladılar:  40 yaş altı bu aşıyı tercih etmesin, riski faydasından daha fazla
Dünya genelinde korona virüs aşılamaları devam ederken, aşı olmak isteyenlere de birçok tercih sunuluyor. Ancak İngiltere, ülkede aşı olmak isteyen 40 yaş altındaki vatandaşların Oxford-AstraZeneca aşısını olmaması yönünde tavsiye bulundu. Yetkililer, Oxford-AstraZeneca aşısının 40 yaş altındakilerde kan pıhtılaşmasına neden olduğunu ve risklerinin faydalarından daha çok olduğunu bildirdi.

Resmen açıkladılar: 40 yaş altı bu aşıyı tercih etmesin, riski faydasından daha fazla

Korona virüs salgınına karşı tüm dünya ülkeleri aşılama çalışmalarına odaklanırken, hangi aşıların yan etkilerinin daha az olduğu konusunda da araştırmalar devam ediyor. Konuyla ilgili İngiltere’den dikkat çeken bir haber geldi.

AA''da yer alan habere göre İngiltere Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede Oxford-AstraZenaca aşısını yaptıranların 242’sinde pıhtılaşma vakasına rastlandığı, bu vakaların çoğunun aşının ilk dozunun yapılmasının ardından görüldüğü duyuruldu.

FAYDASI RİSKLERİNDEN DAHA FAZLA

Açıklamada, MHRA''nın gençlerde pıhtılaşma oranlarının daha yüksek görüldüğü gerekçesiyle 40 yaşın altındakilere Oxford-AstraZeneca aşısı yerine ülkede kullanımına onay verilen diğer aşıların yapılması tavsiyesinde bulunduğu belirtildi.

Kovid-19 aşılarının, ölüm, ağır hastalık ve bulaşma riskini önemli ölçüde azalttığına dikkat çekilen açıklamada, Oxford-AstraZeneca aşısının faydasının, riskinden daha fazla olduğu aktarıldı.

30 YAŞ ALTINDAKİLERDE PIHTILAŞMAYA NEDEN OLUYOR

MHRA, 8 Aralık 2020- 31 Mart 2021 tarihlerinde 79 kan pıhtılaşması vakasının rapor edildiğini, bu kişilerden 19''unun hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Ülkede, 7 Nisan''da 30 yaş altındakilere kan pıhtılaşmasına yol açtığı gerekçesiyle Oxford-AstraZeneca aşısının yerine Pfizer veya Moderna''nın aşılarının yapılacağı açıklanmıştı.  

 

 

İlgili Haberler