Merkez Bankası faiz indirmeseydi dolar şimdi ne kadar olacaktı? Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez açıkladı

Merkez Bankası faiz indirmeseydi dolar şimdi ne kadar olacaktı? Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez açıkladı
Merkez Bankası'nın faiz indirmediği senaryoda dolar ve enflasyonun bugün hangi seviyede olacağını açıklayan Mahfi Eğilmez, "Eğer Merkez Bankası politika faizini 19'dan 13'e indirmeseydi enflasyon 25, dolar 12.50 seviyelerinde olurdu" dedi

İktisatçı ve ekonomi yazarı Tevfik Güngör Uras ölümünün dördüncü yılında Dünya Gazetesi''nin İSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirdiği panel ile anıldı. Panele katılan ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, kur ve enflasyon rakamları hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Eğilmez, Merkez Bankası''nın faiz indirmediği senaryoda dolar ve enflasyonun bugün hangi seviyede olacağını açıkladı.

Eğilmez, Merkez Bankasının faiz indirimi ısrarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Faize yüzde 19''lardayken faize hiç dokunmasaydı büyük bir ihtimalle enflasyon yüzde 25''lerde olacaktı. Kur da 11,5 12 civarında dengelenmiş olacaktı. Tabi bir şeyler de yapmak lazım. S400''lerden tutun ekonomi ile ilgisi olmayan bir sürü risk var. Siz sürekli risk havuzunuza yeni riskler ilave ederseniz, bunları ekledikçe bunlar bir şekilde kura etki yapıyor. Kuru artıran her şey de bizde geliyor enflasyonu artırıyor. Bu çok net. Çünkü biz ithalatçıyız. İthalat yapıl ona göre üretim yapan bir ülkeyiz. Dış borcumuz 450 milyar dolar. Bunları bindirdiğiniz zaman bizim maliyetler alıyor gidiyor, enflasyon oluyor. Bu çok net. Bizde faiz olayı enflasyon ile mücadele için değil. bu çok ilginç bir olay..."

MERKEZ BANKASI''NIN FAİZ KARARLARI

2021 Eylül ayında faiz indirimlerine başlayan TCMB, 4 ayın ardından son indirimi Aralık ayında 100 baz puan olarak yapmış, böylece Eylül''de yüzde 19 seviyesinde bulunan faiz Aralık ayında yüzde 14''e çekilmişti. 

Merkez Bankası 2022 yılının Merkez Bankası 2022 yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu. 

İlgili Haberler