10 ülkenin Ankara'daki büyükelçileri Dışişleri'ne çağrıldı

10 ülkenin Ankara'daki büyükelçileri Dışişleri'ne çağrıldı
ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin Ankara'daki büyükelçileri, Osman Kavala'ya ilişkin açıklamaları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

AA’nın aktardığına göre, Osman Kavala''nın serbest bırakılması çağrısı yapan ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin Ankara büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı''na çağrıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda''nın Ankara büyükelçileri, Osman Kavala''nın yargılandığı davayla ilgili açıklamalarından dolayı bakanlığa çağrıldı.

Adı geçen büyükelçilikler, sosyal medya hesaplarından, Osman Kavala hakkında devam eden davanın, Türkiye''de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürdüğünü ileri sürerek, Kavala''nın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Büyükelçilerin, sabah bakanlıkta olmaları bekleniyor.

"DEMOKRASİYE SAYGIYI, HUKUK DEVLETİ VE ŞEFFAFLIK İLKELERİNİ GÖLGELEMEKTEDİR"

ABD Büyükelçiliğin internet sitesinde yayınlanan "Osman Kavala''nın Dört Yıldır Tutuklu Bulunmasına İlişkin Açıklama" başlıklı metinde şu ifadelere yer verilmişti:

"Osman Kavala''nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye''nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala''nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye''ye çağrıda bulunuyoruz."

Avrupa Birliği''nden de geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamada ''''AİHM''in bağlayıcı kararına rağmen Osman Kavala''nın serbest bırakılmaması, özellikle Türkiye''nin uluslararası yükümlülükleri ışığında üzücüdür" denilmişti.

İlgili Haberler