100 lira yatıran 1315 lira kazandı... Uzmanlar şaşkın! Tüm yatırım araçlarını silip geçti

100 lira yatıran 1315 lira kazandı... Uzmanlar şaşkın! Tüm yatırım araçlarını silip geçti
Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon karşısında birikimlerini korumak isteyen vatandaşlar altın, dolar ve borsa yatırımlarına yönelmeye devam ediyor.

Uzmanlar, geleneksel yöntemleri sollayan ve 5 yılda yüzde 1315 kazanç sağlayan yeni bir yatırım aracına dikkat çekti.

Türkiye'de uzun süredir ekonomi ile içli dışlı insanların yöneldiği bir alan olan borsa, son yaşanan halka arz çılgınlıklarıyla birlikte piyasalar hakkında hiçbir tecrübesi olmayan, ekonomik terimlere ve yatırım araçlarına yatkınlığı bulunmayan vatandaşların da cazibe merkezi haline dönüşmüş durumda.

"İŞİ BİLMİYORSANIZ, UZMANINA BIRAKIN"

28 Mayıs seçimlerinin ardından Borsa İstanbul'da yaşanan rekor yükselişler, son olarak 3 Ekim günü BIST100 endeksinin 8 bin 562 puana ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmasıyla sonuçlanmıştı. Tarihi zirvesini gören borsa yatırımcısına kazandırsa da, Borsa İstanbul'da beklediğini bulamayan hisse senetlerinin sayısı hiç de az değil.

Uzmanlar, yatırım yapmanın uzmanlık gerektiren bir iş olduğunu belirtirken, halka arzlar ile birlikte talep patlaması yaşayan borsada bireysel yatırımcı sayısı 8 milyon sınırına dayandı. Bu yatırımcının büyük bir bölümünü acemi girişimciler oluştururken, uzmanlar hiçbir uzmanlığı olmadan hisse alıp satanlar için "Yaptığınız kumar, sonu çok kötü olabilir" uyarısında bulundu.

5 YILDA YÜZDE 1315 KAZANDIRDI

Son 5 yıl içerisinde yüzde 776 yükselen ve yatırımcısını enflasyona karşı koruyan borsadan daha cazip bir seçenek olarak hisse fonları finansal piyasaların ilgi odağı oldu. Yatırım danışmanı Mert Başaran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "5 yılda borsa %776 kazandırırken hisse fonu %1315 kazandırmış. Kendi başınıza hisse seçip al sat yapıp kumar oynayacak kadar zengin misiniz? Değilseniz iyi yönetilen fonlara yönelin!" ifadelerini kullanarak acemi yatırımcıya dikkatli olmaları uyarısında bulunurken, yatırım fonlarının çok daha cazip olduğuna dikkat çekti.

YATIRIM FONUNA NASIL GİRİLİR?

Yatırım fonu, borsada işlem görmesini istediğiniz tutarı bir profesyonel aracılığıyla dolaşıma sokmanızı ifade eder. Bir başka deyişle uzmanlardan oluşan bir ekip, hangi hisse senetlerine yatırım yapılacağını, ne zaman alım ve satım işlemlerinin gerçekleştireceğine sizin yerinize karar verir.

Uzmanlık alanı borsa olan bu yatırımcılar, bireysel kullanıcılardan daha deneyimli ve küresel gelişmeleri daha fazla takip ettiği için genellikle çok daha az hata yaparken, yatırımları katlama potansiyelleri acemi yatırımcılara göre çok daha yüksek olmakta.

Uzmanlar tarafından yönetilen yatırım fonları, havuz mantığıyla çalışırken, yatırımcıların birikimlerinin toplandığı havuzdaki para ile yükselmesi beklenilen hisse senelerinden alım yapılmakta. Yatırımcı, fonun kazandığı değer oranında kendi getirisini istediği zaman çekebildiği gibi, fon yöneticilerine kazanılan miktardan küçük bir komisyon verilmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar