Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

100 yıl hatırlatması...

BM üyesi 200'e yakın devletin önemli bölümü yüzüncü yılına girmiş değil. Büyük devletlerin yüzüncü yıl kutlamaları devasa olur. 1981 yılında Atatürk'ümüzün yüzüncü doğum yılında Kuleli Askeri Lisesi öğrencisi olarak aylar süren hazırlıkla İnönü Stadyumunda muhteşem bir gösteri yapmıştık. Bu yılda 19 Mayıs'ın yüzüncü yıldönümünde daha iyisini bekledik. Fakat siyaset bulaştı. Önümüzde Gazi'nin Ankara'ya gelişi olan 27 Aralık var. Sağolsun İsrafil Aydın Albayım hatırlatmış:

Malumlarınız olduğu üzere, 19 Mayıs 2019 ile 29 Ekim 1923 tarihleri arasında geçen süreç, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluş, Türk Milletinin ise yeniden ayağa kalkış ve diriliş sürecidir. Bu süreç içerisinde köşe taşı niteliğinde birbirinden çok önemli muharebeler, siyasal ve sosyal olaylar cereyan etmiştir. Bu süreç içerisindeki her bir olay şüphesiz ki, birbiri ile kıyaslanamayacak kadar çok önemli ve eş değerdedir.

19 Mayıs 2019 tarihi itibari ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluş sürecinde yer alan tarihi olayların yüzüncü yıl dönümleri de başlamış bulunmaktadır. Bu tarihi olayların yüzüncü yıl dönümlerinin önemine uygun olarak, gerek kültürel gerek sanatsal, gerek akademik gerekse görsel bir festival şeklinde milletçe milli bir ruh ve heyecan ile bayram coşkusuyla kutlanması, bir devlet sorumluluğu ve görevidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluş sürecinde yer alan tarihi olayların yüzüncü yıl dönümlerinin önemine yaraşır bir yücelikte kutlanması bir devlet sorumluluğu ve görevi olduğu kadar aynı zamanda da ömürlerinin bir döneminde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşuna temel teşkil eden tarihi olayların yüzüncü yıl dönümlerini görme ve yaşama bahtına ve şansına sahip olan, her Türk vatandaşının, şehitlerimize ve gazilerimize karşı ahde vefalarının bir gereği olarak şeref ve namus borcudur.

Önümüzdeki yüzüncü yıl dönümü kutlanılacak en önemli olay, 27 Aralık 1919'da Atatürk'ün Ankara'ya gelişidir. 27 Aralık 1919'da Atatürk'ün Ankara'ya gelişinden başlamak sureti ile 29 Ekim 2023 tarihine kadar olan süreçteki diğer önemli tarihsel olayların yüzüncü yıl dönümlerinin kutlanmasına yönelik olarak planlama, koordinasyon hazırlık çalışmaları ve kutlamaların, Bakanlıklarca oluşturulmuş bir "100. Yıl Tertip Komitesi" tarafından yerine getirilmesi devlet geleneğinin bir gereği ve sorumluluğu olsa gerek.

Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas Kongreleri'nin yüzüncü yıl dönümleri maalesef ki ruhuna ve önemine uygun milli bir coşku, heyecan ve anlamda kutlanamadı. 27 Aralık 2019 günü Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 100. yıl dönümü kutlamaları da maalesef ki yine sahipsiz kalmış ve vatandaşın, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin inisiyatifine, duyarlılığına bırakılmıştır. Bu sahipsizlik ve ilgisizlilik nedeni ile de, 27 Aralık 2019 kutlamaları sessiz ve sedasız sönük bir şekilde birkaç etkinlikle kutlanmış gibi yapılacaktır. Basından takip edebildiğim kadarı ile de 27 Aralık 2019 Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin kutlanmasına yönelik, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, Sivil Toplum Örgütlerinin bir çağrısı ve duyurusu bulunmamaktadır.

Bu yıl icra edilecek olan 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusunun, 100. Yılına binaen koşu güzergâhının geleneksel güzergâh olması talebi maalesef ki yine reddedilmiştir. Sadece 100. Yıl kutlaması özelinde olmak üzere, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Atletizm Federasyonu ulusal faaliyet takvimine almasına rağmen uluslararası programa dâhil etmemiştir. 100. Yıl anısına özgü, sadece bu yıla mahsus bir madalya, kupa tasarımı yapılmamış şu ana kadar resmi internet sitesinde de bir duyuru ve çağrıda bulunmamıştır.

Sizden istirhamım, gerek ilgili devlet kurumlarına, gerekse Türkiye'deki tüm yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine ve de Cumhuriyet Değerlerine, Atatürk'e gönülden bağlı, şükran ve ahde vefa duygusu ile sorumluluk hisseden tüm duyarlı vatandaşlarımıza çağrıda bulunarak, 27 Aralık 2019 Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 100. yıldönümünü Türk Milletine yakışır vefa ve coşku ile kutlanılmasına katkıda bulunmanızdır. Ben şahsım olarak, 1982 yılında Harp Okulu'ndan mezun olmuş emekli subaylar ve Atatürk sevdalısı sivil dostlarımla, 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusuna katılacağım. Sizi de aramızda görmekten onur duyarız.

Saygılarımla.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş'ın 100'ncü yılı en güzel şekilde gerçekleştireceğine inanıyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları