107'inci sıraya neden geriledik, Sayın Gül?

107'inci sıraya neden geriledik, Sayın Gül?

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hukukçular Derneği tarafından Ankara''da düzenlenen Adli Yıl Açılış Programı''nda, "Hedefimiz 2023 yılına kadar güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemini egemen kılmak. Çabamız bu" dedi.

"Yargıdaki reformları toplumun her kesimiyle masaya oturarak yapıyoruz. Yargı ele geçirilecek bir merci değildir, yargı asla ama asla el uzatılmaması gereken, hepimizin ortak değeridir. Bunu koruyarak yolumuza devam etmemiz gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Hedefleri bu şekilde sıralayan Bakan, büyük bir coşku ile açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planına da sözü getirdi ve buralarda yer alan 256 faaliyetten 133''ünün gerçekleştiğini söyledi.

Bu stratejiler, planlar ilk açıklandığında da yazmıştık, yargıda temel başlıca problemler mevcut ve bu problemleri çözecek hamleleri yapmadan değil yüz otuz üç, bin yüz otuz üç faaliyet de gerçekleştirseniz, "güven veren" bir adalet sistemini kuramazsınız.

 

Hakimlik teminatı

İşte bu "olmazsa olmazlardan" başlıcası strateji belgesinin içerisinde de yer alan, Cumhurbaşkanı tarafından "Hakim ve savcılara coğrafi teminat sağlayarak, hem yargı teminatını güçlendiriyor, hem de kararların hızlanmasını temin ediyoruz" diyerek getirileceği açıklanan "coğrafi teminat", strateji belgesinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen getirilebilmiş değil.

Oysa, bağımsız bir yargı hedefliyorsak, güven veren adalet sistemini temin etmekten bahsediyorsak, coğrafi teminat olmadan olmaz.

Coğrafi teminat, adaletin güçlü lehine sonuçlanmamasının teminatı.

Hakimlerin, siyasi iktidarın hoşuna gitmeyecek ancak adaleti tesis edecek kararlara imza atabilmesinin hakimler nezdinde güvencesi.

Güçten yana değil de adaletten yana karar verdi diye, hakimlerin oradan oraya sürülmesinin önündeki engel.

Bu güvenceyi hakimlere tesis etmek de oldukça kolay üstelik. Hakimler ve Savcılar Kurulu''nun çıkaracağı prensip kararı ile hakimlere coğrafi teminat sağlanması mümkün. Kanuna da genelgeye de gerek yok.

 

Adalet sıralamamız

"Temel yaklaşımımız vatandaşımızın memnuniyetini arttırmak, vatandaşımızın ''adalet tecelli etti'' duygusunu tesis etmek, temin etmek. Bunu da sağlamak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz" diyen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Temmuz 2017''de göreve geldi.

Göreve gelişinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen, gece gündüz devam eden çalışmaları sırasında, adil yargının olmazsa olmazı olan coğrafi teminatına neden sıra gelmediğini açıklamadı.

Kendisinin 2012''den beri müdahil olduğu, 20 yıldır iktidarda olan partinin neden hala vatandaşına "adalet tecelli etti" duygusunu yerleştiremediğini de açıklama(ya)madı.

Belli ki Adalet Bakanı, adaleti, "Dünya adalet sıralamasında 128 ülke arasında 107''nci sıraya nasıl düştük?" diye sorgulamadan tesis etmeye çalışıyor. Adaletin karşısındaki en büyük engelin kendi yönetimleri olduğunun farkına varmadıkça da adalet, yalnızca kendileri ve çevreleri nezdinde vuku buluyor.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları