21 yıl sonra sonra ilk kez ortaya çıktı. 11 Eylül saldırılarının yeni görüntüleri

21 yıl sonra sonra ilk kez ortaya çıktı. 11 Eylül saldırılarının yeni görüntüleri
El-Kaide’nin üstlendiği ABD’deki Dünya Ticaret Merkezine gerçekleştirilen 11 Eylül saldırısının üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen yeni görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Son görüntülerde de kulelere yapılan saldırı tüm çarpıcılığıyla göz önüne geliyor.

Canlı yayına hazırlanan ABC kanalının muhabiri tam yayına girdiği sırada kulelerin yıkılma anını görüntülüyor.

Onlarca itfaiye memurunun da müdahale için beklediği anda gerçekleşen yıkılmanın büyüklüğü dikkat çekiyor.

11 EYLÜL SALDIRILARI

11 Eylül saldırıları (İngilizce: September 11 attacks), genellikle 9/11 olarak da anılır, radikal İslamcı silahlı grup el-Kaide''nin 11 Eylül 2001 Salı sabahı Amerika Birleşik Devletleri''ne karşı düzenlediği dört koordineli bir terör saldırısı dizisidir.

Kuzeydoğu eyaletlerinden kalkan ve Kaliforniya istikametine doğru ilerleyen dört yolcu uçağı, el-Kaide üyesi olan 19 kişi tarafından uçuş sırasında kaçırıldı. Hava korsanları, beşli üç grup ve dörtlü tek grup olarak organize edilmişti. Hedefini vuran ilk uçak American Airlines''ın 11 sefer sayılı uçuşuydu. Uçak saat 08.46''da Aşağı Manhattan''daki Dünya Ticaret Merkezi''nin kuzey kulesine çarptı. İlk saldırı, uçakta bulunan 92 kişinin tamamının ve saldırının etkilediği bölgedeki 1000''den fazla kişinin ölmesiyle sonuçlandı. 17 dakika sonrasında, saat 9.03''de, Ticaret Merkezi''nin güney kulesine United Airlines''ın 175 sefer sayılı uçuşu çarptı. İkinci saldırı, uçaktaki 65 kişinin tamamının ve etkilenen bölgede yer alan tahmini 1000''den fazla kişinin ölmesiyle sonuçlandı. İki saat içinde 110 katlı her iki bina da çökerken 7 Dünya Ticaret Merkezi''nin de arasında bulunduğu çevre yapıların bazısı yıkıldı, bazılarıysa hasar gördü.

Dulles Uluslararası Havalimanı''ndan kalkan üçüncü uçak, American Airlines''ın 77 sefer sayılı uçuşu, Ohio üzerindeyken kaçırıldı. Saat 9.37''de, uçak Arlington County, Virginia''daki Pentagon binasının batı cephesine (ABD Savunma Bakanlığının karargâhı) doğru çarptı. Saldırı sonucunda binanın batı cephesinin bir kısmı yıkılırken uçaktaki 64 kişinin tamamı ve o sırada binada bulunan 125 kişi öldü. Dördüncü ve son uçak, United Airlines''ın 93 sefer sayılı uçuşu, başkent Washington, DC''ye doğru gidiyordu. Uçak saat 10.03''de Shanksville, Pensilvanya yakınlarındaki bir araziye düştü. Uçağın yolcuları, uçağın kontrolünü yeniden ele geçirmeye çalıştı ve nihayetinde uçuşu amaçlanan hedeften saptırdı. Böylece 93 sayılı uçuş, 11 Eylül saldırılarında hedefini gerçekleştiremeyen tek uçak oldu. Uçağın içindeki 44 kişinin tamamı ölürken saldırı hedefinin Beyaz Saray veya Amerikan Kongre Binası olduğu tahmin edilmektedir. Guantanomo''daki cezaevinde tutulan ve ABD''de yargılanan Halid Şeyh Muhammed ve Remzi bin el-Şibh verdikleri ifadede, son uçağın hedefinin ABD Kongre Binası olduğunu söylemiştir.

FBI tarafından yürütülen araştırmalar neticesinde saldırıları gerçekleştiren kişilerin, Usame bin Ladin''in liderliğindeki el-Kaide ile bağlantılı olduğu belirlendi. ABD, el-Kaide''yi Afganistan''dan çıkarma ve bin Ladin''i iade etme taleplerine karşılık vermeyen Taliban''ı devirmek için Terörizmle Savaş''ı başlattı ve Afganistan''a karşı savaşa girdi. Birçok ülke terörle mücadele yasalarını güçlendirdi, terör saldırılarını önlemek için kolluk kuruluşlarının ve istihbarat teşkilatlarının yetkilerini arttırdı. Saldırıdan birkaç gün sonra yaptığı açıklamayla saldırıların sorumluluğunu reddeden bin Ladin, 2004 yılında yayımladığı videoyla birlikte saldırıların sorumluluğunu kabul etti. El-Kaide ve bin Ladin, saldırının gerekçesi olarak ABD''nin İsrail''e verdiği desteği, ABD birliklerinin Suudi Arabistan''daki varlığını ve Irak''a uygulanan yaptırımları gösterdi. Bin Ladin, yakalanmadan geçirdiği yaklaşık on yıllık bir sürenin ardından, Abbottabad''daki kompleksinde bulunduğu sırada düzenlenen Neptün Mızrağı Harekâtı sonucunda ABD kuvvetleri tarafından öldürüldü.

Dünya Ticaret Merkezi''nin ve çevre altyapısının yıkılması, New York şehir ekonomisine zarar verdi ve küresel bir ekonomik durgunluğa sebep oldu. ABD ve Kanada sivil hava sahaları 13 Eylül''e kadar, Wall Street ise 17 Eylül''e kadar kapatıldı. Birçok kurum, kuruluş ve yapı olağanüstü hâl nedeniyle bir süreliğine kapalı kaldı.[Dünya Ticaret Merkezi sahasının temizliği Mayıs 2002''de tamamlanırken Pentagon binası da bir yıl içerisinde onarıldı. 2977 ölüme, 25.000''den fazla yaralanmaya ve 10 milyar dolarlık maliyete neden olan 11 Eylül Saldırıları, ölü sayısı bakımından insanlık tarihinin en ölümcül terör saldırısıdır. Ayrıca 340 itfaiyecinin ölümüyle. Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en yüksek sayıda itfaiyeci ölümünün yaşandığı olaydır.

11 Eylül saldırıları, yaşandığı günden beri birçok komplo teorisine konu olmuştur. En öne çıkan teori, İkiz Kuleler ve 7 Dünya Ticaret Merkezi''nin yıkılmasının kontrollü bir yıkım olduğudur. Ancak hükûmet incelemeleri ve bağımsız araştırmaların çoğu bu teorileri reddetmiştir. İnşasına Kasım 2006''da başlanan Özgürlük Kulesi, Kasım 2014''te açılmıştır. Ek olarak New York''taki Ulusal 11 Eylül Anıtı ve Müzesi, Arlington County''deki Pentagon Anıtı ve Pensilvanya kaza yerindeki Uçuş 93 Ulusal Anıtı da dâhil olmak üzere saldırıda ölenler için çok sayıda anıt inşa edilmiştir.

 

İlgili Haberler