115 ceset bulundu: Toplu çocuk mezarındaki sır

115 ceset bulundu: Toplu çocuk mezarındaki sır
Polonya'nın Podkarpackie eyaletindeki Nisko kasabası yakınlarında 16 yüzyıldan kalma çocuk toplu mezarı keşfedildi. Toplu mezarı ilginç kılan detaylar ise çocukların ağzında gizliydi.

Ülkenin güneydoğusunda yer alan köyün bir kısmı S19 otoyolunun açılabilmesi için temizleniyordu. İşçiler çalışma sırasında insan kemikleri bulunca durumu yetkililere bildirdi. 

Bölgede kazı çalışmasına başlayan arkeologlar, alanı genişlettikçe birbirine çok yakın mesafelerde çocuk mezarlarına rastladı. Mezarlığın yüzde 80'den fazlasını çocuk cesetleri oluşturuyordu. 

1-20200701143340.jpg

Çocukların tamamının sırtları yerde, elleri de yanlarındaydı. Tamamı düzenli bir şekilde defnedilmişti ancak kalıntılardan birinin ağzında dönemin parası olan bir sikke bulundu. 

Ardından yapılan incelemelerde çocukların tamamının ağzında aynı sikkelerden olduğu belirlendi. Çocukların neden öldüğüne dair net bir işaret olmasa da paraların rüşvet için konulduğu düşünülüyor. 

4-577.jpg

Madeni paraların 1587'den 1632'ye kadar Polonya kralı olan Sigismund III Vasa'nın hükümdarlığında basıldığı belirlenirken, bazı madeni paraların 1648'den 1668'e kadar koltukta oturan John II Casimir dönemine ait olduğu ifade edildi. 

Çocukların ağzına konulan paraların Hıristiyanlık öncesinde bölgede yaşayanların Yunan tanrılarına inanmasından kaynaklanıyor. Efsaneye göre mitolojik karakter Charon (Kharon) ölülerin kayıkçısı olarak biliniyor. 

5-319.jpg

Ölülerle yaşayanların arasındaki nehirde bulunan Charon, karşıya geçmek isteyenleri kayığına alıyor ve taşıyor. Ancak bunu para almadan asla yapmıyor. O yüzden 16. hatta 17. yüzyıla kadar bu gelenek devam etti. 

Ölülerin Charon ile karşılaştığında kendisini karşıya taşıması için ağızlarına altın ya da gümüş sikkeler konuluyordu. 

3-957.jpg

Arkeolog Katarzyna Oleszek, "Sikkeler kesinlikle inançlarını yansıtıyor" diyor. Uzman Oleszek, cesetlerin özenle toprağa verildiğini söyleyip ekledi:

Bence burası bir toplu mezar değil, cesetler gelişigüzel atılmamış. Hristiyanlık öncesi geleneklerin örnekleri var veya ölümden sonraki hayata hazırlığın göstergeleri.

İlgili Haberler