12 Ada ve 18 Türk Adası için umut Bahçeli mi?

AKP ile MHP arasında, Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bahçeli arasındaki siyasi ilişkiler gerçekten çok ilginç halde. Bahçeli "Türkiye''nin On İki Ada üzerinde hakkı vardır, sözü vardır, anıları vardır, çıkmayacak izleri vardır" dedi.

Evet, Bahçeli yüzde yüz haklı. O halde sözlerine özetle bakalım:

"Bu adalar haksız, hayasız ve hukuksuz şekilde elimizden alınmıştır. On İki Ada''nın statüsü tekrar değerlendirilmelidir. Türkiye''nin egemenlik hakları ve milli güvenliği adalar üzerinden tehdit edilmektedir.1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmalarına göre askerden arındırılması gereken 23 adanın 16''sı hızla silahlandırıldı ve cephaneliğe dönüştürüldü. Bu yanlıştır, gaflettir, hatta hıyanettir.

Yunanistan ve arkasındaki zalim efendileri çevremizi kuşatmak isterken, On İki Ada''nın hukuki statüsünü temelden dinamitlemişler, bu adaların mülkiyet boşluğunu belgelemişlerdir.Türkiye''nin On İki Ada üzerinde hakkı vardır, sözü vardır, anıları vardır, çıkmayacak izleri vardır. 1912 yılından bugüne kadar geçen süreyi ve yaşananları dikkate aldığımızda On İki Ada üzerindeki haklarımızı inkar ve ihmal etmek milli ruha tamamıyla aykırıdır."

Ve Bahçeli, eylem planını da şöyle açıkladı:

"İlk etapta hedefimiz şudur; 9 Eylül 2020 günü, İzmir''de düşmanın denize döküldüğü muhit ve mıntıkaya kadar, On İki Adayı temsilen teşkil edilecek 12 heyetin her birinde 81 ülküdaşımın bulunması suretiyle istiklal için kararlılık yürüyüşü yapacağız."

Bu sözler ve eylem üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan''dan ve AKP iktidarından tek bir kelime yorum gelmedi.

Benden de hatırlatma:

Tarih: 27 Mart 2015

Yer: Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu

Resmi Meclis tutanakları:

Ahmet Duran Bulut (MHP): Sayın Bakan, Ege''de 16 Türk adasında Yunanlıların hâkim olduğu, bayraklarını astıkları; İzmir''in karşısındaki kayalıklara yine bayraklarını diktikleri, Türk hava sahasını ihlal eden Yunan askerî helikopterine karşı müdahale etmeme emrinin verildiğini basından okumaktayız, Genelkurmay''ın internet sitesinde görmekteyiz. Bu konuyu açıklar mısınız?

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz (AKP): Ege adalarıyla ilgili, Lozan Barış Antlaşması 12''nci maddesi ve Paris Barış Antlaşması madde 14 hükümleriyle egemenliği devredilenler dışında hiçbir adanın egemenliği antlaşmalarla Yunanistan''a devredilmemiştir.

-   Özcan Yeniçeri (MHP): Tansu Çiller kadar olamadınız.

Bakan Yılmaz: Siz, ''Burayı Yunanistan''a verdi'' diyerek Yunanistan lehine görüş bildiriyorsunuz. Çok şükür ki siz iktidarda değilsiniz.

-   Oktay Vural (MHP Grup Başkan Vekili): Yuh lan sana be!

-   Bülent Belen (MHP): Yazıklar olsun sana, sıvışma bakanı!

Bakan Yılmaz: Eğer iktidarda olsaydınız sizin bu sözlerinizi alarak Yunanistan uluslararası mahkemelerde kullanırdı. Tamam, biz de diyoruz ki: ''Fiilî uygulamalar egemenlik durumunu değiştirmez''. Daha ne istiyorsunuz? Daha ne istiyorsunuz? (MHP sıralarından gürültüler)

-   Mehmet Günal (MHP): Ama adamlar çıktı adaya, orayı işgal ediyor.

-   Ahmet Duran Bulut (MHP): Bakın, ben o adaların kenarından geçiyorum, Yunan hücum botları teknemin önünü kesiyor, yanaştırmıyor adaya.

-   Erkan Akçay (MHP Grup Başkan Vekili): Sen Millî Savunma Bakanı olarak o adalara girebilir misin şimdi?

***

Gerginliğin doruğa çıkması üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşime ara verdi. Tutanaklar devre dışı kalırken, MHP''liler şunları söyledi:

-   "Kaç kaç, işin gücün kaçmak zaten. Adı sıvışma bakanı…"

-   "Vatan toprağı işgal edilmiş, sen bu durumu kabul ediyorsun. Sesin çıkmaz. Şaka gibi, toprağım işgal edildi diyor, ''fiili işgal var'' diyor, hukuken bir şey ifade etmiyor diyor''

-   Oktay Vural: "Derhal bu bakan azledilmeli"

-   Erkan Akçay "Sen niye fiilî uygulama yapamıyorsun da Yunanistan yapıyor fiilî uygulamayı? Yeni Yunan Millî Savunma Bakanı''nın ilk ziyareti o Türk adalarına, Eşek, Bulamaç adalarına oldu. Senin Millî Savunma Bakanı olarak o adayı ziyaret etmen gerekir, Yunan askeri var orada. Bu fiilî uygulamaya, bu oldubittiye niye izin verdiniz, siz iktidardınız o zaman?"

***

Değerli okurlarım

MHP bugün AKP iktidarının koalisyon ortağıdır. AKP iktidarının kaderi MHP''nin elindedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın kaderi Bahçeli''nin iki dudağının arasındadır.

12 Ada konusunu haklı olarak gündeme getiren Sayın Bahçeli;

Sayın Bahçeli 12 ada için söylediğiniz şu sözleri, Allah aşkına vatan toprağımız 18 Türk adamız için de söyler misiniz?

-   "Bu adalar haksız, hayasız ve hukuksuz şekilde elimizden alınmıştır."

-   "Bu yanlıştır, gaflettir, hatta hıyanettir."

Sayın Bahçeli 9 Eylül eylem grubunuza;

18 Türk Adasını temsilen 18 heyet ile 81 ülküdaşınızı ekler misiniz?

-----

Yarın: Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım ve Türk Tarih Kurumu eski başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile 12 Ada ve 18 Türk adası konusunda yaptığım özel söyleşi.

 

Yazarın Diğer Yazıları