12 imamlar orucu ne zaman başlıyor? Aleviler oruç tutar mı?

12 imamlar orucu ne zaman başlıyor? Aleviler oruç tutar mı?
Muharrem ayının başlaması sonrasında bazı vatandaşlar, “12 imamlar orucu ne zaman başlayacak” sorusunu araştırarak detaylara ulaşmak istiyor. Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayı 9’unda başlamıştı.

İslam alemi için en önemli günlerden birisi olan Muharrem ayı, 2021 yılında 9 Ağustos tarihinde başladı. Muharrem ayını dua ve ibadetlerle geçirmek isteyenlerde 12 imamlar orucu ne zaman başlıyor sorusuna yanıt aradı.

Muharrem ayını huşu içinde geçirmek isteyenler, yapılması gerekenleri doğru bir şekilde öğrenmek isterken 12 imamlar orucu hakkında da bilgi edinme yoluna gitti.

12 İmamlar Orucu Nedir?

Muharrem orucu İslam''ın ilk yıllarından bu yana tutulan ve sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed''in çeşitli hadislerinde övdüğü oruçların başında yer almaktadır. Hz. Muhammed''in torunu Hz. Hüseyin''in 72 yakını ile birlikte 680 yılındaki Aşure gününde şehit edilmesi sonrasında Muharrem ayı özellikle Aleviler için matem ayı olarak görülmüş ve bu matem atmosferinde tutulan oruç ise Anadolu''da Yas-ı Matem Orucu olarak adlandırılmıştır.

12 İmamlar Orucu Ne Zaman 2021

12 imamlar orucu, Muharrem''in ilk 12 gününde tutulur. Her gün gün doğarken oruç başlar, gün batımında oruç açılır. Oruç açıldıktan sonra da Kerbela''da yaşanılan susuzluğa duyulan acı ve tepki nedeniyle kesinlikle saf su içilmez. Zorunlu haller dışında (Memuriyet gibi) süslenmek amacıyla tıraş olunmaz, saç sakal kesilmez.