128 milyar doları kediler mi yedi?

Merkez Bankası'nda 128 milyar dolarlık rezervin nasıl eridiği veya kimlere satıldığı sorgulanıyor. CHP, "128 milyar dolar nerede?" sorusuyla kampanya başlattı. CHP'nin astığı afişlerde Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın silüeti bulunduğu için, "Cumhurbaşkanı'na hakaret ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle polis gücü kullanılarak afişler indiriliyor.
Sorunun sadece Ekonomi Bakanı veya Merkez Bankası Başkanı ile ilgili olmadığı belli!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mart ayında "Tutturmuşlar 'Şu kadar para nerede?' O kadar para hepsi bu milletin hazinesinde ve Merkez Bankası'nda. Kaybolan bir şey yok. Eğer kayıp varsa, bunlar sizdedir" diye muhalefeti suçlamıştı.
Ekonomi Bakanı Berat Albayrak ise İnstagram'dan istifa ederken, "At izinin iti izine karıştığı, Hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda" gibi ve "Allah sonumuzu hayreylesin..." gibi ifadeler kullanmıştı.
İstifadan sonra ekonomi toparlanır gibi olmuşsa da Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Naci Ağbal'ın beş ay sonra görevden alınmasıyla ipin ucu kaçırıldı… Naci Ağbal'ın, 128 milyar dolarlık rezerv kaybıyla ilgili inceleme başlattığı için görevden alındığı da iddia edildi.
***
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, "128 milyar doların 36 milyar doları ile altın ithal edilmiştir ve bu altınlar Cumhuriyet Altını, bilezik ve benzeri yatırım aracı olarak Türk halkının evindedir. 75 milyar doları Türkiye'deki bankalarda gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarında durmaktadır. Özel sektör 43 milyar dolarlık yurt dışına olan döviz borcunu ödemiştir. Yabancı portföy yatırımcı 12 milyar dolar satın alarak yurt dışına çıkarmıştır. Merkez Bankası tüm döviz satışlarını piyasa fiyatından gerçekleştirmiştir. Ucuza dolar satıldı iddiası kocaman bir yalandır" diyerek bir hesap çıkardı…
Canikli, Merkez Bankası'nın doğrudan ya da dolaylı sattığı dövizi satın alanların devlet kayıtlarında mevcut olduğunu da söyledi. İyi de kim bunlar? Türkiye, iş adamlarının borçlarını temizlemek için sermayeyi kediye mi yükledi?
Sahi, "Merkez Bankası'na kedi saldırısı oldu, paraları yediler" denilse daha tutarlı bir açıklama olurdu!
Yani Merkez Bankası, Türk halkı cumhuriyet altını, bilezik alsın diye mi bu kadar büyük bir rezervi eritmiştir? Bana hiç inandırıcı gelmedi…
Gerçek kişilerin hesaplarındaki dövizlerin bir kısmı Merkez Bankası'na yatırılmıyor muydu? Bankalarda kalan asıl kısmı, yani halkın döviz hesapları, Merkez Bankası'nın rezervi mi sayılıyor? Ne zamandan beri?

"128 milyar Dolar nerede?" diye sorulmaya başlandığından beri mi?
***
Diğer taraftan KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş'ın Milliyet yazarı Zafer Şahin'e açıkladığına göre, "Türkiye pandemi sebebiyle Ocak 2020'den itibaren 2019'a göre mal ihracatında 12 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 30 milyar dolar kayıp yaşadı. 2019'da 6.8 milyar dolar fazla veren cari işlemler dengesi, 2020'de 36.7 milyar dolar açık verdi. 2019'a göre cari işlemler dengesinde 45 milyar dolar sapma yaşandı. Bu sapmanın tamamı Merkez Bankası rezervlerinden karşılandı. Dolar likiditesinin sıkıştığı anda ödemeler dengesinin devamlılığını sağlamak için döviz ihtiyacı Merkez Bankası'ndan karşılandı. Eğer Merkez Bankası bunu yapmasaydı istihdam ve büyüme durur, reel sektör, bankacılık sektörleri ayakta kalamazdı. Türkiye 41 milyar dolarlık net döviz çıkışını Merkez Bankası rezervleriyle finanse etti."
Peki hangisi doğru? Canikli ile Savaş'ın söyledikleri birbirini tutmuyor? 128 milyar doların hesabı, kalem kalem verilmelidir!

Yazarın Diğer Yazıları