“13 Haziran hem Türkiye hem de CHP için bir milat olacak”

Isparta/Antalya
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Isparta’da gül yaprakları ile karşılandı. Süleyman Demirel’in Kaymakkapı Meydanı’ndaki heykelinin önünde seçim otobüsünü durduran Demokrat Parti Isparta İl Başkanı Hüseyin Dede, Kılıçdaroğlu’na çiçek verdi. Gazetecilerin Tayyip Erdoğan’ın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Ispartalılara şikâyet ettiğini hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, “Süleyman Demirel’i Ispartalılara şikâyet etmek, samimi söylemek gerekirse densizliktir. Geçmişte taş üstüne taş koyan insanlara saygı duymamız lâzım. Onları kötüleyerek bir yere varamayız. Geçmişi kötüleyerek geleceğimizi çizemeyiz. Geleceğe umut bağlayamayız. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Sayın Süleyman Demirel’e de, rahmetli Turgut Özal’a da, Adnan Menderes’e de, Celal Bayar’a da herkese saygı duyarız. İsmet İnönü’ye de” dedi.
AKP Isparta İl Başkanı Mehmet Uğur Gökgöz’ün, CHP’li bazı milletvekili adaylarının PKK bağlantıları olduğu yönünde açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu,  “Kimler olduğunu açıklasınlar, biz onları mahkemeye vereceğiz. Sayın Erdoğan söyledi ve onu mahkemeye veriyoruz. Bizim BDP ile 5 maddelik sözleşme yaptığımızı da açıkladılar, biz böyle bir sözleşme hiç yapmadık. Açıkça yalan söylüyorlar. Sözleşme yaptığı iddiasında bulunan insan da açıkça söylüyorum; şerefsizdir. Ama Sayın Selahattin Demirtaş bir açıklama yaptı, dedi ki ‘biz AKP İl Başkanlığı ile bir sözleşme yaptık’ dedi. Şimdi o sözleşmeyi Sayın Erdoğan’ın açıklamasını istiyorum” diye konuştu.

***


Antalya’da ise CHP Eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP Antalya İl Başkanı Özer Ülken ve CHP Antalya milletvekili adayları CHP Mitingi için sokak sokak konvoy halinde halkı selamlayarak, halkı mitinge davet etti.
Antalya’da hava sıcaklığı artık yakıcı boyutlara ulaşmış durumda.. Buna rağmen Deniz Baykal, öğle saatlerinde 3 saat süreyle konvoyla dolaştıktan sonra miting alanında incelemeler yaptı. (Öğleden sonra bir serinlik ve ardından hafif bir yağmur başladı. Seçim otobüsündeki görevlilerden Hasan Yoldaşer ’zaten Kemal Bey nereye gitse bereket getiriyor’ dedi.)
Deniz Baykal, izlenimlerini anlatırken “Bu coşku, CHP’yi iktidara taşıyacaktır. Gittiğimiz bütün  ilçelerde, halkın CHP’ye olan sevgisi ve inanmışlığı bize gösteriyor ki, 13 Haziran hem Türkiye hem de CHP için bir milat olacak. Bu çerçevede Antalya’daki mitinge bütün hemşerilerimi davet ediyorum” dedi. Baykal, ayrıca bütün Antalyalıların ev ve cep telefonlarına sürekli mesaj gönderiyor..
CHP İl Başkanı Özer Ülken ise miting ile ilgili duyuru afişlerine bile AKP’nin tahammül edemediğini söyledi.
Ülken, “Antalya’da ve bütün Türkiye’de seçim yasaklarını ihlal etme şampiyonu olan AKP’nin, CHP Antalya mitingi afişleri için seçim kuruluna şikâyette bulunmasını kötü niyetli ve AKP’nin gerçek yüzünü gösteren anti demokratik bir davranış olarak görüyoruz” dedi.
Bu arada AKP, CHP mitingi öncesi şehri kendi afişleriyle donattı.. Konuştuğum Antalyalılar, vatandaşların, iş yeri sahiplerinin CHP’nin afişlerini asmaya korktuğunu söyledi. CHP Antalya örgütü afişleri hazırlamakta zorluk çekti.
AKP’nin Antalya mitingine polis kayıtlarına göre 52 bin kişi katıldı. MHP’nin mitingi de bu civarda bir katılım ile gerçekleşti.

***


Antalyalılar Deniz Baykal’ı seviyor ve ona güveniyor. Baykal’a ve CHP sekizinci sıra adayı Ali Can Deveci’ye büyük ilgi var. Ali Can Deveci, Kepez İlçe Başkanı iken, bağışlarla “Bizim Evler” diye bir projeyi hayata geçirmiş.. Bu evlerde kadınların el emeğinin değerlendirilmesini sağlayan Deveci’nin seçilecek bir sırada bulunmaması üzüntü kaynağı.. Antalya’da milletvekili dağılımı, CHP 6, AKP 4, MHP 4 olur tahminleri yapılıyor. Bağımsız aday Hasan  Atilla Uğur, tutuklu bulunduğu Silivri’den Antalya’ya elbette yeterince ulaşamıyor ama 100 bin oy alabileceği konuşuluyor.. Uğur’un seçilmesi için 65 bin oy yeterli..
MHP’nin birinci sıra adayı Tunca Toskay ve dördüncü sıradaki Kemal Çevik’in çalışmaları da çok yoğun.. AKP’nin birinci sıra adayı Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e ise Antalyalılar pek sıcak bakmıyor. Tabii parti oyları ile seçilmesi kesin..
Cender Otel’den seçim otobüsü ile çıkıp havaalanından Kılıçdaroğlu’nu aldıktan sonra miting alanına gitmeden önceki izlenimlerim böyle.
Miting ise tek kelime ile muhteşemdi. 19.30’a kadar sarkan miting, 20.30’da bitti. Antalyalılar, “Kurarken CHP, korurken CHP”, “Tayyip Bey, seçimin şifresi de elinde mi?”, “Allah’ın sopası yok ama Hopa’sı var”, “Sandıklara sahip çıkalım”, “RTE korosu söylüyor: Beraber yürüttük biz bu yollarda”, “Recep Bey’e selam, Halk uyandı vesselam”, “Kemal’in aklı tartışma masasında, Tayyip’in aklı Hazine kasasında” diyordu. Kılıçdaroğlu ise bütün mitinglerde yaptığı konuşmaların bir özetini yaptı, Deniz Baykal ve diğer adaylarla birlikte halkı selamladı..

Yazarın Diğer Yazıları