13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali başladı

13. Uluslararası İstanbul  Opera Festivali başladı
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali", Haliç Kongre Merkezi Açık Hava Sahnesi'nde "7 Tenor" konseriyle başladı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Orkestrası eşliğinde Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı yedi tenorun aynı anda sahnede olduğu açılış konserinin orkestra şefliğini, Zdravko Lazarov üstlendi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan, İstanbul''un dünyanın incisi olduğunu belirterek İstanbul''un incisinin de dünyada "Altın Boynuz" olarak bilinen Haliç olduğunu söyledi.

Karahan, festivale "7 Tenor" konseriyle başladıklarını ifade ederek "Bu yıl opera festivalini açık havada ferah ferah Haliç''in muhteşem gün batımında ve bu güzel manzara eşliğinde izleyicilerimizle buluşturmak istedik." dedi.

Koronavirüs salgını süresince izleyicilerden uzak kaldıkları için çok şey biriktirdiklerini aktaran Karahan, "Çok güzel işler hazırladık, şimdi onları izleyicilerimizle paylaşma zamanı. Dünyada uluslararası olarak düzenlenen opera festivalleri kendi yüksek kaliteli prodüksiyonlarıyla dünyada ün yapmış solistleri, şefleri, bale ise dansçıları davet ederek yapıyorlar. Biz de Angela Gheorghiu, Nikoloz Lagvilava ya da Ramona Zaharia gibi isimleri çağırdık. Çok yüksek kalitede prodüksiyonlar gerçekleştirerek dünyadan önemli sanatçıları solistleri şefleri davet ederek festivalimizi gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Dünyaca ünlü bestecilerin sevilen ünlü opera eserlerinden aryaların yanı sıra şarkıların, türkülerin ve napolitenlerin de yer aldığı konserde tenor solistler Bülent Bezdüz, Erdem Erdoğan, Levent Gündüz, Murat Karahan, Bülent Külekci, Hüseyin Likos ve Aydın Uştuk seyirciyle buluştu.

Festivalde Ankara, İstanbul ve Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin sahneleyeceği dört büyük opera eseri ve bir konserin yer aldığı festivalde "Saraydan Kız Kaçırma" eseri Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Sahnesi''nde gerçekleştirilecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesinin sahneleyeceği "Tosca" operası, 20 Temmuz akşamı sanatseverlerin izlenimine sunulacak.

Antalya Devlet Opera ve Balesi "IV. Murat" operası ile Osmanlı tarihinin fetihler dönemini, sarayın gizemli yaşamını ve henüz 11 yaşındayken Osmanlı Padişahı olan IV. Murat''ın yaşam öyküsünü, 23 Temmuz''da sahneye taşıyacak.

Fransız besteci Georges Bizet''nin dünya genelinde en çok sahnelenen operaların başında gelen eseri "Carmen", ünlü İtalyan Rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini''nin prodüksiyonu ve İDOB başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt''un muhteşem koreografisi ile festival kapsamında 27 Temmuz''da izlenebilecek.

Wolfgang Amadeus Mozart''ın "Saraydan Kız Kaçırma" operası, 30 Temmuz''da AKM''de 13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali''nin kapanış eseri olacak. Festival kapsamında yer alan bütün eserler saat 21.00''de sahnelenecek.