14 Bin PKK'lı Öğretmenden Proje Okullarına!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın proje okulları adı altında bin 187 öğretmeni tayin etmesiyle ilgili yazdığım yazıdan sonra çok sayıda e-posta aldım. Gelen bilgilerden, sadece İstanbul'da gerçekleşen tayinlerin bile ne denli akıl almaz olduğunu anlıyoruz. Örneğin Tuzla'dan Başakşehir'e, Bağcılar'a, Ümraniye'den Gaziosmanpaşa'ya gönderilen öğretmenler var. Adeta mesleği bırakmaları isteniyor, bir nevi sürgün gibi…

İşin bir diğer ilginç boyutu da tayin edilenlerin siyasi görüşleri… Tayin edilen öğretmenlerden tanıdığım isimlerin siyasi kimliklerine baktığımda FETÖ ile yakından uzaktan alakası olmayan; vatansever, milliyetçi kişiler olduğunu görüyorum. Dahası alanlarında etkinler ve öğrencileri tarafından da çok seviliyorlar.

 'Derslerimiz Boş Geçiyor'

Proje okulları uygulamasının okulların başladığı hafta yürürlüğe girmesi de ayrı bir garabet. Çünkü bu uygulamadan dolayı zaten kaos halinde olan müfredat bir çok yerde uygulanamaz hale geldi. Bir liseli kardeşimizin yazdıkları bu noktada çok önemli:

"İyi günler Batuhan Bey. Ben proje okulunda okumaktayım ve bilindiği üzere '8 yılını doldurma' gerekçesiyle okulumuzun kemik kadrosu diyebileceğim öğretmenlerimiz gitti. Bu hafta okulların 3. haftası olmasına rağmen derslerimiz boş geçmekte… Benim gibi tüm arkadaşlarım endişe içerisindeyiz. 'Dersler nasıl yetişecek, konuları bitirebilir miyiz' diye düşünmeden edemiyoruz. Üstelik gelen hocalar seçilmiş gibi. Eskilerden çok farklı. Bize 'siyasi kitap okumayın' diyorlar. Yani işin Türkçesi 'bizim anlattıklarımızın dışında düşünmeyin' diyorlar."

Proje okulları ve öğretmen mülakatlarıyla ilgili tartışmalar sürerken Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da konuyla ilgili basın mensuplarına ilginç açıklamalar yaptı.

Öğretmen alımı mülakatlarında "Reis denilince aklınıza ne geliyor, Gezi olaylarında neredeydiniz" gibi soruların sorulduğu hatırlatılınca Bakan Yılmaz, "Diyelim ki birisi sordu. Bu mülakata zeval getirmez. Kişi onun hakkında ne düşündüğünü söyler. Sever sevmez, beğenir beğenmez; 'Turgut Reis' der, 'Piri Reis' der veya bir başka reis. Onun hakkında da fikrini söylesin, bunun ne zararı var? Bunun ne zararı var? Öğretmene bir soru sorduğunda öğretmen hemen kızacak mı? Öğretmen hemen tepki mi gösterecek? Kendini 1-0 yenilmiş gibi hissedecek de ders bitene kadar 2-0 öne geçmek için öğrencisine farklı mı davranacak?" cevabını verdi.

PKK'lı öğretmenler geri dönüyor!

Proje okulları adı altında elde kalan son başarılı liseler de dağıtılırken, ihraç edilen PKK'lı öğretmenlerin AKP'li vekiller tarafından geri döndürülme çabaları dikkat çekiyor.

Daha önce PYD'li teröristin cenazesine katılan ve taziye çadırında fotoğrafları çıkınca "Ben yasadışı bir şey yapmadım" diyen AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Milli Eğitim Bakanı ile ihraç edilen PKK'lı öğretmenleri görüştü. Ensarioğlu görüşme sonrası, "Mahalle baskısı nedeniyle o gün okula gidememiş veya bunu bir sendikal faaliyet olarak gören öğretmenlerimizin mağduriyet yaşamaması gerektiğini, soruşturmanın bu yönlü ele alınması gerektiğini ilettik. Sağlıklı bir eleme yapılarak, çoğu görevlerine iade edilecektir. Hızlı bir çalışma yürütülüyor. İhraç edilen öğretmenlerle ilgili bir rakam belirtmem doğru olmaz" açıklaması yaptı.

Sadece Diyarbakır'da görevlerine iade edilecek öğretmen sayısının 3 bin 500 olduğu ifade ediliyor.

Proje okullarında bu denli ısrarcı olunurken, aynı hassasiyetin PKK'nın öğretmenleri konusunda sergilenememesi dikkat çekici.  Hele ki konunun terörist cenazesine katılan bir vekil tarafından "çözüldü" gibi kamuoyuna sunulması başlı başına bir tartışma konusu.

Milli eğitimden tüm "milli" değerleri silip, Türklükte ilgili terimleri "Tek parti döneminin baskıları" bahaneleriyle kaldırıp, terör örgütlerinin kadrolaşmasına göz yummak bugünümüzü ve geleceğimizi karartmaktır.

Türkiye'yi ayakta tutmak için yapılacak en hızlı çözüm milli kimliğine sahip çıkmaktır.

Yazarın Diğer Yazıları