14 Ekim 2021 dolar neden yükseliyor? TL neden değer kaybediyor?

14 Ekim 2021 dolar neden yükseliyor? TL neden değer kaybediyor?
Merkez Bankası’nda gelen istifalar sonrasında dolar/TL bazında 9.18 TL seviyelerini aştı. Bununla beraber piyasaları yakından takip edenler 14 Ekim 2021 Perşembe gününde dolar neden yükseliyor sorusuna yanıt arıyor.

14 Ekim 2021 dolar neden yükseliyor? TL neden değer kaybediyor?

Hafta başında Pazartesi gününde yurt içinde piyasaların kapalı olduğu saatlerde 9 TL seviyesini aşan dolar/TL bazında yine bir artış gösterdi. Türk Lirası yaşanan son gelişmeler ile birlikte Pazartesi günü Tayland Bahtı ve Güney Kore Wonu ile birlikte düşüş kaydeden para birimlerinden birisi haline geldi.

Türk Lirası (TL) neden değer kaybediyor?

Türk Lirasında yaşanan bu değer kaybı ise Amerikan Doları''nın güçlenmesiyle oldukça yakından ilgili. Pandemi esnasında ekonomiyi canlandırmak için piyasaya nakit pompalayan gelişmiş ekonomilerin, enflasyon kaygılarıyla para politikalarında değişiklik planlamaları Türk Lirası gibi para birimlerini oldukça etkilemekte.

Ancak TL’de yaşanan değer kaybının arkasında Türkiye''deki para politikasının da etkisi bulunmakta. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 23 Eylül''deki toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19''dan yüzde 18''e kadar indirdi.

Karar öncesinde 8,64 seviyelerinde olan kur, kararın açıklanmasının ardından 8,80 seviyelerine kadar yükseldi.

Kıbrıs İktisat Bankası ise paylaştığı piyasa notunda TL''deki değer kaybını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın kabine toplantısı sonrası Suriye ile ilgili yaptığı açıklamalara dayandırdı.

14 Ekim tarihinde Resmi Gazete’da yayımlanan karar doğrultusunda Merkez Bankası başkan yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu üyesi Prof Dr. Abdullah Yavaş''ın görevden alındığı duyuruldu. Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak, Para Politikası Kurulu üyeliğine ise Prof Dr. Yusuf Tuna atandı.

14 Ekim 2021 dolar kaç TL oldu?

Dolar/TL, geçtiğimiz ay Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin aksine faiz indirmesi ve ABD tahvil getirilerinin yükselmesi sonrası yükseliş yaşamıştı. Dolar bugün yeni bir rekorla 9.18’i aştı.

Bir önceki kapanışını 9,1860 TL''den yapan dolar şu anda 9,1815 TL alış ve 9,1907 TL satış fiyatı üzerinden işlem görüyor. Dolar son olarak %1,25 oranında bir değişim yaşadı.