159 komşuya karşı hukuk zaferi kazandı!

159 komşuya karşı hukuk zaferi kazandı!
İstanbul Büyükçekmece'de lüks villaların yer aldığı Alkent 2000 Mahallesi'nde 17 yıldır oturan gazeteci Dursun Boran, evini satın almak için dava açan 159 komşusuna karşı verdiği hukuk mücadelesini kazandı. İki yıl süren yargılamanın ardından dava reddedildi.

İstanbul Büyükçekmece ilçesinde bulunan Alkent 2000 mahallesi kanunen mahalle olmasına rağmen 1000 civarındaki villa sahibi site yönetimi oluşturarak bölgedeki villa sahiplerinden aidat topluyordu.

Sabah'ın haberine göre, gazeteci Dursun Boran, bu yerin statüsünün mahalle olmasından kaynaklı hiç aidat ödemedi. Hatta "Burası site değil mahalle. Mahallelerde aidat toplanılmaz" deyip konuyu yargıya taşıdı. Sürdürdüğü hukuk mücadelesini geçtiğimiz şubat ayında kazanmıştı.

159 KİŞİ EVİNİ SATMASI İÇİN İMZA TOPLADI

Ancak mahalle sakinleri gazeteci Dursun Boran'ın peşini bırakmadı. 17 yıldır oturduğu Alkent 2000 mahallesindeki müstakil evini kendilerine satması için imza toplandı. 159 kişi tarafından konu yargıya taşınınca Boran için hukuk mücadelesi tekrar başladı. Dursun Boran, Alkent 2000'e karşı hukuk önünde haklılığını ispat edince bu sefer kendi evinin onlara satılması için imza topladıklarını belirtti.

Boran, "19 senedir burada oturuyorum. Villam bağımsız parsel üzerine kurulu. Elektrik, su, doğalgaz sayaçlarım var, çöpü belediye alıyor. Güvenliği polis sağlıyor, sokağı BEDAŞ aydınlatıyor. Mahkemece mahalle olduğu halde site gibi yönetmeye çalışıyorlardı.

0x0-159-komsuya-karsi-hukuk-zaferi-kazandi-1605861158350.jpg

Bunlar mahalleyi site gibi görüyorlar. Kanunen mahalle olan bir yeri site gibi gösterip aidat adı altında haksız para talep ediyorlardı. Ben de 17 senedir bir kuruş aidat ödemediğim için önce bahçe içindeki suyumu kestiler, sonra evime dört defa yumurta attılar. En son 159 kişi imza topladı. 'Madem aidat haracı alamıyoruz, villasını 159 kişiye satsın. Bu konu da böylece yargıya taşındı" diye konuştu.

"İMZA TOPLAYARAK KİMSENİN EVİNİ SATIN ALAMAZSINIZ"

İstanbul Büyükçekmece 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 159 kişinin açtığı dava iki yıl sürdü. Davanın sonunda dün mahkeme kararını vererek davayı reddetti. Mahkeme "İmza toplayarak kimsenin evini satın alamazsınız" diye hükmetti. Boran Dursun karar sonrasında şunları söyledi: "Yargıtay hukuk genel kurulu birden çok parsel üzerine kurulu yerde, toplu yapıya geçilemez' diyor.

Dava konusu yer Alkent de 9 ada sekiz parselden ibaret dolayısıyla kat mülkiyeti kanunu uygulanamaz. Davayı açanlar 'Kat mülkiyeti kanunu 25. maddesinden davayı açalım ya tutturursak' diye düşünmüşler. Bir gazetecinin tek başına nasıl dik durduğunu ben kamuoyuna gösterdim. Lütfen vatandaşlar haklarını, hukuklarını korusunlar, pes etmesinler. Hasta hasta tek başıma duruşmaya gittim. Çok şükür kazandım, hukuk tecelli etti. Ama 159 kişi hakkında hemen yarın suç duyurunda bulunacağım" dedi. Boran, ayrıca 159 kişinin hakkında tazminat davası açacağını, çünkü dava süreciyle birlikte hayatından iki yılın çalındığını ifade ediyor.