16 yaşındaki Elazığ Tercüman Temsilcisi’ni hâlâ unutamadım




Hiç Tercüman gazetesi gibi büyük bir gazetenin Elazığ Temsilcisi 16 yaşında bir çocuk olur mu? Hem de mükemmel olmuş ama ben bunu Elazığ’da Tercüman gazetesinin çekiliş konseri için gittiğimde görmüş ve büyük şaşkınlık geçirmiştim.
Şükran Ay, 1965- 1970 yıllarında, değişik ve nadir bulunan sesiyle okuduğu her beste ve şarkının 45’lik plakları, bir bakıma da adeta karaborsa da satılıyordu. Her plak satışı sonunda kırdığı rekorun karşılığında aldığı “Altın Plak”lar başta Zeki Müren olmak üzere bütün sanatçıların kıskançlık hedefi haline gelmişti. Elazığlı Tercüman okuyucularının ısrarlı istekleri üzerine Şükran Ay ve değerli eşi Turan Turanlı ricamızı kırmayıp Elazığ davetimizi kabul etti.

***


Bu tür konserler vesilesiyle gittiğimiz Anadolu’da o şehirdeki Tercüman Gazetesi Temsilcisi de bizlere refakat edip yardımda bulunurdu.
Elazığ’da konserin yapılacağı salonda görülmemiş bir davetli trafiği karşısında, programı düzelemeye çalışırken, 15-16 yaşlarında bir çocuk yanıma geldi ve ismimle bana seslendi;
“-Şemsi Abi, bu kadar kalabalığın en az iki katı da dışarıda... İçeri girmek için adeta savaşıyorlar, güvenlik iyi sağlanmış, barikat kurmuşlar içeri alınmıyorlar, acaba ne yapalım?..”
Biraz bozuldum, ama belli etmemeye çalıştım ve başımdan da savmak için;
“-Sen Elazığlısın sanırım, bana bizim Tercüman Temsilcisi’ni bulmaya çalış, her halde o da içeri girememiş!.” dedim.
Bunun üzerine çocuk biraz sıkılarak bana, “Ben sizin temsilcinizim!.” deyince, aptallaştım.. Ne diyeceğimi bilemeyip konuşmamı şaşırdım... Yaşını falan sormayı unuttum, zira bütün işlerimize yardım ediyordu.. Salonda sahne düzeni için sağa sola talimatlar verdiği için ben onu Spor Sergi Sarayı Müdürü’nün oğlu veya yakını sanmıştım.
Servet Kabaklı ile böyle tanıştım. Çekiliş konseri boyunca, hatta otelde kaldığımız sürece yanımızdan eksik olmadı, bizim ekibe yardımcı olmak için çırpınıp durdu ve büyük yardımları oldu. Konser bitiminde kendisine veda edip teşekkür edince şöyle cevap verdi;
“-Yarın sabah sizleri uğurlamaya geleceğim. Kahvaltınız saat 9’da hazır, ayrıca bir arzunuz var mı?. Şükran hanım çok beğenildi, Vali Bey ile eşi de çok alkışladılar. Yarın sabah onlar da sizleri uğurlamaya gelecekler”
Başka İllerde verdiğimiz konserlerde görmediğimiz bu ilginin Elazığ’daki gizli kahramanının Servet Kabaklı olduğunu o zaman anladım. Nitekim ertesi sabah kahvaltıya da Tercüman’ın temsilcisi olarak Vali Bey ile eşini de davet etmiş. Kahvaltıda Vali bey yaptığı konuşmada bizlere teşekkür etti ve gazete adına bana ve Şükran Ay’a plaket verirken, diğer sanatçılara, müzisyenler dahil hepsine çiçekler sunarak, iyi yolculuklar dileğinde bulundu.

***

Servet Kabaklı’yı, İstanbul’da dönüşte gazetemizin patronu Kemal Ilıcak’a da anlattım, o da şaşkınlık geçirdi. Genel Yayın Müdürü Sadettin Çulcu ile Yazı İşleri Müdürü Ünal Sakman espri yaptılar;
“-Bundan böyle yurt haberleri verenlerin hepsinin 15-16 yaşında olmalarında yarar var!.”
Ve bir kaç yıl sonra Servet Kabaklı yüksek tahsilini Türkolog olarak tamamlayıp İstanbul’a geldiğinde, gazetemizin istihbarat servisinin en başarılı muhabiri, röportaj yazarı oldu. Aldığı ödüller birbirini kovaladı. Rahmetli amcası Ahmet Kabaklı’nın ardından onun hatırasını yaşatmak için başladığı yazarlıkta da büyük başarı kazandı. Halen Türk Edebiyatı Vakfı Başkanlığı’nı başarıyla yerine getiren sevgili Servet Kabaklı’yı her andığımda bizleri Elazığ’da unutulmayacak biçimde ağırlayan 16 yaşındaki o çocuğu hatırlıyorum.


Yeni harfler, yeni rakamlar...
AdInI Cumhurreisi Mustafa Kemal Paşa’nın verdiği, Muğla Mebusu Yunus Nadi’nin sahip ve Baş Muharriri olduğu Cumhuriyet Gazetesi’nin 26 Mayıs 1928 tarihli sayısı Eski Türkçe başlıklı ve yazılarla donanmış. Gazetenin başında Cumhurreisi Mustafa Kemal Paşa ile o dönemin Erkân-ı Harbiye Reisi (Genelrkurmay Başkanı) Mareşal Fevzi Çakmak Paşa ili ilgili bir haber yer almış.  Manşetteki “Yeni rakamların kabülü” haberi şöyle verilmiş;
 “Büyük Millet Meclisi’nin aldığı karar uyarınca, Türkiye’de beynelmilel rakamların kullanılmasına, 1 Malıs 1928’den itibaren başlanacaktır”
Cumhuriyet Gazetesi, yeni rakamların uygulamasına beş gün kala 26 Mayıs 1928 günlü sayısının birinci sayfasından verdiği haberinde okurlarını şöyle uyarıyordu; “1 Haziran’da her yerde kullanılacak beynelmilel rakamlara şimdiden alışmaya başlayınız” Yazının devamında okurlara bu konuda her gün bilgiler verileceği de belirtiliyordu.




Yazarın Diğer Yazıları