17-25 Aralık'ın gerekçeli kararı açıklandı

17-25 Aralık'ın gerekçeli kararı açıklandı
Gerekçeli kararda, 17/25 Aralık'ta hükümetin istifasını sağlamaya yönelik eylemlerin anayasayı ihlal suçu oluşturduğu kaydedildi.

Gerekçeli kararda, "FETÖ/PDY örgüt mensuplarınca 17/25 Aralık 2013  tarihlerinde gerçekleştirilen hükümeti yıkmaya teşebbüs eylemlerinin, anayasayı  ihlal suçu yönünden vahim bir araç suç olarak görülebileceği" belirtilerek,  "esasında örgütün bu eylemlerle siyasi ve ekonomik kriz ve kaos ortamı  oluşturarak hükümeti iş göremez hale getirip istifaya zorladığı" vurgulandı.

"Hükümetin iş göremez hale getirilmesi ve istifasını sağlamaya yönelik  eylemlerin aynı zamanda anayasayı ihlal suçunu oluşturduğu" ifade edilen kararda,  örgütün "anayasayı ihlal" suçu yönünden işlediği bir başka suçun ise MİT  tarafından kullanılan insani yardım tırlarının durdurulması olduğuna vurgu  yapıldı.

Hükümet tarafından 17/25 Aralık 2013 tarihlerindeki darbe girişimi  püskürtülerek, örgütün emniyet, yargı ve medya yapılanmasına yönelik  operasyonlara başlanması üzerine, 1 ve 19 Ocak 2014'te MİT'in kullandığı insani  yardım tırlarının örgütçe durdurulması suretiyle devletin Suriye'deki terör  örgütlerine yardım ettiği intibasının oluşması istendiği belirtilen kararda, dış  güçler vasıtasıyla devletin ve hükümetin zora sokulup kaos ortamı yaratılmasının  amaçlandığı bildirildi.

Kararda, şunlar kaydedildi:

"Yukarıda anlatılan ve örgüt mensupları tarafından örgüt amaçlarının  gerçekleştirilmesi için işlenen suçların Anayasayı ihlal suçu yönünden vahim  nitelikteki araç suçlar olduğu anlaşılmıştır. Hukuk kılıfı altında hukuka aykırı şekilde örgüt liderinin ve örgüt imamlarının emir ve talimatları ile örgütün  yargı, emniyet, jandarma ve medya yapılanmasındaki mensupları tarafından örgütün  devleti ele geçirip anayasal düzeni değiştirmek ve örgüt ideolojisini hakim  kılmak amacıyla örgüt tarafından yapılan planlama ve strateji doğrultusunda cebir  şiddet tehdit korkutma ve baskı altına alma yöntemleri kullanılarak  gerçekleştirilen eylemlerin, Anayasayı ihlal suçunu oluşturduğu anlaşılmıştır.

Yukarıda anlatılan eylemlere katılan yargı emniyet ve jandarmada  personeli FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile bağlantılı olduklarından  mesleklerinden ihraç edilmişler, haklarında aralarında örgüt lideri ve örgütün  medya mensuplarının da bulunduğu birçok kişi ile birlikte haklarında ilgili  suçlardan kamu davaları açılmıştır."