Dev şirket Thomas Cook battı: Türkiye'deki turistler ne olacak?

Dev şirket Thomas Cook battı: Türkiye'deki turistler ne olacak?
Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine resmen battı.

Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine resmen battı.

İngiliz Sivil Havacılık Kurumu CAA, tur operatörünün "ticari faaliyetlerine son verdiğini" duyurdu.

178 yıllık şirketin batışı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok yere, Thomas Cook ile tatile giden İngiliz vatandaşlarının ülkeye geri getirilmesi için, barış dönemlerindeki en büyük geri dönüş operasyonlarından birini başlattı.

"Operation Matterhorn" adı verilen operasyonla 150 binden fazla İngiliz tatilcinin ülkelerine geri getirilmesi amaçlanıyor.

Dünden itibaren tatil noktalarına boş uçaklar gönderilmeye başlanmıştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Thomas Cook'un Genel Müdürü Peter Fankhauser, şirketin batışının "büyük üzüntü yarattığını" söyledi.

Tur operatörünün batışıyla, 9 bini İngiltere olmak üzere, 22 bin kişi işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.

CAA'den yapılan açıklamada "Thomas Cook ile yapılan, uçuşlar ve oteller de dahil tüm rezervasyonlar iptal edildi. Bu kadar uzun bir tarihe sahip bir şirketin faaliyetlerin son vermesi müşterileri ve çalışanları için üzücü ve düşüncelerimiz bu haberden etkilenenlerle birlikte" denili.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, şirketin batışının "çalışanları ve tatilciler için üzücü bir haber olduğunu" söylerken, tatilcilere insanları evlerine getirmekle görevli şirket çalışanlarına anlayışlı davranma" çağrısı yaptı.

Shapps, hükümetin ve CAA'nin bunun için onlarca uçak kiraladığını, uçuşların bugünden itibare başlayacağını ve detayların belli olduğunda duyurulacağını belirtti .

Ülke dışındakilere tatillerini kısa kesmemeleri ve dönü uçuşu bilgilerini internette kontrol etmeden havaalanlarına gitmemeleri çağrısı da yapıldı.

Customers have been urged not to cut short their holiday or go to the airport without checking the website for more information about their return journey.

CAA'in ayrıca, Thomas Cook'tan paket tatil alanların kaldıkları otellerle de bağlantıya geçtiğini ve kalış bedellerinin Hava Seyahati Güven Fonu ve ATOL'de ödeneceğinin söylendiği bildirildi.

Birçok tatilci, şirketin borçları yüzünden otellerde rehin tutulduklarını söylüyordu.

Thomas Cook'un en büyük hissedarı Çinli Fosun şirketinin başını çekti 900 milyon sterlinlik kurtarma paketi üzerinde geçen ay uzlaşma sağlanmıştı. Ancak kredi veren bankaların 200 milyon sterlinlik bir güvence fonu daha istemesi üzerine uzlaşma tehlikeye girmişti.

BÜTÜN GÜN PARA ARANDI

Şirket Pazar günü boyunca ek para aradı, ancak başarı sağlanamadı.

Thomas Cook, hükümetten de yardım istedi ve muhalefetteki İşçi Partisi ve sendikalar da bu isteğe destek verdi.

Ancak Dışişleri Bakanı Dominic Raab, "stratejik bir ulusal çıkar söz konusu olmadığı sürece hükümetin devreye girmeyceğini" söyledi.

Thomas Cook, şirketin durumundan Türkiye gibi tatil noktalarında uzayan siyasi belirsizlik, İngiltere'de yaz aylarının normalden sıcak geçmesi ve müşterilerin Brexit nedeniyle rezervasyonlarını geciktirmesini sorumlu tutmuştu.

Ancak şirket, internette faaliyet gösteren tur operatörleri ve ucuz bilet uçak şirketleriyle de sıkı bir rekabet içindeydi.

Buna ek olarak, birçok tatilci artık tur operatörü kullanmıyor ve kendi tatillerini ayarlıyor.

BAKAN ERSOY'DAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İngiliz seyahat ve hava yolu şirketi Thomas Cook'un iflasının Türkiye'de bulunan 21 bin yolcuyu etkileyeceğini duyurdu.

"İlk etapta Türkiye'deki misafirlerin eve dönüşü sağlanacak" diyen Ersoy, devamla "Antalya'da otelci ve STK'larla görüşeceğim" ifadesini kullandı.

Ersoy şunları kaydetti:

"Şirketin yönetim kurulunda toplantı vardı. Saat 5 gibi şirketin kurtarılamayacağı anlaşılınca iflas kararı alındı. 48 saat içinde Almanya için karar netleşecek. Daha sonra diğerleri netleşecek. Eğer Almanya'da operasyon durdurma işlemi yaparsa o zaman 40 bin yolcu etkilenecek. Nordik etkilendiğinde 80 bin olacak yolcu sayısı. Her ülkenin kendi kurtarma operasyonu var. İnşallah İngiltere ile sınırlı kalır diye düşünüyoruz. Misafirlerin fazla rahatsızlık çekmeden geri dönmeleri önemli. Özellikle İngiliz misafirler konusunda aynı hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. 22 Eylül dahil giriş yapmış olan İngiliz misafirler ATOL garantisi altında.

Bu yolculardan herhangi bir şekilde ücret talep edilmemesi gerekiyor. Önemli olan Türkiye'deki misafirlerin en uygun şekilde dönmesini sağlamak gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la telekonferans yaptık. Kendisi Perşembe günü dönüyor. Thomas Cook'un operasyon işlemleri Perşembe'ye kadar bitmiş olur. Acil kredi çalışması yapıyoruz. Şu ana kadar aksaklık yaşanmadı. Kontrollü şekilde tahliyeler yapılıyor. 700 bin civarında sezonda müşterisi vardı. 50 milyon euro civarında kredi paketi hazırlayabiliriz."

TÜRKİYE TEMSİLCİSİNDEN OTELCİLERE MEKTUP

İngiliz seyahat ve hava yolu şirketi Thomas Cook'un resmen iflasını ilan etmesinin ardından Türkiye temsilciliğini yapan Diana Turizm’den açıklama geldi. Diana Turizm Genel Müdürü Burak Tonbul, yaşanan gelişmeler üzerine otelcilere mektup yazdı.

Yaşanan gelişmeleri üzüntüyle takip ettiklerini kaydeden Tonbul, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"Değerli otel işletmecisi dostlarımız; Thomas Cook Group PLC ile ilgili basına yansıyan gelişmeleri üzüntü ile takip etmekteyiz. Bugün uzun süredir devam eden bir sorunun çözülemez hale geldiği bilgisi ile güne başladık. Maalesef Thomas Cook; İngiltere ve Almanya’da faaliyetlerine devam etmeme kararı aldı. Bu durumda tüm dünyadaki benzerleri gibi Türk turizmcileri olarak bizler; incoming seyahat acentalığını yapan Diana, otel yatağı tedarik eden siz değerli otel işletmeleri ve TC'ye doğrudan hizmet tedarik eden diğer işletmeler bir anda büyük sıkıntıları çözmek zorunluluğu ile baş başa kaldık.

Her şeyden önce bizlerin hep birlikte, bu süreçte yol arkadaşı, kader arkadaşı olduğumuzu belirtmek isteriz. Bugün itibarı ile Türkiye'de farklı destinasyonlardan gelmiş yaklaşık 43 bin adet Thomas Cook müşterisi bulunmaktadır. Mevcut durumda, devam eden operasyonları ilgili resmi makamlar; CAA, ATOL ve Almanya’da sigortalar sorumlu sıfatıyla üstlenecektir. Bizler de bu süreçte Türkiye’deki misafirlerin zarar görmemesi için yardımcı olacağız."

'HER DOSTUMUZA YARDIMA HAZIR OLDUĞUMUZU BİLMENİZİ İSTERİZ'

Bu arada, Burak Tonbul, geçmişten gelen alacaklara da değindiği mektubunda, “Öte yandan geçmişten gelen alacaklarımızın belgelenmesi, tespiti ve devreye girecek makamlara karşı ileri sürülmesinin yanı sıra ortaya çıkacak alternatif çıkış yolları içinde bu alacakların tahsili için işbirliği içinde davranmak gerekeceği açıktır. Diana olarak bu konuda her dostumuza yardıma hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz. Konu hakkında sizleri elimize bilgi ulaştıkça bilgilendirmeye devam edeceğiz" dedi.